Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

ZSÍROS HAJ

2018. július 07. - acelvaros34

A hajunk mosás után egy-két nappal ismét bezsírosodik, mintha beolajozták volna, lelapul, és matt fényű a rátapadt porszemcsék meg az egyéb idegen anyagok miatt? A hiba nem feltétlenül a tisztálkodási szokásainkban keresendő; a probléma örökletes is lehet.
Bármi legyen is az ok, gondosan válasszuk ki a megfelelő sampont (amellyel mindig kétszer mossuk meg, és azután alaposan öblítsük le a hajunkat), majd vessünk be termé­szetes zsírtalanító öblítőket.

Íme néhány hasznos tanács

Mi áll a címkén?

  • Válasszunk magas nátrium-lauril-szulfát- és alacsony lano­lin- tartalmú sampont. A haj­típusunkhoz ugyanis tisztítósamponra van szükségünk, amely hatékonyan eltávolítja a zsírt a fejbőrről és a hajszálakról.
  • A korpásodás ellen ajánlott kátránytartalmú samponok a haj zsírosodása esetén is beválhatnak.
  • A kéntartalmú vagy speciálisan a zsíros hajra kifejlesztett samponok általában igen hatékonyak.

 

Hajmosáskor

  • Minden hajmosáskor kétszer samponozzunk. A habot hagyjuk a fejünkön néhány percig (hogy időt adjunk a zsír fel­oldására), alaposan öblítsük le, majd ismételjük meg a műve­letet még egyszer. Ne mossuk a hajat túl meleg vízzel, mert az fokozza a faggyúmirigyek működését. Az utolsó öblítést vé­gezzük mindig langyos vagy hűvös vízzel, hogy összehúzzuk a pórusokat.
  • Kondicionálót egyáltalán ne használjunk, vagy legfeljebb csak a hajvégekre tegyünk, különben hiába mostuk meg olyan alaposan a hajunkat, az csak még zsírosabb lesz. Semmiképpen ne használjunk „kettő az egyben” samponokat, amelyek szin­tén fokozzák a zsírosodást.

 

Változatok az öblítésre

  • Igen hatékony lehet, hajó erős rozmaringteát használunk a haj leöblítésére. Az aromás gyógynövény ugyanis olyan illóola­jokat tartalmaz, amelyek jelentős mértékben korlátozzák a zsír termelődését. Öntsünk egy csészényi forrásban lévő vizet 2 evőkanál szárított rozmaringra. Húsz percig hagyjuk ázni, szűrjük le, hűtsük le, és töltsük egy üres műanyag palackba. A rozmaringteát az utolsó tiszta vizes öblítés után alkalmazzuk. Nem is kell lemosnunk, ha szeretjük az illatát.
  • Tegyünk l teáskanál almaecetet fél liter vízbe, és ezt hasz­náljuk hajmosáskor az utolsó öblítésnél. Ez az oldat tonizáló hatású, és eltávolítja azokat a szappanmaradványokat is, ame­lyek lelapítják a zsíros hajat.
  • Keverjük két citrom levét kétpohárnyi desztillált vízbe, és töltsük egy üres samponos flakonba. Hajmosás és öblítés után töröljük szárazra a hajunkat, majd ontsuk ezt a természetes öblítőszert a fejbőrünkre. Hagyjuk rajta 5 percig, hogy a savas citromlé kifejthesse hatását. Végül öblítsük le hideg vízzel.
  • A szintén savas kémhatású ecet is szárítja a fejbőrt. Kever­jünk egy pohár ecetet egy pohár vízbe, majd a hajmosás végén öntsük a hajunkra utolsó öblítésként. Ne aggódjunk az illata miatt – gyorsan elpárolog.

 

Extrém megoldás: a szájvíz

  • Ha a hajunk rendkívül zsíros, készítsünk olyan oldatot, mely lassítja a fejbőr zsírtermelését. Egy kis pohárban keverjünk össze egyenlő arányban varázsmogyorót és bármilyen, kereske­delmi forgalomban lévő szájvizet. Mindkét anyag képes össze­húzni a bőr pórusait. Azután mártsunk vattalabdát az így kapott oldatba, majd hajmosás és öblítés után kenjük finoman a fejbőrünkre (ne a hajunkra).

 

Illatos olajok

  • Zsíros, korpás fejbőr esetén jótékony hatású krémet készít­hetünk úgy, hogy 3 csepp atlaszcédrus-, 2 csepp rozmaring- és 2 csepp citromolajat keverünk 5 teáskanálnyi illatosítatlan testápolóhoz. Vigyük fel a fejbőrre, és hagyjuk rajta éjszakára. Másnap reggel mossunk hajat, majd egy kancsó meleg vízbe keverjük ugyanezeket az illóolajokat, és utoljára ezzel öblítsük le a hajunkat. A kezelést hetente kétszer, súlyosabb probléma esetén kétnaponta ismételjük meg. Vigyázat! Terhesség esetén az atlaszcédrusfa- és a rozmaringolajat ne használjuk.



Frissítő masszázs

  • A fejbőr gyógynövényes vagy aromaterápiás masszíro­zása csökkenti a stresszt, amely sokszor összefüggésben áll a haj zsírosodásával. Nem elég, ha csak simogatjuk a hajat, alaposan, erőteljesen végig kell masszírozni az egész fejbőrt. Atlasz­cédrus-, rozmaring- és citromolaj keverékéből tonizáló hatású keveréket készíthetünk. Vigyázat! Terhesség alatt hagyjuk el az atlaszcédrusfa-, valamint a rozmaringolajat.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr8314098655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása