Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

SZEMIRRITÁCIÓ

2018. augusztus 01. - acelvaros34

A könny folyamatosan óvja szemünket a kiszáradástól, ám emellett fontos szere­pet játszik a szemhéj alá került szennyeződések eltávolításában is. Ha kevés a könnyünk, a szemünk ér­zékennyé és vörössé válik. A kor előrehaladtával egy­re kevesebb termelődik, ezért az idősebbeknél gyakoribb a szemirritáció.

Az allergia, a száraz levegő és a dohányfüst szintén a szem kivörösödését és viszketését okozhatja.

Szerencsére sokszor szinte egy szempillantás alatt megoldhatjuk a problémát

Portalanítás

  • Ha porszem került a szemünkbe, óvatosan emeljük fel a fel­ső szemhéjunkat, és forgassuk körbe a szemünket. Ha nem ter­melődik elég könny, hogy kimossa a szennyeződést, használ­junk steril szemmosó folyadékot vagy műkönnyet.
  • Az előbbi módszert egy lépéssel továbbfejlesztve, fordítsuk ki a felső szemhéjukat. Néha csupán ennyire van szükség a porszem eltávolításához.
  • Ha ez a trükk nem segít, esetleg nem szeretnénk megpró­bálni, egyszerűen mossuk meg a kezünket, engedjünk egy kis meleg vizet a tenyerünkbe, majd tegyük bele az arcunkat. A víz alatt nyissuk ki a szemünket, és öblítsük ki.
  • Ha kontaktlencsét viselünk, és valami a szemünkbe ment, vegyük ki a lencsét, és a szokásos módon tisztítsuk meg. Ala­posan nézzük meg, és ha a szennyeződés hozzátapadt, távolít­suk el, majd újból tisztítsuk meg, mielőtt visszatesszük.

 

A viszketés ellen

  • Áztassunk egy tiszta kéztörlőt hideg vízbe, és tegyük a le­hunyt szemhéjunkra. A hideg borogatás különösen akkor ha­tékony, ha a szemünk vörös, és viszket az allergiától. A hideg összehúzza a véredényeket, és a nedvesség is jót tesz a szemnek.
  • Áztassunk két teafiltert hideg vízbe, és tegyünk egyet-egyet a csukott szemünkre 15 percre. Bármilyen tea megfelel: a hű­sítő nedvesség megnyugtatja a szemet.

 

A szem hidratálása

  • Működtessünk párásító készüléket napközben a nappali­ban, éjjel pedig a hálószobában.
  • Száraz és irritált szemre alkalmazzunk műkönnyet. Külön­böző sűrűségben kapható: a viszkózusabbnak a hatása tovább tart, de ideiglenesen elhomályosíthatja a látást, a folyósabból vi­szont gyakrabban kell cseppenteni. Kérjünk tanácsot gyógysze­részünktől a számunkra legmegfelelőbb típusról, és válasszunk olyan terméket, amely nem tartalmaz tartósítószert. Olvassuk el figyelmesen a betegtájékoztatót.

 

A megelőzés ereje

  • Aludjunk többet. Az alváshiánytól kiszáradhat és kivörö­södhet a szemünk, mert a vérerek megduzzadnak.
  • A szem kiszáradásának megelőzésére (és számos egyéb elő­nye miatt) együnk naponta egy banánt. A banán káliumban gazdag, s ez az ásványi anyag fontos szerepet játszik a folyadék­háztartás egyensúlyának fenntartásában.
  • Adjunk 1 evőkanál lenmagolajat a gyümölcsléhez vagy a müzlihez. A benne lévő ómega-3 zsírsavakra többek között azért van szükség, mert megakadályozzák, hogy a szemünk ve­szítsen a nedvességtartalmából. A könnycseppek nemcsak víz­ből állnak, hanem zsírt és nyálkát is tartalmaznak. A megfelelő könnyréteg biztosításához sok ómega-3 zsírsavat kell fogyasz­tanunk, ami a dióban és bizonyos olajos húsú halakban, példá­ul a tonhalban és a lazacban is megtalálható.
  • Ha a szemünk gyakran kiszárad, ellenőrizzük a gyógysze­reinket. A probléma gyakori okozói közé tartoznak az anti-hisztaminok, az antidepresszánsok, a vérnyomáscsökkentők és a nyugtatok is.
  • Viseljünk védőszemüveget olyan munka közben, amely felkavarja a port.
  • Viseljünk vízálló úszószemüveget, amikor klóros vizű me­dencében úszunk.
  • A napszemüveg napsütésben az ultraibolya sugárzástól, sze­les időben a kiszáradástól véd. Arra azonban ügyeljünk, hogy UV-szűrős legyen. Az elsötétítés hatására a pupillánk kitágul, ezért nem megfelelő szemüveg esetén a káros UV-sugarak na­gyobb felületen érik a retinát.
  • A smink és a szemhéjra alkalmazott krém vagy kenőcs gyakran okoz irritációt. Válasszunk hipoallergén márkákat.
  • Kerüljük a dohányfüstöt, illetve szokjunk le a cigarettázásról, és a szemünk (is) sokkal egészségesebb lesz.




Hasznos

  • Ha idegen test ékelődik a szemünkbe, forduljunk orvoshoz. Háziorvosunk akár a rendelőjében is el­láthat bennünket, vagy be­utalhat a legközelebbi bal­eseti sebészetre. Akkor is kérjünk orvosi segítséget, ha a porszem eltávolítása után továbbra is úgy érez­zük, hogy a szemünkben van valami, vagy továbbra is piros, esetleg rosszul látunk. Lehetséges, hogy megsérült a szaruhártya. Gyakran szemcseppes kezelésre van szükség a fertőzés megelőzésére és a fájdalom csillapítására

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr8514154963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása