Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

ARANYÉR

2018. június 29. - acelvaros34

Az aranyér duzzadt vagy tágult visszér a végbélnyí­lásban, amely fájdalmat, viszketést és időnként vér­zést okoz. A kismedencei vénákra ható nyomásfoko­zódás miatt a vér pang a végbél ereiben, és ezek kitágulnak..

A kiváltó (vagy súlyosbító) okok közé so­rolják a sok ülést, a terhes­séget, a szülést, az örege­dést, valamint a székreke­dést vagy a kemény széklet miatti erőlködést. A leg­gyakrabban a végbélnyílá­son belül alakul ki; ilyenkor vérzéssel jár, de fájdalom­mal nem feltétlenül. A kül­ső aranyeres csomó fájdal­mas, ritkán vérzik is. A fáj­dalom igen hevessé válik, ha az aranyér kizáródik.

Nem árt körülnézni saját házi patikánkban, hiszen rengeteg gyógymódot találhatunk erre a betegségre

Kellemes meleg

  • Vegyünk meleg vizes ülőfürdőt a kádban. Emeljük föl a térdünket úgy, hogy a végbélnyílás területe minél inkább átme­legedhessen. Ez hatékonyan csillapítja a fájdalmat és közben ráadásul serkenti a vérkeringést is, ami segít összehúzni a duz­zadt ereket.
  • Adjunk egy marék keserűsót a fürdővízhez, és alaposan ke­verjük össze, hogy feloldódjon. Ezzel is elősegíthetjük az erek összehúzódását.
  • Ha van otthon bidénk, vásároljunk ráhelyezhető, kifejezetten ülőfürdő alkalmazására kifejlesztett lavórt (az interneten is megrendelhető). Ez sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint min­den alkalommal, amikor fájdalomcsillapításra van szükségünk, teleengedni a kádat.
  • Külső aranyérre helyezzünk beáztatott, meleg teafiltert (ezt legegyszerűbben a vécén ülve tehetjük meg). A kellemes hőér­zeten kívül a teafűből kiváló csersav is jótékony hatást gyako­rol: csökkenti a fájdalmat és a duzzanatot, valamint elősegíti a véralvadást, s ez megállítja a vérzést.

 

Jeges trón

  • Készítsünk jeges borogatást. Töltsünk tele egy erős nejlon­zacskót jéggel, bugyoláljuk be egy vékony szövetbe (egy régi párnahuzat tökéletes), és üljünk rá. Egy csomag fagyasztott bor­sót is használhatunk (szintén ruhába csomagolva), amely job­ban illeszkedik a test vonalához. A hideg összehúzza a duzzadt véredényeket, s ez hatékonyan enyhíti a fájdalmat.

 

Enyhítő kenőcsök

  • A vazelin, amelyet számos, vény nélkül kapható, aranyérre ajánlott készítmény tartalmaz, nyugtató hatású.
  • A folyékony E-vitamin és a búzacsíraolaj egyaránt közis­mert ellenszere ennek a problémának. Vattával vigyük fel na­ponta néhány alkalommal az érintett területre.
  • Próbáljuk ki a visszérgyulladásra is használt fekete nadálytövet, körömvirágot vagy aloe verát tartalmazó kenőcsöket, amelyek szintén elősegítik a gyógyulást.
  • Bármilyen furcsán hangzik, hogy reszelt burgonyából készítsünk borogatást, megéri kipróbálni, mert érösszehúzó és nyugtató hatással rendelkezik.

 

A pihenés fél egészség

  • Naponta többször nyújtózzunk el egy kényelmes kanapén, és polcoljuk fel a lábunkat, így csökkenthetjük a végbélnyílás területére nehezedő nyomást, és serkentjük a testrész vérkerin­gését. Lehetőség szerint szánjunk erre legalább 30 percet.

 

Megterhelő testhelyzetek

  • A konditeremben soha ne végezzünk súllyal guggolást. Ilyen esetben ugyanis valahányszor leguggolunk, majd újra fel­egyenesedünk, túl nagy erő hat a végbél környékére.
  • Hagyjuk ki a sok ülést igénylő gyakorlatokat, például a szobakerékpár használatát is.

 

Nem mindegy, mit eszünk

  • A vizsgálatok szerint a rostdús táplálkozás jelentősen csök­kenti az aranyeres tüneteket, így a fájdalmat meg a vérzést is. Fogyasszunk sok teljes kiőrlésű kenyeret és gabonapelyhet, friss gyümölcsöt és zöldséget, barna rizst és dióféléket.
  • Fogyasszunk több folyadékot (megfelelő mennyiség esetén a vizeletünk halványsárga, nem pedig sötét). Ez nélkülözhetet­len ugyanis a széklet fellazításához és az aranyér kialakulásáért gyakran felelős székrekedés megelőzéséhez.



Praktikák a mellékhelyiségben

  • A megelőzés kulcsa az erőfeszítés elkerülése, ezért próbáljunk meg elmenni vécére, amikor csak kell. Ha gyakran visszatart­juk, előbb-utóbb székrekedéssel fogunk küszködni, ami pedig kedvez az aranyér kialakulásának.
  • Székletürítés után egyszerű fehér, vízzel benedvesített vécépapírt használjunk. Az illatosított, színes vécépapír ugyan jól néz ki, de a hozzáadott vegyszer irritációt okozhat.
  • A vécépapír után parfümmentes, hidratálókrémmel átita­tott törlőkendővel is tisztítsuk meg a hátsó felünket.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr9214081937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása