Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

FOGFÁJÁS

2018. június 26. - acelvaros34

A szájüregben élő bakté­riumok egy része a cukros vagy keményítőtartalmú élelmiszerek lebontásával olyan savat termel, amely megtámadja a fogzomán­cot, és szuvasodást okoz. A fogfájásnak azonban más okai is lehetnek…

Előfordul­hat, hogy egyszerűen bera­gadt egy ételdarab két fogunk közé; kilazult egy tömés; letört valamelyik fogunk; tályog keletkezett vagy talán valamilyen arcüreg be­tegségünk van.

Ha fáj a fogunk, de nem kapunk hamarjában időpontot a fogorvoshoz, menjünk el a gyógyszertárba, és szerezzünk be ibuprofent, paracetamolt, aszpirint (ez utóbbit ne adjuk 16 éven aluli gyerekeknek) vagy valamilyen más fájdalomcsillapítót.

Ezenkívül próbáljuk ki a következő módszereket:

Fűszerek más szerepben

  • A szegfűszegolaj eugenolt tartalmaz, amely kiváló baktéri­umölő és érzéstelenítő hatással rendelkezik, ezért nem csoda, hogy régóta használják fogfájás ellen. Kenjük az olajat közvetlenül a rossz fogunkra — eleinte ugyan csípni fog, de később áldásos enyhülést nyújt.
  • Vegyünk be néhány szem egész szegfűszeget a szánkba, hagyjuk átázni és felpuhulni, majd rágjuk össze az egészséges fogainkkal, hogy kiengedje az olaját, végül hagyjuk a fűszerda­rabkákat a fájó fogunkon legfeljebb fél óráig.
  • Tegyünk egy kevés porított gyömbért és cayenne-i borsot egy pohárba, és néhány csepp vízzel keverjük össze. Itassunk át vele egy kis vattalabdát, és helyezzük a fájó fogra. (Ez a „ke­nőcs” irritálhatja a fogínyt, ezért a vattát tartsuk a fogunkon.) A fűszereket külön-külön is hasonló módon alkalmazhatjuk; mindkettő fájdalomcsillapító hatású.

 

Fájdalomcsillapító szájvizek

  • A mirhatinktúra összehúzó hatásának köszönhetően szin­tén jó a gyulladás ellen, és baktériumölő tulajdonsággal is ren­delkezik. Lassú tűzön forraljunk l teáskanálnyi porított mirhát dl vízben körülbelül 30 percen át. Szűrjük le, és hagyjuk hűlni. Öntsünk a keverékből l teáskanálnyit fél pohár vízbe, és öblögessünk vele.
  • A borsmentatea nemcsak finom, de némi érzéstelenítő ha­tással is bír. Tegyünk l teáskanálnyi szárított levelet egy csészényi forrásban lévő vízbe, és 20 percig hagyjuk állni. Miután a tea kihűlt, szűrjük le, és öblögessünk vele. Ismételjük szükség szerinti gyakorisággal.
  • Keverjünk l teáskanál sót egy pohár meleg vízbe, majd öb­lögessünk vele legfeljebb fél percig, azután köpjük ki. A só egyrészt letisztítja a fog környékét, másrészt csökkenti az íny duzzanatátIsmételjük a kezelést szükség szerinti gyakoriság­gal, naponta többször is.

 

Enyhítő borogatások

  • Bugyoláljunk egy kisebb méretű jégkockát nejlonzacskóba, majd vékony ruhába, és tegyük a fájó fogra 15 percig. Az is jó megoldás, ha kívülről tartunk az arcunkon, a fájó fog fölött egy jégtömlőt.
  • A tea érösszehúzó hatású csersavat tartalmaz, amely csök­kenti a fájdalmas duzzanatotés ideiglenes enyhülést nyújt. Tegyünk egy beáztatott, meleg teafiltert a sajgó fogra.
  • Nagyanyáink módszerét követve mártsunk egy kis darab barna papírt ecetbe, majd az egyik oldalát szórjuk meg feke­te borssal, és nyomjuk az arcunkhoz. A bőrünkön tapasztalt meleg érzés elvonja a figyelmünket a fogfájásról.

 

Óvatos fogmosás

  • Az érzékeny fogakra ajánlott fogkefe jelentősen csillapít­hatja a fájdalmat, amennyiben a visszahúzódó fogíny okoz problémát. Amikor a fogzománc alatt található rendkívül érzé­keny dentin szabadon marad, a hideg és a meleg, az édes és a savanyú íz, illetve az érintés fájdalmat válthatnak ki.
  • Megelőzhetjük a fogínypanaszokat, ha a lehető legpuhább sörtéjű fogkefét használjuk.




Kezünkben az enyhülés

  • Akupresszúrás technikával gyorsan csillapíthatjuk a fogfá­jást. A hüvelykujjunkkal nyomjuk az ellenkező oldali kézhá­ton, a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk tövének találkozásánál lévő pontot. Nyomjuk erősen körülbelül 2 per­cig, majd szünetet tartva ismételjük meg többször is. Ezzel elő­segítjük az úgynevezett boldogsághormonok, az endorfinok felszabadulását. Vigyázat! Terhesség alatt ne alkalmazzuk ezt a módszert!

 

Nincs több lyukas fog

  • A fogszuvasodás megelőzésére használjunk gyógynövény­tartalmú fogkrémeket, amelyek csökkentik a száj túlzottan savas kémhatását is.

 

Tipp: Amikor az idegek az ujjainkból „hideg” jelet külde­nek az agyba, felülírhatják a fogunkból érkező fájda­lomingert. Bugyoláljunk vé­kony ruhába egy jégkockát, és dörzsöljük vele a hü­velykujjunk és a mutatóujjunk között lévő területet.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr914074701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 03:14:51

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.28. 02:50:04

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása