Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

FÜLBETEGSÉGEK

2018. június 23. - acelvaros34
  • Ha a fülcsatorna bejára­tánál található háromszög alakú porc benyomásakor szúró fájdalmat érzünk, kö­zépfülgyulladásunk van. Így diagnosztizálhatjuk gyerme­künk fülfájását is, ha megfá­zásos tünetei vannak, lázas, és a füléhez kapkod.

 

  • A fülfájás általában a kö­zépfül, a dobhártya mögött elhelyezkedő kis terület gyulladásának a jele. A kö­zépfültől a garat hátsó ré­széig húzódó Eustach-kürt nevű szűk csatorna teszi lehetővé a fülünkön belüli nyomásemelkedés kiegyen­lítődését a külső légköri nyomáshoz, illetve a kö­zépfülben termelt váladé­kok is ezen át jutnak le az orrgaratba. Megfázáskor az orrgaratban kialakuló gyul­ladás miatt megduzzadt nyálkahártya elzárja az Eustach-kürtöt, ezért a vá­ladék nem tud kiürülni, és baktériumok szaporodnak el benne. Ez az igen fájdal­mas állapot gyerekek köré­ben a leggyakoribb.

 

Álljon itt néhány megoldás a probléma kezelésére

Egy csepp segítség

  • Melegítsünk fel 1 teáskanálnyi babaolajat, ásványi olajat vagy olívaolajat egy kevés forró víz fölött. Ellenőrizzük a hő­mérsékletet a csuklónkon, majd tegyünk néhány cseppet belő­le a fülünkbe, hogy csillapítsuk a kellemetlen érzést. Vigyázat! Ha váladék szivárog a fülünkből, valószínűleg beszakadt a dob­hártya. Ilyenkor nem kerülhet folyadék a hallójáratokba!

 

A váladékozás megszüntetése

  • A fűszeres csirkehúsleves vagy a csípős csilis bab elősegíti a váladék távozását, s ez csökkenti a fájdalmat okozó nyomást.
  • Igyunk sok vizet. A nyeléskor használt izmok működte­tésével az Eustach-kürt megnyitható, így lehetővé válik a vála­dék kiürülése.
  • Gargarizáljunk meleg, sós vízzel. Ez serkenti az Eustach-kürtbe irányuló vérkeringést, és csökkenti a duzzanatot, amely elzárja a kürtöt.
  • A kasvirág segít a szervezetünknek felvenni a harcot a fer­tőzéssel, az aranypecsétfű pedig kiváló gyulladáscsökkentő. A gyógynövények tinktúráival töltsünk meg külön-külön egy cseppentőt, adjuk egy kevés vízhez, és igyuk meg a folyadékot. Ismételjük 2-3 óránként.
  • Tegyünk még egy párnát a fejünk alá, hogy a szokásos­nál egy kicsit magasabbra emeljük a fejünket alvás közben. Ez megkönnyíti a váladék kiürülését, s ez enyhíti a nyomást.

 

Meleg és hideg

  • Feküdjünk oldalra, majd tegyünk a fülünkre egy kellemes hőmérsékletű meleg vizes palackot vagy melegítőpárnát. Forró vízbe áztatott törülközőt is használhatunk. A hő serken­ti a fül vérkeringését, és a nyomást is csökkenti.
  • Állítsuk a hajszárítót a legalacsonyabb fokozatra, és a készü­léket 15 cm távolságban tartva, irányítsuk a levegőt a fülünkre.
  • Áztassunk be egy pár pamut zoknit jeges vízbe, csavarjuk ki, terítsük a talpunkra, majd húzzunk a lábunkra gyapjú zok­nit. Ezután helyezzünk forró vizes borogatást a fájó fülünk­re. Ez a kettős módszer csökkenti a fül gyulladását

 

Fájdalomcsillapító fokhagyma

  • Együnk naponta 1-2 gerezd nyers fokhagymát, amely el­pusztítja a kórokozókat. Ha nem akarjuk magában szétrágni a gerezdet, zúzzuk össze, keverjük hozzá egy kevés olívaolajhoz, és kenjük kenyérre.
  • Ha a nyers fokhagymát nem bírja a gyomrunk, vegyünk be minden étkezéshez egy fokhagymakapszulát.
  • Préseljük ki l gerezd fokhagyma levét, s adjunk hozzá l teás­kanál olívaolajat. Cseppentsük az antibakteriális hatású keveré­ket a fülünkbe.

 

Eltömődött hallójárat

  • Ha túl sok fülzsír (cerumen) termelődik, vagy ha a fültisztí­tó pálcikával véletlenül beljebb nyomjuk, idővel eldugaszolja a hallójáratot. Ez fülfájást, fülcsengést, hallásromlást és egyen­ súlyzavart okozhat. Eltávolítása érdekében először valamilyen bevitt anyaggal felpuhítják a fülzsírt, majd fülmosással kiáz­tatják a szennyeződést.
  • Finoman masszírozzuk a közvetlenül a fülcimpánk mögött található területet, hogy fellazítsuk a fülzsírt, majd húzzuk meg a fülcimpánkat, és közben tátogjunk.

 

Puhítás és öblítés

  • Lefekvéskor egy szemcseppentő segítségével csepegtessünk meleg olívaolajat az érintett fülünkbe. Hagyjuk, hogy egészen mélyre hatoljon. Ezután tegyünk vattadugót a fülünkbe (hogy ne koszoljuk össze a párnát).
  • Három-négy napig naponta ismételjük a meleg olívaolajos kezelést. Amikor a fülzsír felpuhult, magától ki fog jönni, vagy a szokásos mosakodás, illetve (az óvatos) tisztogatás során eltávolíthatjuk.
  • A gyógyszertárban is beszerezhetünk fülspray-t, amely fel­oldja a hallójáratban lerakódott fülzsírt

 

A hallójárat-gyulladás kezelése

  • Kérjünk a gyógyszertárban a tüneteink alapján megfelelő, vény nélkül kapható készítményt. Ha elég korán cselekszünk, megelőzhetjük a fertőzés kialakulását.
  • Keverjünk össze egyenlő mennyiségű gyógyszertári alko­holt és ecetet, tegyük egy tiszta szemcseppentőbe, és csep­pentsünk néhányszor a viszkető fülünkbe. Döntsük oldalra a fejünket, hogy a keverék bejusson a hallójáratba, azután húz­zuk meg a fülcimpánkat, hogy mélyre hatoljon. Tartsuk félre billentve a fejünket, vagy feküdjünk oldalra néhány percig, majd üljünk fel, és a fejünket az ellenkező irányba hajtva hagy­juk távozni a folyadékot. Az ecet savassága kedvezőtlen a bak­tériumok és a gombák számára, az alkohol gyors párolgása pedig, lehetővé teszi, hogy a hallójárat minél hamarabb kiszá­radhasson.

 

A megelőzés ereje

  • Néhány egyszerű módszerrel megelőzhetjük a hallójárat- és a középfülgyulladás kialakulását.
  • Amikor náthásak vagyunk, óvatosan fújjuk az orrunkat. Ha ugyanis túl erősen fújjuk, a baktériumokat visszajuttathat­juk az arcüregből a középfülbe, s ez gyulladáshoz vezet.
  • A gyakori fülfertőzés valamilyen ételallergia jele is le­het. A felelős élelmiszerek leggyakrabban a tejtermékek, a bú­za, a kukorica, a mogyoró vagy a narancs. Néhány hétig mond­junk le ezekről az ételekről, majd egyenként kezdjük el őket ismét fogyasztani. Ha a fülünk fájni kezd, a továbbiakban hagy­juk ki az étrendünkből az adott ennivalót.
  • Azon gyerekek körében, akik egy vizsgálat során, két hónapon keresztül naponta xilitet tartalmazó cukormentes rágógumit rágtak, 40 százalékkal kevesebb fülfertőzést álla­pítottak meg.
  • Úszás közben, hajmosáskor és zuhanyzáskor viseljünk fül­dugót. Válasszuk a viaszból vagy szilikonból készült típust, amelyet megpuhítva a hallójárat alakjához lehet igazítani, vagy vásároljunk kifejezetten úszók számára kifejlesztett füldugót (gyerekméretben is kapható).
  • Úszás vagy zuhanyzás után alacsony fokozatra állított haj­szárítóval szárítsuk meg a fülünket. Körülbelül 30 másod­ percig fújjuk a meleg levegőt a fülünkbe, a készüléket legalább 30 cm-es távolságra tartva.
  • Ne akarjuk az összes fülzsírt eltávolítani a fülünkből. Normális mennyiségben ugyanis a hallójáratot borító cerumen óvja a belső fület a nedvességtől.
  • Kerüljük a zajos helyeket. Ha nagyon hangos munkakör­nyezetben dolgozunk, viseljünk barkácsboltokban kapható fülvédőt.




Hasznos

  • Forduljunk orvoshoz, ha a fájdalom igen erős, néhány napnál tovább tart, vagy láz kíséri; ha váladék szivárog a fülünkből, illetve ha szé­dülünk, vagy rágás közben fájdalmat érzünk. A hirte­len, heves, majd enyhülő fájdalom, a (néha véres) váladék, a tompult hallás, a fülcsengés és a szédülés a dobhártya ki lyukadására (perforálódására) utalhat. Ha ilyen tüneteket észle­lünk, a felsorolt gyógy­módok kipróbálása előtt menjünk el orvoshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr4814060072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása