Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

ÁRPA

2018. június 19. - acelvaros34

Az árpa vörös, gyulladt, fáj­dalmas duzzanat a szemhéj felső vagy alsó szegélyén; nagyon hasonlít a pattanás­hoz. Akkor alakul ki, ami­kor a szempilla egyik tüszőjét szennyeződés vagy zsír tömíti el, majd bakté­riumok fertőzik meg..

Az árpa általá­ban megduzzad, néhány nap elteltével gennyel telí­tődik, azután kifakad és be­gyógyul. Soha ne próbáljuk kinyomni a gennyet az ár­pából! Az árpa a fertőzés elmúlása után teljesen eltűnik, vagy kisméretű, folyadékkal teli cisztát hagyhat maga után, amely orvosi ellátást igényel. A szemhéj tisztán tartása a legfontosabb.

Próbáljuk ki a következő kezelési módokat:

Melegen ajánlott

  • Tegyünk meleg borogatást az érintett szemre naponta négyszer, 3-4 napon keresztül. Folyassunk meleg vizet puha mosdókesztyűre, egy darab tiszta pamutrongyra, gézlapra vagy akár egy teafilterre, majd szorítsuk rá a csukott szemhéjunkra. Hagyjuk rajta 10-15 percig, de szükség szerint közben többször újra megnedvesíthetjük. A hő elősegíti az árpa megérését és gyorsabb kifakadását. A borogatást dobjuk a szemétbe, vagy mossuk ki nagyon forró vízben, mielőtt újra felhasználnánk, máskülönben visszafertőzhetjük a szemünket.
  • A meleg borogatást áztassuk a fertőzés ellen védő körömvirág-teába. Tegyünk 2 kiskanálnyi szárított körömvirágot egy edénybe, adjunk hozzá 2 pohárnyi forrásban lévő vizet, hagy­juk 20 percig állni, majd szűrjük le.
  • Főzzünk keményre egy tojást, vegyük ki a forró vízből, bugyoláljuk tiszta ruhába, és helyezzük a szemhéjunkra. Tovább megőrzi a hőt, mint a vizes borogatás.
  • A forró burgonya is beválik. Mikrohullámú sütőben mele­gítsünk meg egy burgonyát, vágjuk félbe, és rongyba bugyolálva tegyük a szemünkre. Hosszú ideig meleg marad, így nyu­godtan lepihenhetünk.

 

Védekezés a baktériumok ellen

  • Immunrendszerünk erősítése és a fertőzést okozó baktériu­mok legyőzése érdekében szedjünk kasvirág-kivonatot napon­ta 3-4 alkalommal addig, amíg az árpa el nem múlik.
  • Együnk naponta egy gerezd fokhagymát. Talán nem a ked­venc fűszerünk, de erős antibakteriális hatását leginkább nyer­sen tudja kifejteni, ezért összezúzva keverjük salátákba, szószok­ba vagy öntetekbe.

 

A megelőzés ereje

  • Ha hajlamosak vagyunk az árpára, naponta egyszer mossuk meg a szemhéjunkat, hogy tisztán tartsuk a tüszőket. Egy rész babasampon és tíz rész meleg víz keverékébe mártsunk tiszta vattát, majd töröljük át lehunyt szemhéjunkat. Mindkét sze­münkhöz használjunk új vattadarabot.
  • Néhány naponta alkalmazzunk meleg borogatást a szemhé­junkra, hogy megelőzzük a tüszők eltömődését.
  • Elkerülhetjük a tüszők elzáródását, ha mindennap beveszünk l evőkanál lenmagolajat vagy 2 lenmagolaj-kapszulát. Ha tisz­ta lenmagolajat fogyasztunk ugyanilyen célból, keverjük salá­tákba, vagy csurgassuk kenyérre, de ne főzzük meg. Hő hatására ugyanis elbomlanak a jótékony tápanyagok.
  • Annak érdekében, hogy megakadályozzuk az árpa kiújulását, illetve a fertőzés átterjedését családtagjainkra, mossunk rend­szeresen kezet, és ne nyúljunk a szemünkhöz. Ne használ­junk közös törülközőt vagy mosdókesztyűt, és cseréljük gyak­ran a törülközőnket és a párnahuzatunkat.
  • Az árpa kialakulása az A-vitamin hiányát is jelezheti. Együnk tojássárgáját, vajat, belsőséget, valamint sárga, narancssárga, piros vagy sötétzöld zöldségeket, gyümölcsöket. Ezek sok béta-karo­tint tartalmaznak, amelyet szervezetünk A-vitaminná alakít át.

 

Mikor nem árpa az árpa?

  • A jégárpa – megnagyobbodott, elzáródott faggyúmirigy a szemhéjon – az első néhány napban ugyanúgy néz ki, mint az árpa, később azonban nagyobb lesz, és nehezebben múlik el. Onnan tudjuk, hogy nem közönséges árpá­ról van szó, hogy távolabb helyezkedik el a szemhéjunk szegélyétől, és nagy valószínűség­gel kemény, fájdalommentes, kör alakú duzza­nattá alakul. Általában rendszeres meleg borogatás hatására visszahúzódik. A hő felol­vasztja a megkeményedett faggyút, és lehetővé teszi, hogy távozzon a szemhéj póru­saiból. Ha azonban egy héten belül nem lá­tunk javulást, érdemes orvoshoz fordulni, és szteroid-tartalmú krémet vagy antibiotikumot felíratni, amely elősegíti a gyógyulást. Bizonyos esetekben az orvos kisebb sebészeti beavat­kozást is javasolhat a jégárpa eltávolítására.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr5314058052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása