Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

FOGÍNYBETEGSÉGEK

2018. július 01. - acelvaros34

A fogainkon ételmaradé­kokból és baktériumokból álló ragacsos filmréteg, le­pedék képződik, amely irri­tálja a fogínyt. Ha fogkefé­vel és fogselyemmel nem távolítjuk el, kemény fog­kővé alakul, amelyet már csak fogorvos tud eltávolí­tani…

Mindezek következ­tében végül megjelennek a fogínygyulladás (gingivitis) tünetei: a fogíny felpuffad, fájdalmassá válik, és fogmo­sáskor vérzik. Kezelés hiá­nyában a fogíny elválik a fogaktól, és az így keletke­zett nyílásokban megtele­pednek a kórokozók. A fo­gak szabadon maradó ré­szei rendkívül érzékenyek. Nem tudunk megszabadul­ni a szájszagtól, fájdalmas fekélyesedés indul meg, a fogaink pedig meglazulnak és kihullanak.

A fájdalom csökkentésére több gyógymód létezik, a legnagyobb küzdelmet azonban a lepedék ellen kell megvívnunk:

A fájó íny megnyugtatása

  • A fogínyfájdalom csillapítására és a duzzanat csökkentésére öblögessük a szánkat fél percig sós vízzel (l teáskanálnyi sót egy pohár meleg vízben elkeverünk).
  • Tegyünk beáztatott teafiltert a fogínyre. A tea csersavat tar­talmaz, amely erős érösszehúzó hatásának köszönhetően csök­kenti a duzzanatot, és segít elállítani a vérzést.
  • Szorítsunk ruhába bugyolált jégtömlőt az arcunkra, a fájda­lom helyén. A hideg csökkenti a duzzanatot, és érzéstelenítőként hat. A szegfűszegolaj, valamint a fogzási fájdalmat enyhítő zselé szintén sokat segíthet.
  • Keverjünk össze szódabikarbónát néhány csepp vízzel, és kenjük be vele a fogínyünket. A szódabikarbóna elpusztítja a kórokozókat, és közömbösíti az általuk kiválasztott savakat, de legyünk óvatosak, mert túl nagy mennyiségben károsíthatja az íny érzékeny szövetét.

 

Gyengéd masszázs

  • Ahogyan a feszült, görcsös izmoknak, úgy az ínyünknek is nagyon jót tesz a masszázs. Egyszerűen fogjuk a hüvelyk- és a mutatóujjunk közé, és finoman nyomkodjuk meg. Ez ser­kenti az íny érzékeny szövetének vérkeringését, így meggyor­sítja a gyógyulás folyamatát.
  • Az ájurvédikus orvoslás szerint hatékonyabb az ínymasszázs, ha kókuszolajat használunk hozzá.
  • Az ínyt puha, gumisörtés ínymasszírozó kefével kezeljük.
  • Azokon a helyeken, amelyeket fogkefével nem lehet elérni, szájzuhany segítségével tisztítsuk és masszírozzuk a fogainkat, a fogínyünket. Az elektromos fogkefe kisméretű, forgó feje szintén jól kitisztítja a nehezen elérhető sarkokat is a szájüreg hátsó részében.
  • A régi, bevált sebgyógyító szer, a körömvirág a gyulladás csökkentésével enyhíti a fogíny fájdalmát. Kenjük a tinktúrát közvetlenül az ínyre.

 

Teljes körű szájápolás

  • Próbáljuk ki az olyan száj- és fogínyápoló zselét, amely hialuronsav (a szervezet kötőszöveteiben található természetes anyag) felhasználásával készül, és ezáltal elősegíti az új, egészsé­ges szövet képződését.
  • Fogínygyulladás ellen a kamillateás szájöblögetés is rend­kívül hatékony. Öntsünk egy pohár forró vizet 3 teáskanálnyi gyógynövényre, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Készítsünk el egyszerre nagyobb mennyisé­get, és tartsuk a hűtőszekrényben.
  • A vény nélkül kapható, cetilpiridinium-kloridot (CPC-t) vagy domifen-bromidot tartalmazó szájvizek bizonyíthatóan csökkentik a lepedék mennyiségét, és ennek köszönhetően óvják a fogínyünket.




Hasznos

  • Az érzékennyé vált fogíny tulajdonképpen intő jel, hogy fordítsunk na­gyobb figyelmet a fogmo­sásra és a fogselyem hasz­nálatára. A rendszeres ellenőrzésen kívül akkor menjünk el a fogászati ren­delésre, ha rendellenessé­get észlelünk a fogínyün­kön, illetve ha vérezni kezd. Erős fájdalom esetén haladéktalanul jelentkez­zünk be, különösen akkor, ha lázunk is van, és a nyaki nyirokcsomók duzzadtak. Ilyenkor olyan fekélyről lehet szó, amely azonnali kezelést igényel.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr8314085481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.06. 11:25:59

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása