Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

ROSSZ SZAGÚ LEHELET

2018. augusztus 04. - acelvaros34

Az emberek hátrébb hú­zódnak tőlünk beszélgetés közben, esetleg valaki őszintén közli, hogy rossz szagú a leheletünk? Lehet, hogy egyszerűen valami­lyen paprikás, fokhagymás, vöröshagymás ételt vagy lágy, penészes sajtot fo­gyasztottunk. Számos más ok is húzódhat azonban a háttérben..

Az alábbi gyors megoldásokkal megszabadulhatunk a rossz szagú és a vele járó kellemetlenségektől

Sürgős intézkedések

  • A kiszáradt szájüreg ideális környezet a szájszagot okozó baktériumoknak. Egyszerűen tiszta vízzel öblítsük ki a szán­kat, hogy ideiglenesen eltávolítsuk a baktériumokat, és egy ki­csit felfrissítsük a leheletünket.
  • Az üzleti ebéd vagy a romantikus vacsora végeztével rágcsál­juk el a tányéron maradt petrezselymet. A növény klorofillban gazdag, amely baktériumölő tulajdonsága révén közömbö­síti a rossz szagot.
  • Ha tehetjük, fogyasszunk el egy narancsot. A gyümölcsben lévő citromsav serkenti a nyálmirigyek működését, tehát fo­kozza a leheletet frissítő nyál termelődését.
  • Ha nincs narancs, együnk valami mást, de persze kerüljük a fokhagymát, a vöröshagymát, a szagos sajtot és az egyéb, közismerten erős aromájú élelmiszereket. Az evés serkenti a nyálkiválasztást, s ez segít eltávolítani a kellemetlen, rossz lehe­letet okozó anyagokat a nyelv felszínéről.
  • A nyelvünket baktériumok borítják, amelyek anyagcseréjük során rossz szagú gázokat termelnek. Ezeket könnyen eltávo­líthatjuk, csak dörzsöljük a nyelvünket erőteljesen a fogso­runkhoz, és öblítsük ki a szánkat.
  • Ha van kéznél egy fém vagy műanyag kanál, használjuk nyelvkaparóként: helyezzük a nyelvhátra, majd húzzuk óva­tosan előre. Ismételjük meg a mozdulatot négyszer-ötször. Ugyanilyen módon kaparjuk le a nyelvünk két oldalát is. Le­gyünk óvatosak, ne toljuk a kanalat túlságosan hátra a szánk­ban, nehogy aktiváljuk a garatreflexet, és a művelet hányással végződjön.

 

Fűszeres orvosságok

  • Az alábbiakban említett fűszerek hatékonyan, ám csupán rö­vid időre szüntetik meg a szájszagot. Legyünk óvatosak, mert túlzásba vitt alkalmazásuk kellemetlen mellékhatásokkal járhat.
  • A szegfűszeg sok eugenolt, egy erős antibakteriális anyagot tartalmaz. Egyszerűen kezdjünk el egy szemet rágcsálni — az átható, aromás olaj egy kicsit csíphet, ezért forgassuk folyama­tosan a fűszert a fogaink között -, majd amikor az illata telje­sen átjárja a szájüreget, köpjük ki. Ne használjunk szegfűszeg­olajat vagy -port, mert ezek túlságosan erősek, és égési sérülést okozhatnak.
  • Szopogassunk egy darab fahéjat. A szegfűszeghez hasonlóan a fahéj is hatékony szájfertőtlenítő szer.
  • Rágcsáljunk édeskömény-,kapor-, kardamom- vagy ánizsmagokat. A medvecukoréhoz hasonló ízű ánizs elpusz­títja a nyelven tenyésző baktériumokat, a többi fűszer pedig el­fedi a kellemetlen szájszagot.



Szájfrissítők

  • A márkás szájfrissítők többségének a hatása csak rövid távon élvezhető. A klór-dioxid-tartalmú szájvizek azonban képe­sek felvenni a harcot a rossz leheletet okozó kénes vegyületek­kel. Használjunk teafaolajjal, e természetes fertőtlenítőszerrel készült fogkrémet. (Keressük a gyógynövényboltokban.)

 

A megelőzés ereje

  • Érdemes változtatni az étkezési szokásainkon. A zöld szí­nű levélzöldségek például, klorofilltartalmuk révén, felfrissíthe­tik a leheletünket. A szájban maradt finomított szénhidrátokat, kávét és alkoholt azonban a nyálban lévő baktériumok bon tani kezdik, kellemetlen szagot okozva. Hasonló okból, egy fontos találkozó előtt tejtermékeket sem ajánlott fogyasztani.
  • A szájzuhany vízsugarai azokról a helyekről is képesek ki­öblíteni a baktériumokat, amelyekhez fogkefével vagy fogse­lyemmel nem férünk hozzá.
  • Hordjunk magunknál egy fogkefét, és mossunk fogat min­den étkezés után, hogy megakadályozzuk a lepedék képző­dését.
  • A rágógumi serkenti a nyálképződést, és kitisztítja az ételmaradékot a fogak közül.
  • A baktériumok a fogkefén is megtelepednek, ezért tároljuk azt fejjel lefelé egy hidrogén-peroxiddal töltött fedeles pohár­ban. Fogmosás előtt mindig alaposan öblítsük le. Ha idegenke­dünk a hidrogén-peroxidtól, használjunk felváltva két, esetleg három fogkefét, így van idejük megszáradni, és ezzel megaka­dályozzuk a baktériumok elszaporodását.
  • A műfogsor szintén rossz leheletet okozhat. Ha fogorvo­sunk másképp nem rendeli, éjszakára mindig áztassuk a proté­zist speciálisan erre a célra gyártott fertőtlenítőszeres oldatba, és reggel alaposan öblítsük le.
  • Ne hagyjunk ki étkezéseket. Ha hosszú ideig nem eszünk, a szánk nagyon kiszárad, ami kedvez a baktériumoknak. (Ezért kellemetlen ízű és szagú a szánk a reggeli ébredéskor.)
  • Bizonyos anyagok még a kártékony baktériumoktól függet­lenül is rossz leheletet okozhatnak. Kerüljük a cigarettát, az alkoholt, a vöröshagymát, a fokhagymát és a különösen erős aromájú sajtokat. Amennyiben esetleg kínos helyzetbe kerül­nénk, alkalmazzuk a legkézenfekvőbb megoldást – egyszerűen mondjunk ezekre nemet.
  • Kérdezzük meg kezelőorvosunkat, nem valamilyen gyógy­szer felelős-e a kellemetlen szagú leheletért. Minden olyan or­vosság, amely szájszárazságot okoz, gyanús lehet: a vény nélkül kapható antihisztaminok, orrspray-k, fogyasztótabletták, vala­mint a depresszió, a reumás ízületi gyulladás és a magas vér­nyomás ellen receptre felírt készítmények.



Hasznos

Bár mindannyiunkkal elő­fordul, hogy időnként kel­lemetlen szagú a lehele­tünk, megfelelő szájápolási szokásokkal ez általában elkerülhető. Ha mégsem, akkor a szájszag fogínybe­tegség, emésztőrendszeri vagy valami más, súlyosabb probléma jele is lehet, ezért menjünk el fogászat­ra. Minél hamarabb fordul­junk orvoshoz, amennyiben a leheletünk édeskés vagy gyümölcsös illatú, mert ez cukorbetegségre utalhat

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr9514161115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása