Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

FEJTETŰ

2018. június 23. - acelvaros34

A fejtetű a leggyakrabban a 4-11éves gyermekek körében fordul elő – de a szüleik számára is jókora megpróbáltatást jelent az elűzése. A viszketés sajnos általában nem korai tünet; jelentkezésekor a tetvek akár már hetek vagy hóna­pok óta jelen lehetnek és elszaporodhattak…

Ezek a mindössze 1 -2 mm hosszú, szárnyatlan rovarok a fej­bőr közelében tanyáznak, a tojásaikat (serke) ott rakják le, és a gazdaszerve­zet vérével táplálkoznak. A serkéből 1 hét alatt fej­lődik ki a rovar. Egyik em­berről a másikra a fejek összeérintésekor, illetve ritkábban a közös fésű, kalap, párna, hajpánt hasz­nálata során kerülhet át. (A meleget és táplálékot biztosító gazdaszervezetet ugyanis kockázatos elhagy­nia, mert így gyorsan elpusztul.)

A tetűölő készítményeket is választhatjuk (bár e vegyszerekkel szemben egyre ellenállóbbak a tetvek), vagy alkalmazhatjuk a több fáradozást igénylő, ugyanakkor meglehetősen hatékony házi gyógymódokat:

 

Alapos fejmosás

  • A fejtetűtől a leghatékonyabb és a — gyermek fejbőrére néz­ve — legkíméletesebb módon a nedves kifésülés segít megsza­badulni. Mossuk meg a haját, tegyünk rá balzsamot, és fésül­jük ki először közönséges, majd egy nagyon sűrű fogú mű­anyag fésűvel is. Lassan haladjunk a hajszálak tövétől a végük felé, és minden húzás után töröljük a fésűt papírtörlőbe. Leg­alább két héten át, minden negyedik napon végezzük el a kifésülést egészen addig, amíg három egymást követő fésülés­kor nem találunk élő tetveket. (A serke apró, tojás alakú, szürkésfehér, és ferdén tapad a hajszálra. Hasonlít a korpára, bár azzal ellentétben kézzel nem lehet lesöpörni a hajról.)
  • Ha a gyermekünk haja göndör, vagy gyakran összegubanco­lódik, mindig kenjük be kondicionálóval, és alaposan bont­suk ki a kócos részeket, még mielőtt a tetűfésűt használnánk. » Eredményesebben akadályozhatjuk meg a rovar visszajutását a hajba, ha a fésűt nemcsak megtöröljük, hanem egy edény forró vízbe mártjuk minden húzás után. így „rajtakaphatjuk” az egyébként nehezen észrevehető élősködőt.

 

Természetes megoldások

  • Az alábbi kezelések mindegyike után öblítsük le a ha­junkat egyenlő mennyiségű ecet és víz keverékével. Ez se­gít elpusztítani a petéket, és eltávolítja a kenőcs maradékát.
  • Rovarölő készítmények nélkül is egy nap alatt visszaszorít­hatjuk a tetveket. Alaposan kenjük be a hajat és a fejbőrt egy kis majonézzel, majd húzzunk fel egy fürdősapkát. A tetvek másnap reggelre elpusztulnak. A serkéktől így nem lehet meg­szabadulni — ezeket nedves kifésüléssel távolítsuk el.
  • A petróleumzselében is megfulladnak a tetvek. Vastag ré­tegben kenjük fel a fejbőrre, és vegyünk fel fürdősapkát. Hagy­juk a fejünkön éjszakára. Reggel babaolajjal távolítsuk el. Is­mételjük egymás után több éjszakán át. (Sok samponozásra le­het szükség ahhoz, hogy a petróleumzselé kijöjjön a hajból.)
  • Az illóolajok elpusztíthatják a tetveket, valamint enyhíthetik a viszketést. 20 csepp teafaolajat, 10 csepp rozmaringolajat és 15-15 csepp citrom- (vagy kakukkfű-) és levendulaolajat ke­verjünk össze 4 evőkanál növényi olajjal. Dörzsöljük a keveré­ket a száraz hajra, tegyünk a fejünkre műanyag fürdősapkát, és bugyoláljuk be egy törülközőbe. Egy óra múlva csomagoljuk ki, samponnal mossuk meg és öblítsük le.

 

Gyógyszertári megoldások

  • A leghatásosabb módszer — ha van időnk és türelmünk — a serkék egyenkénti lehúzása a hajszálról. A hajat fél centi­méterenként elválasztva megtaláljuk a fehéren csillogó serké­ket. Az alábbiakban leírt módszerek elsősorban a rovarokat pusztítják el, a serkék többnyire túlélik a beavatkozást, ezért fontos, hogy az irtást naponta ismételjük.
  • A tetűirtó samponoknál a hajszeszek jobban beválnak. A hajat gondosan be kell kenni, majd a fejbőrt is be kell dör­zsölni. Száradási ideje (5-15 perc) alatt kifejti a hatását. Ügyel­jünk arra, hogy a szembe ne kerüljön. Vigyázat! Számos haj­szesz gyúlékony – ne engedjük a gyereket a kezelés ideje alatt nyílt láng (gáztűzhely, kandalló), sőt akár cigaretta közelébe.
  • Tetűölő készítményekhez csak akkor folyamodjunk, ha kifésüléskor élő tetvet (nem csak serkét) találunk. Különben fe­leslegesen tesszük ki magunkat vegyszereknek, ráadásul a fejtetű-populáció ellenálló képességét is növelheti.
  • Két-három nap múlva újra végezzünk ellenőrző fésülést; a peték a kezelések ellenére is kikelhetnek.
  • Sajnos napjainkban a fejtetű sok rovarirtó szerrel szemben ellenálló. Ha az egyik készítmény nem válik be, próbáljunk ki egy másik márkát. Kérjünk tanácsot gyógyszerészünktől, aki valószínűleg jól tudja, hogy a környéken lakók esetében több­nyire mely szerek szoktak hatékonynak bizonyulni.

 

Hasznos

A felsorolt gyógymódok súlyos fejtetűfertőzésre nem alkalmazhatók haté­konyan. Ha az öngyógyítás nem válik be, illetve a fej­bőr repedezetté vagy gyulladttá vált, forduljunk orvoshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr3614060138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása