Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

VÉRALÁFUTÁS

2018. június 12. - acelvaros34

zuzodas.jpg

Amikor erősebb lökés vagy ütés ér bennünket, előfordul, hogy a bőrfelület ép marad, alatta azonban a hajszálerek megrepednek, és bevérzés keletkezik. A vér a környező szöve­tekbe szivárog, és eleinte kékesfekete elszíneződést hoz létre, majd ahogy kezd lebomlani, a folt színe fo­lyamatosan változik.

A véraláfutások általában 10-14 nap alatt kezelés nélkül is elmúlnak.

Néhány hasznos tanács, hogyan gyorsíthatjuk a felszívódást:

Vegyük elejét a nagyobb bajnak!

  • A baleset után minél hamarabb kezdjünk meg a jege­lést, és folytassuk a kezelést az elkövetkező 24 órában is. Ha lehűtjük a véredényeket az érintett területen, kevesebb vér tud a környező szövetekbe szivárogni. Használhatunk jégtömlőt, de törülközőbe bugyolált zacskós fagyasztott borsó, vagy jég­hideg vízbe áztatott mosdókesztyű is tökéletesen megfelel a célnak. 10 percig hagyjuk a sérülésen, majd vegyük le, és a fagyásveszély miatt várjunk legalább 20 percet, mielőtt újra visszatennénk.
  • Ha a karunkat vagy a lábszárunkat ütöttük meg, rögtön te­gyünk a sérült részre rugalmas pólyát. A szorítókötés meg­akadályozza a véredények szivárgását, és a véraláfutás nem vá­lik olyan súlyossá.
  • Egy kanapéra vagy karosszékbe telepedve polcoljuk fel a sérült végtagot a szív magassága fölé. Ha ugyanis az érintett terület kevesebb vért kap, a véraláfutás kisebb mértékű lesz.

 

Jöhet a meleg

  • A következő napon kezdjünk meleget alkalmazni, hogy ja­vuljon a terület vérkeringése, és a felgyűlt vér távozhasson. Használjunk elektromos melegítőpárnát 20 percig, naponta többször. Kövessük az eszközön feltüntetett használati utasítást az égési sérülések elkerülése érdekében.
  • Tetszés szerint meleg vizes palackot vagy mikrohullámoz­ható hőakkut is használhatunk, amelyet gyógyászati segédesz­köz boltokban szerezhetünk be.
  • A fekete nadálytő olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a duzzanatot, és elősegítik az új sejtek növekedését.
  • Öntsünk fél liter forrásban lévő vizet 30 g szárított vagy 60 g friss feketenadálytő-levélre. Hagyjuk 10 percig ázni, majd szűr­jük le. A folyadékot csak külsőleg szabad használni — ne igyuk meg. Áztassunk egy gézlapot vagy mosdókesztyűt az oldatba, és tegyük a véraláfutásra egy órára. Vigyázat! Ne alkalmazzuk felhorzsolt bőrre vagy nyílt sebre!
  • A meleg vízzel kevert ecet szintén segíti a gyógyulási folya­matot. Az ecet serkenti a bőrfelszín közelében a vérkeringést, így a véraláfutás hamarabb megszűnik. A varázsmogyoró ha­sonló gyógyhatással bír.

 

Dörzsölt megoldás

  • Az árnikát régóta használják véraláfutás kezelésére. Olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást és a duzzanatot. Kenjünk árnikakenőcsöt vagy -zselét a sérült terü­letre mindennap.
  • Vegyünk egy marék friss petrezselyemzöldét, morzsoljuk össze, és kenjük szét a bőrön. Bugyoláljuk be a területet rugal­mas pólyával. Gyógynövényszakértők szerint a petrezselyem csökkenti a gyulladást, és enyhíti a fájdalmat. Az orbáncfüvet kapszula vagy tea formájában gyakran al­kalmazzák enyhe depresszió ellen, az olaját pedig régóta hasz­nálják sebgyógyításra. A benne lévő csersavak – érösszehúzó hatásuknak köszönhetően — megszüntetik a hajszáleres vérzést. Óvatosan dörzsöljük az olajat a véraláfutásra. Kezdjük el a ke­zelést rögtön a sérülés után, és ismételjük naponta háromszor.

 

A megelőzés ereje

  • Ha túl könnyen alakulnak ki a bőrünkön véraláfutások, le­hetséges, hogy C vitamin-hiányunk van. A C-vitamin erősíti a hajszálerek falát, ezáltal azok kevésbé lesznek sérülékenyek. Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt, különösen paprikát és citrusfélét, vagy szedjünk étrend-kiegészítő formájában C-vi­tamint naponta, osztott adagokban.
  • Répa, kajszibarack és citrusfélék fogyasztásával növeljük a flavonoidok bevitelét. Ezek a vegyületek fokozzák a C-vita­min hatékonyságát. A szőlőmagkivonat szintén kiváló flavonoidforrás.
  • A véraláfutások kialakulására a K-vitamin hiánya is hajla­mossá tehet. Ezt a vitamint kelkáposzta, brokkoli, kelbimbó és levélzöldségek fogyasztásával pótolhatjuk, valamint multivitamin-kiegészítők szedésével, amelyeket a jobb felszívódás érde­kében étkezés közben érdemes bevenni.

 

Hasznos

  • Ha spontán módon vagy igen enyhe fizikai behatásra alakulnak ki véraláfutások a bőrünkön, forduljunk or­voshoz, mert tisztázni kell, nem valamilyen betegség áll-e a háttérben. Keressük fel az orvost, ha a beütött ízület megduzzad, vagy az érintett végtag mozgásá­ban korlátozott, illetve ha heves fájdalom vagy láz lép fel, netán a véraláfutás a koponya oldalán, a fül fe­lett alakult ki (az ütés súlyosabb sérülést, törést okozhatott).

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr4514043118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása