Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

VÁGÁSOK ÉS HORZSOLÁSOK

2018. július 13. - acelvaros34

Amikor megvágjuk magun­kat valamilyen éles tárggyal – egy konyhakéssel, a bo­rotvával, egy törött pohár­ral vagy akár egy papírda­rabbal -, megsérülhet a bőr mélyebb, erekben gaz­dag rétege, és a seb vérezni kezd. Amikor elesünk, és lehorzsolódik a könyökünk vagy a térdünk, csak felszí­ni hámsérülés keletkezik, amely nem jár jelentős vérzéssel, de többnyire szennyeződés kerül bele..

A továbbiakban mindössze vattára és vízre, gyógyszertári alkoholra, fertőt­lenítőszerre vagy folyadékra, kötszerre és ragtapaszra lesz szükségünk. Természetesen válogathatunk a házi patika kínálatából is: a méztől a fokhagymán át sok mindent bevethetünk – ha semmi más nincs kéznél, akár a nyálunkat is.




Íme néhány hasznos tanács

Tisztítás, fertőtlenítés, kötözés

  • A sebet langyos folyó vízzel mossuk ki. Nem baj, ha egy kicsit vérzik, mert a vér kimossa a mélyebben lévő szennyező­déseket is.
  • A vérzés csillapításához szorítsunk tiszta ruhát vagy steril gézdarabot a sebre.
  • Amint a vérzés elállt, óvatosan tisztítsuk meg a seb környé­két szappanos vízzel. Ezután tegyünk rá steril kötszert.
  • A sebgyógyító és baktériumölő hatásáról ismert köröm­virág tinktúrájával is kitisztíthatjuk a sebet. A horzsolásokra kenjünk körömvirágkrémet, amely gyógynövényboltokban és gyógyszertárakban kapható.
  • A mirha serkenti a fertőzést gátló fehérvérsejtek termelését. Keverjünk össze 1 teáskanál tinktúrát l dl vízzel. Öntsünk egy keveset a vágásra vagy horzsolásra, és hagyjuk a szabad levegőn megszáradni. Ismételjük naponta kétszer.
  • A teafaolaj erős fertőtlenítőanyagot tartalmaz, és világszerte előszeretettel használják sebgyógyításra. Keverjünk másfél teás­kanál olajat egy pohár meleg vízbe, és öblítsük le vele a sebet naponta kétszer.

 

Fertőtlenítők a konyhából

  • Ha nincs kéznél fertőtlenítőkrém, kenjünk a sebre egy kevés mézet, majd tegyünk rá tiszta ruhát vagy kötszert. A méz antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és a vizsgálatok igazolták, hogy gyorsítja a sebgyógyulást. Ha nincs ragtapa­szunk vagy kötszerünk, ne aggódjunk; a méz megszáradva ter­mészetes védőréteget alkot.
  • A másik természetes antibiotikum a fokhagyma. Ragta­passzal rögzítsünk egy összezúzott gerezdet a sebre. Ha irritál­ja a bőrt, azonnal vegyük le.

 

Plezúros térdre

  • A gyerekek szinte mindennap újabb apró sérüléseket szerez­nek. A lehorzsolt térdre tegyünk vazelint vagy petróleumzselét, amely óvja a bőrt – ráadásul puhán tartja a vart, ami azért fontos, mert így kisebb a kísértés arra, hogy a kicsik le­kaparják.

 

A legelemibb megoldás

  • Ha nincs lehetőségünk a seb kimosására — mert mond­juk éppen a világ végén túrázunk – nyaljuk le.  Feltéve, hogy a saját nyálunk­ról van szó: bárki másé nagy valószínűséggel fertőzést okozna.

 

Gyors összefoldozás

  • Ha egy kisméretű vágást, például papír éle által okozott se­bet szereztünk, (amennyiben hozzájutunk) az orvosok által használt szövetragasztó segíthet. Legyünk azonban nagyon óvatosak, mert a seb széleit megfelelően kell összeilleszteni, ezért nagyon mély vagy szabálytalan élű vágások, illetve állan­dóan mozgatott ízületeket borító bőr sérülése esetében ez a készítmény nem is alkalmazható. Amennyiben nem jól hasz­náljuk, a ragasztó „éket” alkothat a sebben, megakadályozva a szélek összekapcsolódását, és akár még nagyobb heg kialakulá­sát eredményezheti. Ne érjünk a ragasztóhoz száradás közben, nehogy véletlenül olyan testrészeket is összeragasszunk, ame­lyeket nem akarunk.



Hasznos

  • A vágások és horzsolások többnyire nem veszélye­sek, és hagyományos első­segélynyújtó szerekkel ott­hon is el tudjuk látni a sé­rülést. Forduljunk azonban orvoshoz, ha a vérzés nem áll el, a bőr nem záródik össze, vagy a fertőzés bár­mely jelét észleljük (gennyesedés vagy váladékozás, az érintett terület lükteté­se, láz, a sebtői kifelé terje­dő vörös csíkok). Ha mély, szúrt sebről van szó, külö­nösen, ha ráadásul szennyezett, az orvos tetanusz-injekciót adhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr8914110911

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása