Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

SZÁRAZ HAJ

2018. augusztus 01. - acelvaros34

A haj élettelen anyag; összetételében a körmünk­höz hasonlít, de mindegyik hajszál egy külső sejtréteg­gel rendelkezik, mely a bel­ső részt védi. Ha ez a bur­kolat megsérül, a haj veszít nedvességéből és fényéből, a vége pedig töredezetté válik. Ennek számtalan oka lehet, a hajfestékek rend­szeres használatától, a klórral való gyakori érint­kezéstől a túl sok nap­fényen és a hajszárító hőjén át a hajegyenesítők és hajsütővasak károsító hatásáig..

Ha hinni lehetne annak, amit a tévéreklámok állítanak, bele kellene törődnünk, hogy csak a márkás samponok és hajkondicionálók képesek dússá és fényessé varázsolni a tincseinket. A hirdető cégek azonban igyekeznek elhallgatni, hogy termékeik semmivel sem nyújtanak többet, mint mondjuk az egyszerű majonéz, amely ugyanolyan csillogást és tartást kölcsönözhet a hajnak.

 

Íme néhány további hatékony módszer

A samponozás

  • Legfeljebb két- vagy háromnaponta mossunk hajat.
  • Használjunk babasampont, amely kevésbé szárít.
  • A hajmosáshoz és -öblítéshez ideális vízhőfok alig mele­gebb a saját testhőmérsékletünknél, a forró víz ugyanis eltávo­lítja a természetes védőolajokat is a hajunkról.
  • A habot alaposan öblítsük le. A hajszálakat kiszárítja a rá­juk rakódott samponmaradék.

 

Hajbalzsamok

  • Vásárláskor olyan hajkondicionálót válasszunk, amely dimetikont vagy fenil-trimetikont tartalmaz, mert ezek a vegyüle­tek hajszárításkor megóvják a hajunkat a hőtől.
  • Házi hajkondicionáló készítéséhez keverjünk össze 60 g olí­vaolajat és 60 g aloe vera zselét 6 csepp rozmaring-, vala­mint 6 csepp szantálfa-illóolajjal. Az olívaolaj természetes puhító, az aloe vera hidratál, a rozmaring életre kelti és lággyá teszi a hajat, a szantálfa olajára pedig finom illata miatt van szükség. Hagyjuk a hajunkon egy-két óráig, azután öblítsük le.
  • Amikor kondicionálót alkalmazunk, először a hajvégekre tegyünk belőle bőven, mert a hajszálak itt a legszárazabbak.
  • Ha más éppen nincs otthon, kenjünk egy kevés folyékony kézápolót a száraz hajvégekre.

 

Hajtápláló ételek

  • Az avokádó hidratálja és erősíti a hajszálakat. Turmixoljunk össze egy érett, meghámozott avokádót l teáskanál búzacsíra­ olajjal és 1 teáskanál jojobaolajjal. Vigyük fel a frissen mosott hajra úgy, hogy a hajszálakat a tövüktől a végükig befedje a krém. Vegyünk fel egy zuhanysapkát (esetleg egy nejlonzacs­kót), várjunk 15-30 percig, azután alaposan öblítsük le.
  • Avokádó helyett majonézt is használhatunk. Dörzsöljük a hajunkba, hagyjuk rajta legfeljebb egy óráig, majd mossuk le.




Kímélő szárítás

  • Amikor csak lehet, hagyjuk a hajunkat a levegőn megszá­radni. Ha hajszárítót használunk, csak rövid ideig tegyük. Ugyanez vonatkozik a hajcsavarókra, hajegyenesítőkre és haj­sütő vasakra is. A hő előidézheti a haj töredezését.
  • A hajszárítót ne a legmagasabb fokozaton működtessük.

 

Fésülködés

  • Használjunk olyan hajkefét, amely természetes sörtével készült. A szintetikus anyagok statikus elektromosságot fejlesz­tenek, ami még törékenyebbé teszi a hajunkat.
  • A csomók kifésüléséhez először a hajvégeket bontsuk ki. Talán nem is gondolnánk, mennyire igénybe veszi a hajszála­kat, amikor türelmetlenül rángatni kezdjük a fésűt az összegu­bancolódott részeken.
  • A hajvégek kifésülése után húzzuk a fésűt a tövektől a vége­kig, hogy a természetes olajokat egyenletesen eloszlassuk.

 

Erős tincsek

  • A B-vitaminok erősítik a hajszálakat. Szedjünk naponta kétszer, étkezés közben B-vitamin-komplexet.
  • A szelén segít megőrizni a haj egészségét. Szedjünk napon­ta kiegészítőt, vagy együnk brazildiót: 30 g szárított dió 840 mikrogrammot tartalmaz ebből az ásványi anyagból. Vigyázat! A túl sok szelén mérgező, és a tünet nem más, mint hajhullás!
  • A gamma-linolénsav nevű esszenciális zsírsavban gazdag ligetszépeolaj fénylővé teszi a hajat. Vegyünk be ilyen kapszu­lát naponta háromszor, étkezés közben.

 

A megelőzés ereje

  • Klóros vizű medencében viseljünk úszósapkát, és úszás után, amilyen hamar csak lehet, mossunk hajat.
  • Télen működtessünk párásító készüléket  a hálószobában. A központi fűtés szárítja a levegőt, s ez nem tesz jót a hajnak. Hathetenként vágassuk le a száraz, töredezett hajvégeket.



Hasznos

Ha a hajunk minősége hir­telen romlik, és emellett kimerültséget, hidegrázást, ingerlékenységet és szék­rekedést tapasztalunk, for­duljunk orvoshoz. Ezek ugyanis a pajzsmirigy-elég­telenség (hipotireózis) tünetei lehetnek. Akkor is orvoshoz kell menni, ha a haj szárazsága mellett a fejbőrünk kérges és visz­ket, amit pikkelysömör okozhat.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr4114156021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása