Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

PUFFADÁS ÉS FELFÚVÓDÁS

2018. június 23. - acelvaros34

Amikor eszünk, iszunk, illetve amikor stresszes helyzetben felgyorsul a lég­zésünk, levegőt nyelünk. Ami azonban bement, an­nak ki is kell jönnie. Egy felnőtt naponta legalább tízszer enged ki bélgázt, amely a lényeit levegőből és az emésztés során ter­melődött gázokból, például kén-dioxidból áll.

A bél­rendszer gyulladásos be­tegségei (bélhurut, irritábilis bélszindróma,colitis ulcerosa), illetve a bélnyál­kahártya különféle érzé­kenységei (étel-, tejcukor-, lisztérzékenység) puffadás­sal járnak. A székrekedés ugyancsak gázképződést okozhat.

Érdemes tehát köménymagot és más szél­csökkentő magvakat rágcsálnunk étkezés után, és mindent elkövetni annak érdekében, hogy szervezetünk hatékonyabban eméssze meg az ételeket.

 

Nézzünk még 1-2 hatásos gyógymódok puffadás ellen

Tudatos táplálkozás

  • Kerüljük a közismerten gázképző hatású élelmiszereket. Ilyenek például a babfélék, a káposzta, a korpa, a karfiol, a brokkoli, a vöröshagyma, az aszalt szilva, a mazsola és a kelbim­bó. A tojást is a listához írhatjuk: a sárgájában lévő kén hozzá­járul a bűzös gázok kialakulásához.
  • Mielőtt megfőzzük a babot vagy a lencsét, áztassuk be éjszakára. Másnap ontsuk le róla a vizet, és friss vízben forral­juk fel, vagy — ami még hatékonyabb — kuktában főzzük meg.
  • Kerüljük a cukormentes édességeket és rágógumikat, amelyek nehezen emészthető édesítőszereket, szorbitot, xilitet és mannitot tartalmaznak. Ezek egy részét, amikor a vastagbélbe jutnak, az ott élő baktériumok gázképződés mellett lebontják.
  • A fruktóz (gyümölcscukor), a mézben, a gyümölcsökben és a  gyümölcslevekben  található   cukorfajta, a  többi  nehezen emészthető édesítőhöz hasonlóan a vastagbélben marad, ahol a baktériumok lebontják, miközben gázok képződnek. A gyü­mölcsöket természetesen nem szabad mellőzni, inkább csök­kentsük a gyümölcslevek és a méz fogyasztását.
  • Étrendünk rosttartalmát mindig csak fokozatosan növeljük. A rost nagyszerű hatással van az egészségünkre, de ha hirtelen túl sokat kezdünk belőle fogyasztani, erősödik a gázképződés.

 

Óvatosan a tejtermékekkel

  • Néhány napig függesszük fel a tejtermékek fogyasztását, és figyeljük meg, jelentkezik-e változás. Ha a puffadás megszű­nik, elképzelhető, hogy laktózérzékenyek vagyunk.
  • A laktózérzékenység a laktáz, a tejtermékekben előforduló laktóz nevű cukor megemésztéséhez szükséges enzim hiányát jelenti. Vásároljunk laktáztablettát a gyógyszertárban, és adjuk hozzá a tejhez, esetleg próbáljuk ki az „alacsony laktóztartalmú” vagy szójából készült termékeket. Sok tejcukor-intole­ranciában szenvedő ember gond nélkül tud kemény sajtokat, például goudát, ementálit vagy gruyére-t fogyasztani, sőt jog­hurtot és írót is.

 

Az emésztést segítő gyógynövények

  • A gyömbér serkenti az emésztést, így a táplálék nem tölt hosszú időt a belekben, tehát kevesebb gáz képződik. Szedjük naponta kapszula formában, vagy vegyünk be rendszeresen 30 csepp tinktúrát étkezés előtt. Esetleg együnk meg egy darab friss gyömbérgyökeret (elég csípős, így igazi kihívást jelenthet), ízletes, vacsora utáni teát is készíthetünk belőle: 1 teáskanálnyi finomra reszelt friss gyömbérgyökérre öntsünk egy csészényi forrásban lévő vizet, és hagyjuk állni 5 percig. Szűrjük le, és ha egy kicsit kihűlt, kortyolgassuk el. Gyömbérteát filteres kisze­relésben is vásárolhatunk.
  • A borsmenta szintén javítja az emésztést, és csökkenti a gáz­képződést. Fogyasszuk naponta három-négy alkalommal a fil­terből vagy egy-két teáskanálnyi szárított borsmentalevélből főzött teát. Vigyázat! Refluxbetegség vagy gyomorégés esetén ne alkalmazzunk borsmentatartalmú készítményeket!
  • A finom illatú édesköménymagot évszázadok óta használ­ják a gázképződés visszaszorítására és az emésztés javítására. (Egyes indiai éttermekben tálkában szolgálják fel az étkezés végén.) A kömény-, az ánizs- és a zellermag szintén hasonló hatással rendelkezik. Fél teáskanálnyi mag elrágásával megelőz­hetjük az evés után jelentkező böfögést és bélgázképződést.
  • A hasfájás elleni népi orvosság, a kamillatea a böfögés csil­lapításában is segíthet.
  • A kardamomtea elősegíti az emésztést, így az elfogyasztott étel kisebb valószínűséggel képez gázokat. Tegyünk l teáska­nálnyi kardamomot 2,5 dl vízbe, majd lassú tűzön forraljuk 10 percig. Szűrjük le, és kortyolgassuk a forró teát étkezés közben.

 

Jótékony baktériumok

  • Együnk   mindennap   két-három   pohár  Addophilus   vagy Biphidus baktériumokat tartalmazó joghurtot, vagy naponta vegyünk be éhgyomorra háromszor 2 probiotikus kapszulát.
  • Ezek elősegítik a vastagbélben élő és a gáztermelő baktériu­mokat kordában tartó hasznos baktériumok szaporodását.

 

A megelőzés ereje

  • Ne igyunk szívószállal, hogy ne kerüljön annyi levegő a gyomorba.
  • Ha gyakran szenvedünk puffadástól és felfúvódástól, akkor hagyjunk fel a ragozással, mert eközben szintén sok levegőt nyelünk.
  • Bontottunk már fel szénsavas üdítőitalt, miután felráztuk? Hasonló „robbanásveszélyes” helyzet alakul ki a gyomrunkban is, amikor ilyesmit iszunk. Kerüljük a szénsavas italok fo­gyasztását, és ne igyunk habzóbort, pezsgőt és sört sem, amelyek szintén hasonló hatást váltanak ki.
  • Ha habzsoljuk az ételt, levegőt is nyelünk, ami később vala­milyen módon ki akar majd szabadulni. Együnk nyugodtan, lassan. Ha ez nem megy könnyen, akkor két falat között min­dig tegyük le a villánkat.
  • Alaposan rágjuk meg az ételt. Amikor befaljuk, több leve­gőt nyelünk, ráadásul a nagyobb falatokat tovább tart meg­emészteni, ami azt jelenti, hogy tovább maradnak a bélrend­szerben, ahol az emésztő baktériumok megkezdik az erjesztési folyamatot.
  • Rágjunk csukott szájjal, hogy ne tudjunk felesleges levegőt nyelni. Ugyanezen okból — és a jó modor kedvéért — előbb mindig nyeljük le a falatot, mielőtt megszólalnánk.
  • Néhány percig várjunk, amíg a meleg italok lehűlnek. Amikor tűzforró kávét vagy teát szürcsölünk, rengeteg levegőt is nyelünk.
  • Hagyjuk el a vacsora utáni cigarettát. A füsttel együtt va­lamennyi levegőt is nyelünk.




Hasznos

  • Forduljunk orvoshoz, ha nem tudjuk szabályozni a böfögést, vagy ha azt egyéb kellemetlen tünetek kísé­rik, például mellkasi fájda­lom, puffadás, gyomorégés, megmagyarázhatatlan test­tömegcsökkenés, esetleg változások a székelési szo­kásokban. Akkor is beszél­jünk orvosunkkal, ha első alkalommal jelentkezik ismétlődő böfögés, anélkül, hogy jelentősen módosí­tottuk volna az étrendün­ket. Amennyiben a szélszo­rulás makacsnak bizonyul, esetleg hasmenés és puffa­dás kíséri, jelezzük orvo­sunknak. Előfordulhat, hogy irritábilis bél szindrómáról vagy laktózérzékenységről van szó, illetve valamelyik gyógyszer váltott ki zavart az emésztőrendszer műkö­désében (bizonyos antibio­tikumok, fekély elleni sze­rek és antidepresszánsok jöhetnek szóba)

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr2814066497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása