Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

GOMBÁS FERTŐZÉSEK

2018. június 23. - acelvaros34

Az élesztőgombák mind­annyiunk szervezetében jelen vannak. Számos más baktériummal együtt a normális bél- és bőrflóra részét képezik. A Candida albicans a bőrön és a nyál­kahártyákon bárhol elsza­porodhat, ha a baktériu­mok közötti természetes egyensúly felbomlik. Ennek kiváltó oka lehet például antibiotikumos kezelés, amely során elpusztulnak a védelmet nyújtó, jótékony baktériumok. A nők több­sége legalább egyszer át­esik hüvelyi Candida-fertőzésen.

A fertőzés viszketéssel, bőrpírral és sűrű, fehér váladék megjelenésével jár. A betegség a partnerre is átterjedhet; a férfinál a bőr és a makk általában vörös színű és gyulladt. Ilyenkor mindkét fél teljes gyógyulá­sáig ajánlott tartózkodni a szextől.

 

Megfelelő szerekkel és türelemmel kezelhetők ezek a fertőzések:

CANDIDIASIS ESETÉN

Konyhai orvosságok

  • Az egyik igen gyakori fertőzést a  Candida albicans nevű élesztőgomba okozza, amely leginkább a bőrredőkben, a nemi szerveken és a végbélnyílás körül szaporodik el. Nemi úton vagy közvetve, például közösen használt, nedves törülközővel terjed. Hüvelyi fertőzés esetén végezzünk naponta kétszer hü­velyöblítést 2 evőkanál ecet és l liter víz keverékével. Az élős­ködők nem kedvelik az így savassá váló közeget. A kezelést azonban csak két napig alkalmazzuk, és csak élesztőgomba­ fertőzés ellen, máskülönben elpusztítjuk azokat a hasznos bak­tériumokat is, amelyek kordában tartják a fertőzéseket.
  • Vegyünk meleg fürdőt. Oldjunk fel egy kád vízben l pohár tengeri sót. Ez enyhítheti a viszketést és a fájdalmat, valamint lerövidítheti a gyógyulási folyamatot. (A sós vizes öblögetés egyébként az ugyancsak a C. albicans okozta szájpenész kezelé­sére is alkalmas.)
  • A fahéj erős gombaellenes hatással rendelkezik. (Egy német tudományos vizsgálat során a fahéjjal átitatott vécépapír hasz­nálatával teljes mértékben vissza lehetett szorítani a fertőzése­kért felelős élesztőgombát.) Tegyünk 8 eltördelt fahéjrudat 4 pohárnyi forrásban lévő vízbe, és kis lángon forraljuk 5 per­cig. Vegyük le a tűzről, és 45 percig hagyjuk ázni. Egyes gyógy­növényszakértők a langyos oldatot hüvelyöblítőként ajánlják, mások szerint a fahéjtea fogyasztásával megelőzhető az élesztő­gomba-fertőzés.
  • A népnyelvben nem túl hízelgően „büdös hagymának” neve­zett fokhagymát már az ókortól kezdve használják különféle fertőzések megfékezésére. Gombaölő hatása miatt a candidiasis kezelésében is alkalmazható. Nyersen a leghatékonyabb, de nem kell magában fogyasztanunk – nyugodtan tegyük saláta­öntetbe, vagy keverjük tésztaszószba.

 

Megoldások a patikából

  • A régi időkben a fokhagymát „hüvelykúpként” is használ­ták. Meghámozták a gerezdet, bevagdosták, gézbe csavarták, cérnát rögzítettek hozzá, a hüvelybe helyezték, és egy éjszakán át benn hagyták. Ezt három-négy alkalommal ismételték meg. Ma azonban már választhatjuk a gombaölő kúpokat és hü­velytablettákat is, annál is inkább, mert a fokhagyma csíphet.
  • Mindkét nem esetében hatékonyak lehetnek a fertőzéssel szemben a különféle, vény nélkül kapható kenőcsök.

 

Baktériummal a fertőzés ellen

  • A bélben kialakuló candidiasis ellen együnk naponta egy pohár Lactobacillus acidophilust tartalmazó natúr joghurtot. Ezek a hasznos baktériumok bizonyítottan korlátozzák az élesztőgomba túlszaporodását a bélrendszerben és a hüvelyben.

 

Gyógyító növény

  • Immunrendszerünk erősítésére szedjünk kasvirágkészít­ményt naponta, vagy tegyünk egy csepegtetőnyi tinktúrát fél pohár vízbe naponta négyszer. Két hét után tartsunk két hét szünetet.

 

Az élesztőgomba visszaszorítása

  • Változtassuk meg étrendünket. Csökkentsük a finomított szénhidrátokat és a természetes cukrokat tartalmazó ételek mennyiségét (ez utóbbi csoportba tartozik például a gyümölcs, a tej és a bor). Kerüljük az élesztővel készített péksütemények és más élelmiszerek (bor, sör, sajt) fogyasztását is. Az élesztő- és szénhidrátmentes diétát folytassuk néhány hétig — ezzel meg­vonjuk a gombák legfőbb táplálékát. Az immunrendszert erő­sítő ételeket ezzel egy időben helyezzük előtérbe.
  • Éjszaka ne viseljünk alsóneműt. Mivel az élesztőgomba a meleg, nyirkos környezetben szaporodik, a szellőzés segít elke­rülni a fertőzést. Napközben hordjunk pamut fehérneműt, amely jobban levegőzik, mint a műszálas anyagok.
  • Ugyanezen okból kerüljük a szoros nadrágokat is.
  • Úszás után ne maradjunk vizes fürdőruhában. Gyorsan zuhanyozzunk le, és öltözzünk át száraz ruhába.
  • Fürdés vagy úszás után tiszta törülközővel teljesen szárít­suk meg a hüvelynyílás környékét.
  • Tartózkodjunk az illatosított tamponoktól, tisztasági be­tétektől, intim dezodoroktól és hüvelyöblítőktől. Az ezekben lévő vegyszerek ugyanis megváltoztathatják a hüvely természe­tes baktériumflóráját, így az élesztőgombák könnyen elszapo­rodhatnak.
  • Az illatosított hintőpor egyes nőknél bőrirritációt okoz, ami hajlamosabbá teszi őket az élesztőgomba-fertőzésre. Hasz­náljunk inkább sima babahintőport.
  • Szeretkezés után menjünk el vécére. A hüvely nyálkahár­tyája normál esetben enyhén savas, az ondó viszont lúgos, ami kedvez az élesztőgombáknak. A vizelet távozása kevésbé von­zóvá teszi a környezetet a kórokozók számára.

 

GOMBÁS BŐRFERTŐZÉSEK ESETÉN

  • A fertőzések ezen csoportját általában a bőrön élősködő gombák okozzák.
  • A fertőzés első jelére szerezzünk be vény nélkül kapható, mikonazolt vagy klotrimazolt tartalmazó gombaellenes ké­szítményt, és kövessük a betegtájékoztató utasításait. Egy hé­ten belül javulást kell látnunk.
  • Mindig tartsuk tisztán és szárazon a gombával fertőzött bőrfelületet.
  • Ha a fertőzött terület váladékozni vagy hólyagosodni kezd, tegyünk rá hideg vagy meleg vizes borogatást. A váladékozó kiütések kiszárításához keserűsós vízbe is áztathatjuk az érin­tett testrészt. Vigyázzunk, nehogy felsértsük a hólyagokat, és minél hamarabb forduljunk orvoshoz.

 

A megelőzés ereje

  • Ne használjunk másokkal közösen cipőt, papucsot vagy törülközőt.
  • Gombás bőrbetegségben szenvedő családtagjainkkal ne osszuk meg ruháinkat és fésűnket.
  • Mossunk ki forró vízben (90 °C) minden olyan ruhát, tö­rülközőt, mosdókesztyűt és ágyneműt, amely érintkezésbe ke­rült a beteg bőrfelülettel.
  • Úszás vagy fürdés után alaposan szárítsuk meg a lábfejünket, lehetőleg hajszárítóval. A lábujjak közötti bőrfelületen a gombák igen könnyen – és gyakran – elszaporodnak. Nyilvános strandon és uszodában ne járkáljunk mezítláb. Vigyünk magunkkal egy papucsot, vagy bújjunk bele a szan­dálunkba, nehogy elkapjuk a gombát.
  • A cipőnkben és az ágyéki területen használjunk hintőport, amely magába szívja a felesleges nedvességet. (A gyógyszertá­rakban speciális „gombaellenes” hintőpor kapható.)
  • A kórokozók háziállatokról is átterjedhetnek az emberre. Ha szőrtelen foltot veszünk észre a kutyánkon vagy a macs­kánkon, minél hamarabb vigyük el állatorvoshoz.



Hasznos

  • Ha a tüneteink nem javul­nak az otthoni gyógymó­dok hatására, vagy a fertő­zés továbbterjed, fordul­junk orvoshoz. Az ágyéki terület érintettsége esetén gombaellenes hintőport, a fejbőr kezelésére pedig szájon át szedhető gyógy­szert kaphatunk. Ha cukor­betegségben szenvedünk, minél hamarabb forduljunk orvoshoz. Ritkán, ha az im­munrendszer nagyon le­gyengült, a gombák a belső szerveket is megtámadhat­ják, és akár életveszélyes állapot is kialakulhat. Ha a gombásodás következté­ben a bőr felrepedezik (ez elsősorban a lábujjak kö­zött fordul elő), a réseken át bejutott baktériumok súlyos fertőzést (például orbáncot) okozhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7214062325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 21:19:11

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.28. 06:21:29

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása