Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

KÖHÖGÉS

2018. június 13. - acelvaros34

kohoges.jpg

A köhögés két fajtáját kü­lönböztetjük meg. A hurutos (produktív) köhögést, amelynek során váladék szakad fel, általában aller­gia, meghűlés vagy más lég­úti fertőzés okozza. A szá­raz (improduktív) köhögés szintén lehet meghűlés eredménye, de gyakrabban mellhártyagyulladás tünete, vagy cigarettafüst, por, füst, esetleg valamilyen más irri­táló anyag váltja ki.

 

Nézzünk néhány hatékony módszert

Régi köhögéscsillapítók

  • Vigyázat! Hurutos köhögést soha ne kezeljünk köhögés­csillapítóval, mert a szervezet természetes védekezését fojta­nánk el. Használjunk inkább köptetőt, ami a nyákot feloldja, és ezáltal megkönnyíti annak felköhögését. Száraz köhögésre ki­válóak viszont a nyugtató és görcsoldó köhögéscsillapítók.
  • Szopogassunk köhögés elleni (például feketeribizli-, euka­liptusz- vagy orvosipemetefű-) cukorkát, netán egyszerű sava­nyú cukrot. Ez fokozza a nyáltermelést, amitől többet nyelünk. s ez enyhíti a köhögést.
  • A vörös szilfa kérgéből készített cukorkát régóta használják száraz köhögésre. A növény nyálkaanyagot tartalmaz, amely védőréteggel vonja be a torkunkat, és csillapítja a köhögést.
  • Hurutos köhögés esetén próbáljuk ki az orvosi pemetefü­vet. A keserédes gyógynövény köptetőként hat, mivel nyálkaoldó anyaga feloldja a váladékot. Az orvosi pemetefű és ánizs keverékéből készített köhögés elleni szirup gyógyszertárakban vény nélkül kapható.
  • A gyerekek kedvelik az ánizsos ízű ipekakuana szirupot (főleg krupp esetén ajánlott). A készítmény receptköteles.

 

Házi szirupok

  • Száraz köhögésre keverjünk össze 2 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál mézet és egy csipetnyi cayenne-i borsot. A méz védőréteget von a torkunkra, nyugtatja az irritált szöveteket, a citromlé csökkenti a gyulladást, és C-vitamin-tartalma révén segít a fertőzés leküzdésében, a cayenne-i bors serkenti a terü­let vérkeringését, felgyorsítva a gyógyulást. Hurutos köhögés esetén helyette reszelt vöröshagymát használjunk. Az ebben lévő anyagok ingerlik a nyálkahártyát, s ez segít felhozni a slejmet.
  • Hámozzunk meg és daraboljunk össze 6 fej vöröshagymát, és 4 evőkanál mézzel együtt tegyük egy lábasba. Helyezzük az edényt forrásban lévő vizet tartalmazó serpenyőbe (esetleg dupla falú fazékba). Fedjük le, és lassú tűzön forraljuk 2 óráig. Szűrjük le. 2-3 óránként vegyünk be belőle l evőkanállal.
  • Lefekvéskor keverjünk össze feketeribizli-szörpöt egy kis pohár portóival — az alkohol terápiás célt szolgál, segít elaludni.
  • Toroknyugtató sziruphoz keverjünk össze 5-6 szegfűszeget egy pohár mézzel, és éjszakára tegyük a hűtőbe. Reggel ve­gyük ki belőle a szegfűszeget, és kapjunk be belőle l teáskanál­lal. A szegfűszeg tompítja a fájdalmat.
  • íme egy régi recept: keverjünk össze l doboz kandiscukrot, 45 dkg mazsolát 3 citrom levével, fél pohár cukorral és ele­gendő mennyiségű whiskyvel. Miután a kandiscukor feloldó­dott (a gyógymód hátránya, hogy ehhez néhány hétre lehet szükség), alkalmazzuk a szirupot köhögés ellen.
  • Az aukubin nevű hatóanyagnak és a nyálkaanyagoknak kö­szönhetően a lándzsás útifű jó baktériumölő, gyulladáscsök­kentő, nyálkaoldó és köhögéscsillapító. Szirup készítéséhez for­rázunk le 3 dl vízzel l maréknyi friss vagy szárított útifűlevelet, hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le. A főzetet ismét forraljuk fel, kis lángon sűrítsük be, majd keverjünk hozzá 15—20 dkg mé­zet. Fogyasszunk naponta 1-2 evőkanálnyit.
  • A málnaecetet nagykanállal ehetjük magában, vagy ha el szeretnénk fedni az ízét, gyümölcslébe keverve. Gargarizálhatunk is vele, ha a köhögést torokfájás is kíséri.
  • A régi „orvosságok” közé tartozik a csipkebogyószirup is. Védőréteggel vonja be a torkunkat, és tele van C-vitaminnal.

 

Teák és főzetek

  • A kamilla enyhülést adó gyógynövény: ha teaként fogyaszt­juk, segíti az elalvást, inhalálva pedig csillapítja a hurutos köhö­gést. Az is jó megoldás lehet, ha egy edényben néhány csepp kamillatinktúrát helyezünk a hálószobai radiátorra éjszakára.
  • A kakukkfű köptető hatású, és olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek nyugtatják a légutakat. Kakukkfűteához tegyünk 2 evőkanál friss (vagy l evőkanál szárított) kakukkfüvet egy csésze forró vízbe. 5 perc múlva szűrjük le. Mézzel ízesítsük.
  • A kellemes illatú izsópból már a bibliai idők óta készítenek likőröket és orvosságokat. Alkalmazzuk a szárított virágából készített főzetet naponta háromszor köhögés, asztma és hörg­hurut kezelésére.
  • A fehér mályva levele vízzel keverve ragacsos nyálkát bo­csát ki, amely védőréteggel vonja be a torkunkat, valamint el­vékonyítja a tüdőben lévő nyákot, megkönnyítve a felköhögé­sét. Áztassunk 2-3 g szárított levelet egy csésze forró vízben 10 percig, majd szűrjük le. Igyunk naponta három csészével
  • Adjunk 45  csepp édesgyökér-tinktúrát egy csésze forró vízhez, és kortyoljuk el. Fogyasszuk naponta háromszor. Az édesgyökér fellazítja a nyákot, és enyhíti a hörgők görcseit. Vi­gyázat! Ne szedjünk édesgyökeret egy hétnél tovább, mert megemelheti a vérnyomást.
  • Az ájurvédikus orvoslás fűszeres főzetet ajánl. Adjunk fél teáskanálnyi gyömbérport, valamint 1-1 csipet szegfűszeget és őrölt fahéjat egy csésze forrásban lévő vízhez, és igyuk meg.

 

Kenhető orvosság

  • Vásároljunk kámforos vagy mentolos balzsamot, és kenjük a nyakra meg a mellkasra. A szer tisztítja a légutakat, s meg­könnyíti a légzést. Készítsünk eukaliptuszlevélből és -illóolajból főzetet, majd tetszés szerinti gyakorisággal lélegezzük be a gőzét a szánkon és az orrunkon át. Az illóolajat naponta kétszer a nyakon és a mellkason a bőrbe is masszírozhatjuk.
  • Egy edényben keverjünk össze egy rész mustárport két rész liszttel. Elegendő víz hozzáadásával készítsünk belőle krémet. Vigyük fel egy konyharuhára, amit azután hajtsunk félbe. Ken­jünk petróleumzselét a bőrünkre, azután helyezzük rá a boro­gatást. (Ne tegyünk mustáros keveréket közvetlenül a bőrre, mert irritációt okozhat.) Ellenőrizzük gyakran a bőrünket, és ha kipirosodik, vegyük le a borogatást. Egyesek a víz helyett tojásfehérjét ajánlanak a krémhez, mert így kevésbé éget.

 

Nem mindegy, hogyan

  • Ha az állandó köhögés megerőlteti a torkunkat, próbáljuk megfékezni a rohamot. A legközelebbi köhögési inger jelent­ kezésekor kényszerítsük magunkat egy sor kis, óvatos köhögésre, végezetül pedig egyetlen nagyra. A kis köhögések a nyákot a légutak felső részébe juttatják, így nagyobb mennyiségtől szabadulhatunk meg az utolsó köhögés alkalmával.

 

Különös masszázs

  • Feküdjünk hasra egy kemény ágyon vagy matracon, és kér­jük meg a partnerünket, hogy behajlított ujjakkal, ritmusosan ütögesse a hátunkat, deréktól a nyak felé haladva, így elősegítjük a lerakódott váladék felszakadását és kiköhögését.

 

Éjszakai pihenés

  • Az éjszakai száraz köhögés megelőzése érdekében használ­junk párásító készüléket a hálószobában, különösen télen.

 

Hasznos

  • A köhögés legtöbbször 7-10 nap alatt elmúlik. Ha tovább húzódik, esetleg zöld vagy véres slejmet köhögünk fel, forduljunk orvoshoz. Leggyakrabban felső légúti fertőzés tüne­te, de előfordulhat, hogy valamilyen súlyosabb rend­ellenesség, például króni­kus obstruktív légúti betegség vagy asztma áll a háttérben. Akár szívelég­telenséget is jelezhet, külö­nösen akkor, ha zihálás, légszomj vagy a boka duz­zanata kíséri. Ha három napnál hosszabb ideig éles mellkasi fájdalom, hidegrá­zás vagy 38 °C-nál maga­sabb láz jelentkezik, tüdő­gyulladás gyanúja merül fel. Forduljunk sürgősen or­voshoz, ha kisbabánál vagy gyenge, idős embernél lép fel a köhögés.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr5614045592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása