Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

VIZELETTARTÁSI ZAVAR

2018. július 09. - acelvaros34

A vizelettartási zavar négy formáját különböztetjük meg. Erőfeszítésre jelent­kező stressz- (vagy terhe­léses) inkontinencia esetén nevetés, köhögés, tüsszen­tés vagy nehéz tárgy eme­lése esetén bekövetkező hasűri nyomás fokozódása miatt lép fel vizeletszivár­gás. Általában nőknél for­dul elő, mert a terhesség s a szülés miatt a gátizmok meggyengülnek…

A sürgős­ségi típust a hirtelen, inten­zív vizelési inger jellemzi, amit a beteg képtelen el­nyomni. Oka többnyire húgyúti fertőzés, a húgyhó­lyag túlműködése vagy a vizelet áramlásának akadályozottsága a húgyutakban lévő kövek, tumorok miatt. A túlfolyásos inkontinenciánál a húgyhólyagban túl sok vizelet gyűlik össze ahhoz, hogy a záróizom vissza tudja tartani. Az idő­sebbeket érinti, prosztata-megnagyobbodás és tumor állhat a hátterében.

Nézzünk néhány hatékony módszert

Az első számú gyakorlat

  • Rendszeresen végezzünk Kegel-gyakorlatokat, hogy megerősítsük a húgyhólyagot támogató medencefenék-izmo­kat. Hogy tudjuk, mely izmokról van szó, állítsuk el a vizelet folyását ürítés közben; az ehhez szükséges izmokat kívánjuk erősíteni. (Ezt csak egyszer próbáljuk ki, mert a vizeletfolyás többszöri megállítása káros hatással van a húgyhólyagra.)
  • Feszítsük meg az izmokat 1-2 másodpercig, majd lazít­suk el. Ismételjük tízszer, naponta 3—5 alkalommal. Mivel ezt a belső „tornát” külső szemlélő nem veszi észre, nyugodtan vé­gezhetjük bárhol, bármikor. (Ácsorgás közben nem ajánlott.)
  • Amint a medencealapi izomzatunk kissé megerősödött, tartsuk az izmot 5 másodpercig megfeszítve. Fokozatosan növeljük az időtartamot 15 másodpercre.
  • Ha nevetnünk, köhögnünk, tüsszentenünk kell, vagy bár­mi olyat kell tennünk, ami nyomást gyakorolhat a húgyhólya­gunkra, gyorsan feszítsük meg a medencefenék-izmokat úgy, mint a Kegel-gyakorlat során, hogy megelőzzük a „balesetet”.

 

Tudnivalók az intimtornáról

  • A fenti gyakorlaton kívül még nagyon sokat tehetünk a me­dencealapi izmok karbantartása érdekében. A legjobb, ha felke­resünk egy szakképzett trénert, aki megfelelő edzésprogramot állíthat össze a számunkra. Az alábbi tanácsokat azonban min­denképpen tartsuk szem előtt.
  • A medencealapi izmokat álló testhelyzetben ne tornáz­tassuk, mert így mozgás közben még az összes hasüregi szer­vet is tartaniuk kell, ami fokozott terhelést jelent. Az intimtornát ülve vagy fekve végezzük, hogy tehermentesítsük a gátiz­mokat, különben megnyúlnak.
  • A hüvelyi izomzat erősítésére kitalált kúp alakú súlyok használata szintén nem ajánlott, hiszen ugyancsak az izmok megnyúlásához, gyengüléséhez vezethet. Ráadásul a súly a hü­vely falához nyomódik, ahol ennek következtében lassul a vér­keringés, és az izom tápanyagellátása romlik.
  • A vizeletsugár rendszeres „elzárogatása” vizeletürítés közben – az általános nézettel ellentétben – szintén káros lehet. A húgyhólyagban maradó vizelet pangása ugyanis növe­li a húgyúti fertőzések kockázatát. Arról nem is beszélve, hogy a vizeletürítésnek természetes megkönnyebbüléssel kell járnia, nem pedig a – feltehetően amúgy is nagyfokú – szorongást kellene erősítenie bennünk.

 

Egészségünkre!

  • Úgynevezett sürgősségi inkontinencia esetén csökkentsük vagy kerüljük a koffeintartalmú italok fogyasztását. A kof­fein vízhajtó hatású, tehát a szervezetet több vizelet termelésé­re készteti. Ráadásul a húgyhólyag izmainak összehúzódását is kiválthatja, ami vizeletvesztéshez vezethet. Naponta legfeljebb 200 mg koffeint fogyasszunk (ez valamivel kevesebb mint két csésze kávé).
  • Kerüljük az alkoholfogyasztást. A koffeinhez hasonlóan ugyanis az alkohol is fokozza a szervezet vizelettermelését. Na­ponta legfeljebb egy sört, egy pohár bort vagy egy kevert italt fogyasszunk.
  • Ne csökkentsük a folyadékfogyasztásunkat annak érde­kében, hogy a szervezetünk kevesebb vizeletet termeljen, így egyrészt kiszáradhatunk, másrészt megnőhet a húgyhólyagfer­tőzés és a vesekő kialakulásának kockázata. Az orvosok azt ja­vasolják, hogy naponta legalább nyolc nagy pohár (2,5 dl) vizet igyunk.

 

Irritáló anyagok

  • Az oxalát nevű vegyület irritálhatja a hólyagot, ezért érde­mes lemondani azokról az élelmiszerekről, amelyek tartalmaz­zák, például az eperről, a rebarbaráról és a spenótról.
    Kerüljük a mesterséges édesítőszereket és színezékeket, mivel ezek is irritálhatják a húgyhólyagot.




Fő a rendszeresség

  • Ha hajlamosak vagyunk annyira belefeledkezni az aktuális teendőinkbe, hogy túl sokáig visszatartjuk a vizeletet, vagy egyáltalán nem vesszük észre, hogy a húgyhólyag megtelt, pró­báljunk meg változtatni ezen. Határozzuk el, hogy három­óránként kimegyünk a mosdóba, akár jelentkezik vizelési inger, akár nem. Ez különösen akkor fontos, ha sürgősségi inkontinenciával küzdünk. Hordjunk digitális órát, és állítsuk be rajta az ébresztőt, ha szükségünk van emlékeztetőre. Ha nem bírjuk ki a három órát, menjünk vécére minden órában. Né­hány naponta pár perccel várjunk tovább, míg végül a vizelet­ürítések között eltelt idő el nem éri a három órát.

 

Egy cseppnyi türelem

  • Amikor kimegyünk a mellékhelyiségbe, ne kapkodjunk a húgyhólyag kiürítésével. Miután a vizeletsugár elállt, a nők maradjanak még egy kicsit ülve, esetleg álljanak fel és üljenek vissza. Ezáltal a hólyag spontán módon összehúzódik, és kiürí­ti a maradék vizeletet. A férfiak egyszerűen lazítsanak, és vár­janak egy kicsit; esetleg ne a piszoárt, hanem a vécékagylót használják. Ha ügyelünk arra, hogy a hólyag teljesen kiürüljön, megelőzhetjük a vizelet későbbi véletlenszerű távozását.

 

Mozogjunk egy kicsit!

  • Ha túlsúlyosak vagyunk, a húgyhólyag nagyobb igénybevé­telnek van kitéve. A rendszeres testmozgás és megfelelő étrend segítségével leadhatjuk a felesleges kilókat.

 

Hasznos

  • Ha a vizelet zavarossá vagy véressé válik, ha ürítése fájdalommal vagy égő érzéssel jár, forduljunk or­voshoz. Ezek ugyanis vala­milyen bakteriális fertőzés, vesekő, esetleg húgyhólyag­daganat jelei lehetnek. Akkor is kérjünk orvosi segítséget, ha a vizelettar­tási zavar megnehezíti a normális életvitelünket, vagy ha gyaníthatóan egy általunk szedett gyógyszer okozza a problémát.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7214101993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása