Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

HÚGYÚTI FERTŐZÉSEK

2018. szeptember 06. - acelvaros34

Nők esetében a vizeletürítés közben tapasztalt égető, szúró, görcsös fájdalom általá­ban húgyúti fertőzést (hólyaghurutot) jelent. Minden ötödik nő évente legalább egyszer szenved ilyen fertőzésben, és sajnos, aki egyszer elkapta, annál újra visszatérhet.

A férfiak körében kevésbé gyakori a betegség.  Az orvos által javasolt antibiotikum-kúra közben – a fertőzés mihamarabbi megszüntetése, illetve a fájdalom csökkentése érdeké­ben – próbáljuk ki a következő gyógymódokat.


Gyógyító itókák

  • A fertőzés legelső jelére oldjunk fel negyed teáskanálnyi szódabikarbónát 1,25 dl vízben. Igyunk meg először 2 pohár vizet, azután pedig a keveréket. A szódabikarbóna csökkenti a vizelet savasságát, s ez enyhíti a vizeléskor jelentkező csípő, égető érzést.
  • Napközben körülbelül óránként igyunk meg egy pohár vizet, így „kimoshatjuk” a baktériumokat, ráadásul hígabb lesz a vizeletünk, tehát kevésbé okoz irritációt.
  • Tudományos kutatások igazolták, hogy a vörös áfonya leve segít a húgyúti fertőzések gyógyításában. A baktériumok sza­porodását ugyan nem akadályozza meg, de tartalmaz egy olyan vegyületet, amely meggátolja a kórokozók megtapadását a húgyút falán. Igyunk meg naponta 3 dl vörösáfonyalét a fer­tőzés megelőzésére, illetve kezelésére.
  • Ne fogyasszunk paradicsomlevet, kávét és alkoholt. Ezek az italok ugyanis irritálhatják a húgyutakat, és fájdalmasabbá tehetik a vizeletürítést.

 

Fertőzés elleni teák

  • Készítsünk egy csésze fokhagymateát. Lehet, hogy ezt ol­vasva elfintorodunk, de ha hólyaghurutos fájdalomtól- szenve­dünk, bármire hajlandóak leszünk. A fokhagyma erős bakté­riumölő vegyületeket tartalmaz, amelyek a húgyúti fertőzések nagyszerű ellenszerévé teszik. Tisztítsunk meg néhány gerez­det, zúzzuk össze, tegyük meleg vízbe, s hagyjuk 5 percig állni.
  • Immunrendszerünk támogatására — valamint folyadékbevi­telünk növelése érdekében – készítsünk kasvirágteát filter vagy 2 teáskanálnyi nyers kasvirággyökér forró vízbe áztatásával. Igyunk belőle naponta három csészével.
  • A lestyán gyulladáscsökkentő, baktériumölő és vízhajtó ha­tással rendelkezik. Öntsünk egy csészényi forrásban lévő vizet 2 teáskanálnyi aprított, szárított gyökérre. Hagyjuk 10 percig ázni, azután leszűrve fogyasszuk.
  • A csalán ugyancsak kiváló vízhajtó, így elősegíti a baktériu­mok távozását a szervezetünkből. Naponta egyszer tegyünk l teáskanálnyit a szárított gyógynövényből egy csésze forró vízbe, és szűrjük le.

 

A megelőzés ereje

  • Figyeljünk oda néhány apróságra — az esetleges következmé­nyeik egyáltalán nem jelentéktelenek. Rendszeresen (legalább négyóránként) menjünk el vécére, és minden alkalommal tel­jesen ürítsük ki a húgyhólyagunkat: amikor úgy gondoljuk, hogy végeztünk, várjunk egy kicsit (a nőknek érdemes feláll­ni, majd visszaülni), azután próbáljuk meg még egyszer.
  • A C-vitamin és a flavonoidok gátolják a baktériumok megtapadását a húgyhólyag falán.
  • Ha pesszáriumot használunk, vegyük fontolóra valamilyen másfajta fogamzásgátló módszer alkalmazását. Az azon alkal­mazott spermicidek ugyanis elnyomják a normális baktérium­ flórát, így a húgyhólyaggyulladást okozó mikroorganizmusok bejuthatnak a hüvelybe. A pesszárium használata ezenkívül gyakran mechanikus irritációval is jár.
  • Használjunk kímélő, illatanyagmentes szappant, és kerül­jük az illatosított fürdőolajokat, habfürdőket is.
  • Bizonyos élelmiszerek, például a spárga, a spenót, a cékla, a nyers répa, a paradicsom, a citrusfélék, az eper, a vörös húsok és a tej mind hozzájárulhatnak a húgyúti fertőzések kialakulá­sához a vizelet savasítása révén.
  • Egy nemrégiben végzett finn kutatás szerint a sajtot és jog­hurtot rendszeresen fogyasztó nők ritkábban kapnak húgyúti fertőzést, valószínűleg azért, mert a bizonyos tejtermékekben megtalálható hasznos baktériumok megakadályozzák a kór­okozók elszaporodását. Együnk naponta egy-két pohár jog­hurtot, amely Lactobadllus addophilust tartalmaz. Ez főleg anti­biotikum szedése mellett ajánlott, mivel ekkor nemcsak a kór­okozók, hanem a jótékony baktériumok is elpusztulnak.
  • Mindig tartsuk tisztán a nemi szervünk és a végbélnyílásunk környékét. Szeretkezés előtt mosakodjunk meg, utána pe­dig menjünk el vécére. A vizelet kimossa a baktériumokat, amelyek a közösülés alatt kerültek a húgycsőbe.
  • Székelés után mindig elölről hátrafelé töröljük a hátsón­kat, nehogy a kórokozókat átvigyük a húgycsőnyílás közelébe.
  • A baktériumok meleg, nyirkos környezetben szaporodnak a legjobban. Műszálas helyett hordjunk jól szellőző pamut al­sóneműt, és minél ritkábban viseljünk nejlonharisnyát, vala­mint szűk nadrágot.
  • A nyirkos közeg kedvez a baktériumoknak, ezért úszás vagy strandolás után ne maradjunk vizes fürdőruhában, minél ha­marabb öltözzünk át.



Hasznos

  • Forduljunk orvoshoz, ha a hólyaghurut terhesség alatt jelentkezik, gyakran kiújul, illetve tünetei a házi gyógymódok alkalmazása ellenére sem enyhülnek 24-36 óra elteltével sem. Akkor is orvosi kezelésre van szükség, ha hüvelyi vagy hímvessző-váladéko-zás, hátfájdalom, remegés vagy láz is jelentkezik, és a vizelet véres.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6314225675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása