Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

HÁTFÁJÁS

2018. szeptember 08. - acelvaros34

A hátfájást elsősorban a hátizmok meghúzódása, a csigolyák közti porcko­rongok sérülése vagy – el­sősorban idősebb korban -a csigolyák kis ízületeinek elváltozásai idézik elő. Ál­talában néhány napig tartó probléma, de lehet elhúzó­dó, akár munkaképtelensé­get okozó állapot is.

Fájdal­mat válthat ki a helytelen testtartás, a hosszan tartó egy helyben ülés, a meg­erőltető testmozgás vagy akár egy hirtelen mozdulat is. Ugyancsak a gerincet terheli meg a túlsúlyosság és a terhesség is. A stressz szintén szerepet játszhat, de előfordulhat, hogy vala­milyen belső szervi problé­ma kísérő tünete a hátfájás.




Az alábbi módszerek segítségével kiegészíthetjük az orvosi kezelést

Ne olyan hevesen!

  • Amikor fájni kezd a hátunk, valószínűleg leginkább egy jó forró fürdőre vágyunk. Az első néhány napban azonban alkal­mazzunk inkább jeget, amely fájdalomcsillapítóként igazán nagyszerű munkát végez, ráadásul a duzzanatot is csökkenti. Tegyünk törülközőbe burkolt jégtömlőt (vagy például egy csomag fagyasztott borsót) a fájó területre legfeljebb 20 percig, amilyen gyakran csak szükséges. (A későbbiekben a hideg borogatást testmozgás vagy bármilyen fizikai erőkifejtés után hasonló módon alkalmazhatjuk.)
  • Körülbelül 48 óra múlva kezdjük el meleg borogatással kezelni a területet, hogy serkentsük a vérkeringést, és oldjuk az izmok fájdalmas merevségét. Mártsunk egy törülközőt na­gyon forró vízbe, csavarjuk ki, majd hajtogassuk össze. Feküd­jünk hasra, a csípőnk és a bokánk alá tegyünk egy-egy párnát.
  • Terítsük a törölközőt az érintett részre, takarjuk le celofánnal, aztán helyezzünk rá közepes hőfokra állított melegítőpárnát. Legfeljebb 20 percig hagyjuk rajta. A műveletet napközben ismételjük meg három-négy alkalommal néhány napon át.

 

Kenőcsök és masszázs

  • Kérjük  meg partnerünket  vagy  közeli  barátunkat, hogy masszírozza meg a hátunkat. Nyugodtan használhatunk köz­ben speciális krémeket vagy kenőcsöket, de ügyeljünk arra, hogy ezek néhány kezelés  után  bőrirritációt  okozhatnak. Egyszerű masszázseszközt úgy készíthetünk, hogy néhány teniszlabdát tömünk egy hosszú szárú zokniba, bekötjük a száját, és megkérjük a társunkat, hogy görgesse fel-le a hátunkon.
  • Kenjünk be a hátunkat metil-, dietilamin- vagy glikol-szalicilát-tartalmú krémmel, amelyek mind fájdalomcsillapító hatással rendelkeznek. Masszírozással dörzsöljük be a kenőcsöt a bőrbe, hogy ezzel is enyhítsük a fájdalmat. Vigyázat! Ne hasz­náljunk kenőcsöt melegítőpárnával vagy meleg borogatással egyidejűleg.
  • Lehetséges, hogy orvosunk kapszaicint tartalmazó krémet ír fel (ez a vegyület teszi csípőssé a paprikát). A bőrön alkal­mazva a kapszaicin az idegvégződésekből P-anyagnak nevezett neuropeptideket szabadít fel. A kutatók kiderítették, hogy a P-anyag létfontosságú szerepet játszik a fájdalomérzet továb­bításában, tehát ha kevesebb van jelen belőle a vérben, a fájda­lom csökken. A hatás esetleg csak a krém több hétig tartó hasz­nálata után jelentkezik. Bőrirritáció esetén azonnal hagyjuk abba a kezelést.





Helyes testtartás

  • Álljunk egyenesen, úgy, hogy a testsúlyunk egyformán ne­hezedjen mind a két lábunkra. Toljuk a medencénket előre, majd hátra, kissé eltúlozva a mozdulatokat. Ezután keressük meg azt a testhelyzetet, amely a lehető legkisebb megter­helést jelenti a hátunknak. Először összpontosítsunk a derék­tájra, azután a mellkasi szakaszra, végül pedig a nyaki és válltáji területekre. Figyeljük meg, melyik testtartás a legkényelmesebb és a legkevésbé megerőltető, majd ehhez térjünk vissza mindig, amikor állunk, járunk, illetve elkezdünk vagy befejezünk egy tornagyakorlatot.
  • Alvás közben feküdjünk a hátunkon vagy az oldalun­kon. Ha háton helyezkedünk el, a fejünk és a térdünk alatt is legyen párna, hogy csökkentsük a derékra nehezedő megter­helést. Ha inkább az oldalunkra fordulunk, tegyünk egy párnát a lábszáraink közé. Ha isiász gyötör, hason ajánlatos feküdni.
  • Ha szeretünk az ágyban ülve olvasni vagy televíziót nézni, szerezzünk be egy nagyméretű  szivacs  háttámaszt, amely pihenés közben is megfelelő tartást nyújt a felsőtestünknek. Még kényelmesebben helyezkedhetünk el, és a nyakunkat is jobban kímélhetjük, ha szivacsos vagy felfújható nyaktámaszt használunk.
  • Amikor széken ülünk, tegyük mindkét talpunkat a padlóra, és a csípőnk egy kicsit magasabban helyezkedjen el, mint a tér­dünk. Használjunk szivacsos deréktámaszt, vagy helyette egy összecsavart törülközőt — bár az előbbi puhább, és nem moz­dul el, mert pántokkal a támlához erősíthető.
  • Lehetőleg minél kevesebbet üljünk autóban, és ezen ritka alkalmakkor is tegyünk szivacs háttámaszt a derekunk mögé.
  • A pénztárcánkat mindig vegyük ki a farzsebünkből, mi­előtt leülünk, különben a széken nem tudjuk majd meg­felelően kiegyenesíteni a gerincünket.
  • Tartsunk a konyhában egy erős dobozt vagy néhány régi könyvet, és ácsorgás alatt pihentessük rajta felváltva a lábun­kat. Sorban álláskor egy lépcső vagy padka is megteszi. A test­súlyunk áthelyezésével mindkét oldal izmai lehetőséget kap­nak a pihenésre.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr8714229481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása