Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

HÖRGHURUT

2018. június 18. - acelvaros34

A rövid ideig tartó hörghurutos megbetegedések többségét vírusos vagy bakteriális fertőzés okoz­za, de allergia is kiválthatja. A hörgők megduzzadnak, és a csillószőrök – a légutakat borító apró szőrök – megbénulnak, így tisztító tevékenységüket nem tud­ják elvégezni. A nyák fel­gyűlik, ami heves köhögés­re késztet bennünket…

Emellett fájdalom, lég­szomj, zihálás, verejtékezés, hidegrázás, kimerültség és láz is jelentkezhet. A tüne­tek általában 10 nap alatt elmúlnak. A dohányzás, illetve a por huzamos belégzése miatt kialakuló krónikus hörghurut azon­ban akár egy egész életen át fennállhat.

Lássunk néhány hasznos tanácsot

Teljes gőzzel

  • A gőz belégzése segít fellazítani a tüdőnkben felgyűlt vála­dékot. Ezt akár forró zuhany közben is megtehetjük, vagy úgy. hogy forró vizet öntünk egy edénybe, fölé hajolunk, és a te­jünkre törülközőt borítunk. Legyünk óvatosak, nehogy meg­égessük az arcunkat!
  • A gőzölés hatékonyságát fokozhatjuk, ha néhány csepp eu­kaliptusz- vagy fenyőolajat teszünk a vízbe. Az antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkező eukaliptusz felpuhítja az elzáró­dott légutakban felgyűlt nyákot. (Ha eukaliptuszlevelet hasz­nálunk, egyszerűen forraljuk fel egy vízzel teli lábasban, majd vegyük le a tűzről, és inhaláljunk a gőzével.) A fenyőolaj köptetőként hat, segít „felhozni” a váladékot a hörgőkből.
  • Alvás közben működtessünk párásító készüléket a háló­szobában. A gyártó utasításai szerint tisztítsuk a gépet, külön­ben baktériumok és penészgombák szaporodhatnak el benne.
  • Ha gyakran szenvedünk hörghurutban, érdemes beszerez­nünk egy ultrahangos hidegpárásító készüléket. Működtes­sük folyamatosan, amikor a szobában tartózkodunk.

 

Ételeink, italaink hatása

  • Együnk csípős paprikát, salsa szószt vagy cayenne-i bors­sal ízesített ételeket. A „tüzes” fűszerek oldják a nyákot a tüdő­ben, így könnyebben felköhöghetjük azt.
  • Ugyanilyen hatást érhetünk el, ha sok, naponta legalább 8 nagy pohár vizet megiszunk. Kerüljük továbbá az alko­holt és a koffeintartalmú italok fogyasztását, amelyek fokozott vízkiválasztást okoznak, ezáltal megnehezítik a nyák felhígulá­sát és távozását.
  • Igyunk, vagy ne igyunk tejet? Egyesek szerint a tej serken­ti a nyákképződést a légutakban és a bélrendszerben. Ugyan­akkor valójában semmiféle bizonyíték nem utal arra, hogy a tej és a nyákképződés között összefüggés lenne, és előfordulhat, hogy nagyobb kárt okozunk a tej  kizárásával, hiszen ezzel csökkentjük a kalciumbevitelt. Szem előtt tartva, hogy a tej nem ital, hanem étel, fogyasszuk nyugodtan, de csak annyit, amennyit egyébként más ételekből is.

 

Kiegészítésképpen

  • Az N-acetilcisztein, a cisztein aminosav egyik formája, a kutatások szerint elvékonyítja és fellazítja a nyákot, valamint csökkenti a hörghurut kiújulásának veszélyét. (Érdekességként megemlítendő, hogy paracetamol-mérgezésre is ezt adják.) Rövid ideig tartó hörghurut kezelése esetén a köhögés feltisz­tulása után néhány napig még folytassuk a szedését.
  • A kasvirág és a csüdfű immunerősítő hatásuk révén segíte­nek a baktériumok és a vírusok legyőzésében. Szedjük mind­két gyógynövényből naponta az előírt adagot. (Krónikus hörg­hurut kezelésére általában az akut hörghurut esetén ajánlott adag felét kell bevenni.)

 

  • Akut hörghurut esetén igyunk köhögés elleni, köptető ha­tású kakukkfűteát. Tegyünk 1-2 teáskanállal 2,5 dl forrásban lévő vízbe, és ízesítsük mézzel. Igyunk naponta 3-4 csészével. Az örménygyökér, az izsóp, az útifű meg az angyalgyökér a kakukkfűvel kombinálva, vagy a helyett is használható. Ugyan­úgy alkalmazzuk őket, ahogyan a kakukkfüvet.

 

A megelőzés ereje

  • Ha cigarettázunk, keressünk olyan programot, amelynek se­gítségével le tudunk szokni. A passzív dohányzás majdnem ugyanolyan káros, ezért kerüljük a füstös szórakozóhelyeket, és kérjük meg nikotinfüggő barátainkat, hogy tőlünk távolabb gyújtsanak rá.
  • Ha a foglalkozásunkból eredően nagy mennyiségű port, füs­töt vagy szennyező anyagot lélegzünk be – amelyek bármelyi­ke krónikus hörghurut kialakulását okozhatja -, mindig visel­jünk szűrőmaszkot.
  • A vírusos hörghurut kockázatának csökkentése érdekében gyakran mossunk kezet, és ne nyúljunk az arcunkhoz, külö­nösen akkor, ha náthás beteg közelében tartózkodunk.
  • Tisztítsuk ki az orr- és arcüregünket sós oldattal, hogy ne juthassanak allergének és fertőző anya­gok a tüdőbe.
  • A C-vitamin segít leküzdeni a légzőszervet támadó víruso­kat. Flavonoidokkal együtt alkalmazva kiváltképpen hatékony. Naponta kétszer szedjünk 500 mg C-vitamint és 250 mg flavonoidot.

 

Hasznos

  • A hörghurut tüdőgyulla­dáshoz is vezethet. Fordul­junk orvoshoz, ha a köhö­gés akadályoz az alvásban és a napi teendőinkben, ha nehezen lélegzünk, belázasodtunk, esetleg vért, illet­ve sárga vagy zöld váladé­kot köhögünk fel, mellkasi fájdalom jelentkezik, rossz a közérzetünk, ráz a hideg, és nincs étvágyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr5014055486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása