Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

Pikkelysömör

2018. július 01. - acelvaros34

A pikkelysömör (psoriasis) egész életen át fennálló, nem fertőző betegség. Az eny­hébb időszakban a bőr alig igényel kezelést, ám ezeket előbb-utóbb újabb fellángo­lások követik. A vörös plakkok olykor viszketnek vagy fájnak, de a panaszmentes betegek számára is igen zavaróak.

A pikkelysömör az életminőséget nagy mértékben rontó bőrbetegségek egyike; nehezíti az emberi kapcsolatokat és a társadalmi érvényesülést.

Az alábbi ötletekkel a jó napokat még jobbá, a rosszakat pedig elviselhetőbbé tehetjük:

A szabadban

  • A napfürdő kiváló gyógymód a pikkelysömörre. A szabad­ban töltött napi 15-30 perc legkésőbb hat hét múlva javulást eredményez. Kutatások bizonyítják, hogy a napfény gátolja a bőr T-sejtjeinek működését, amelyek a gyulladási folyamatot beindító anyagokat, a citokineket termelik. (Télen az ultraibo­lya fény és a psoralen nevű vegyi anyag együttes alkalmazásán alapuló PUVA-terápia segíthet biztosítani a nyári napozás ha­tásához hasonló eredményt. Kérdezzünk meg bőrgyógyászt.)
  • Védekezzünk a leégés ellen legalább 15-ös fényvédő faktorú naptejjel az egészséges bőrfelületeken.

 

Jóleső fürdő

  • A hosszú fürdőzés ugyan felpuhíthatja a plakkokat, de ki is száríthatja a bőrt, és súlyosbíthatja a viszketést. Vegyünk egy jó meleg, körülbelül 10 perces fürdőt, majd adjunk néhány teás-kanálnyi növényi olajat a vízhez, és 5 percig maradjunk még a kádban. Legyünk nagyon óvatosak a kiszállásnál, mert az olaj csúszóssá teszi a felületet.
  • A viszketés csillapítására próbáljuk ki a hideg fürdőt, és ad­junk ecetet a vízhez. Sokan tapasztalták, hogy az ecet jó a pik­kelysömör ellen, bár az orvosok nem tudják ennek pontos okát. Az biztos, hogy az ecetsav képes elpusztítani a baktériu­mokat, amelyek — egy széles körben elfogadott elmélet szerint – súlyosbítják a betegséget.
  • A finomra őrölt zabliszt szintén hatékony ellenszere a visz­ketésnek. Használjunk kifejezetten fürdőhöz készült terméket, vagy őröljünk finomra hagyományos zablisztet.

 

A bőr hidratálása

  • Fürdés után, amikor a bőrünk még nedves, kenjük be ma­gunkat hidratálókrémmel. A plakkokra mindenképpen te­gyünk jó vastag réteget, ez ugyanis segít megelőzni a felrepedezést. Kerüljük a folyékony testápoló tejeket, amelyek túl gyorsan felszívódnak, inkább használjunk sűrű krémet vagy kenőcsöt. A karbamidtartalmú termékek a leghatékonyabbak, mert képesek fellazítani a pikkelyeket.
  • Próbáljunk ki valamilyen, gyógynövényboltokban kapható kamillás krémet. Közismert, hogy a gyógynövény csökkenti a gyulladást, és nyugtatja a bőrt.
  • A teafaolaj hatékonyan csillapítja a viszketést, és puhítja a pikkelysömörös foltokat, különösen enyhébb esetekben. Ken­jünk naponta többször néhány cseppnyit a plakkokra. Vigyá­zat! A teafaolaj néha allergiás reakciót vált ki, ezért először próbáljuk ki egy kis bőrfelületen. Arról se feledkezzünk meg, hogy a teafaolajjal bekent bőr érzékennyé válhat a napfényre.
  • A bőr felpuhítására, valamint a hámló bőrfoltok eltávolításá­ra petróleumzselét is alkalmazhatunk, szükség szerinti gyako­risággal.

 

Belső olajozás

  • Keverjünk 1 evőkanál lenmagolajat a müzlihez, a joghurt­hoz vagy más ételhez mindennap. Ómega-3 zsírsav tartalmá­nak köszönhetően gátolja a gyulladást okozó prosztaglandin-származékok termelődését.
  • Az olajos húsú halak szintén ómega-3 zsírsavakban gazda­gok. Ha szeretjük a lazacot, a szardíniát és a makrélát, fogyasszuk legalább hetente egyszer.
  • A sokszorosan telítetlen zsírsavakat úgy is biztosíthatjuk a szervezetünk számára, hogy halolajkapszulát veszünk be étke­zés után. Vigyázat! A halolaj nagy mennyiségben véralvadás­gátló hatású, ezért először beszéljünk orvosunkkal, mielőtt va­lamilyen véralvadásgátló gyógyszert vagy aszpirint szednénk.
  • Ha van otthon aloe vera palántánk, törjünk le egy levelet, és kenjük a belőle kipréselt zselét a plakkokra naponta több­ször. Az aloe vera gyulladáscsökkentő összetevőkkel rendelke­zik, és magnézium-laktatót tartalmaz, amely elősegíti a viszke­tés csillapítását. Használhatunk aloe verát tartalmazó kiegészí­tőket is, belsőleg és külsőleg egyaránt.

 

El a kezekkel!

  • A bőr enyhe károsodása is súlyosbíthatja a pikkelysömör tüneteit. Ha csipkedjük és vakargatjuk a viszkető plakkokat, megsértjük a bőrfelületet, és az elváltozás még nagyobb kiter­jedésű lesz.
  • Mindig használjunk villanyborotvát, ha plakkok alakultak ki az arcunkon vagy egyéb, rendszeresen szőrtelenített terüle­ten. Az éles penge, bármilyen óvatosak vagyunk is, felkarcolja a bőrt, s ez jelentősen növeli az újabb foltok megjelenésének kockázatát.

 

A fejbőr ápolása

  • Ha a tejbőrünkön jelent meg a pikkelysömör, itt az ideje, hogy speciális, kátránytartalmú sampont vásároljunk. Eleinte használjuk naponta, majd a tünetek enyhülésével hetente két­szer, a hagyományos samponnal váltogatva. Hagyjuk a habot a fejbőrünkön 10 percig, és csak azután öblítsük le.
  • Permetezzünk aloe verát tartalmazó folyékony készítményt naponta többször a hajunkra, majd óvatosan masszírozzuk a fejbőrbe. Száradás után nem hagy nyomot a hajon, így alkal­mas a gyakori használatra.
  • Írjuk össze azokat a samponokat, amelyek kíméletesek a fejbőrünkhöz. Amikor az egyik elfogy, váltsunk egy másik faj­tára. A fejbőrünk egy idő után hozzászokhat egy termékhez, így minél tovább használjuk, annál inkább veszít hatékonysá­gából. Általában a legjobb eredményt többféle sampon válto­gatásával lehet elérni.
  • Érdemes rövid frizurát választani, így sokkal könnyebb kezelni a fejbőrt, amelyet ráadásul a jótékony napsugarak is jobban érnek.

 

Csak nyugodtan

  • A rendszeres testedzés megnyugtat, és oldja a feszültséget — a stressz köztudottan hozzájárulhat a pikkelysömör megjelené­séhez. Ha sikerül naponta legalább 30 percet sétálnunk vagy aktívan mozognunk, meg fogunk lepődni, milyen hatékonyan el tudja vonni a figyelmünket a nyomasztó gondolatokról.
  • Végezzünk naponta legalább 15-30 percen keresztül valami­lyen megnyugtató relaxációs gyakorlatot, például meditációt vagy mélylégzést.



Hasznos

  • Mindenképpen keressük fel az orvost, amikor először jelentkeznek a tünetek. Később akkor lehet erre szükség, ha a betegség nagy bőrfelületet érint, vagy gennyes hólyagok je­lennek meg a tenyéren és a talpon. A pikkelysömör ritkán ízületi fájdalmat is okoz, amely feltétlenül orvosi ellátást igényel.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6514085517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása