Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

NYAK-ÉS VÁLLFÁJDALOM

2018. augusztus 13. - acelvaros34

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy kifacsart testhelyzetben aludtunk, túl hosszú ideig ültünk a számítógép előtt, belefeledkeztünk a kötögetésbe vagy a barkácso­lásba, esetleg egy örökkévalóságig trécseltünk telefonon a kagylót a fülünk és a vállunk közé szorítva – aminek az lett az eredménye, hogy megfájdult a nyakunk, vagy merevvé vált a vállunk

Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek segíthetnek a fájdalom enyhítésében, de egyéb módszerek is léteznek az izomfeszültség ellen

Gyógyító meleg

  • A meleg enyhíti a fájdalmat, és ellazítja a feszült izmokat. Alkalmazhatunk alacsony fokozatra állított melegítőpárnát, infravörös lámpát vagy meleg vizes palackot, esetleg egy­szerűen vehetünk egy forró fürdőt vagy zuhanyt.
  • A meleg vizes borogatás enyhülést nyújt az izomfeszültség okozta nyakmerevségre és -fájdalomra. Áztassunk be egy tö­rülközőt forró vízbe, majd alaposan csavarjuk ki. Hajtogassuk szét, majd terítsük a nyakunk hátsó részére és a vállunkra. Te­gyünk a vizes törülközőre egy szárazát is, és mindkettőt hagy­juk magunkon 10 percig.
  • Egyszerű és gyors enyhülést nyújthat az alábbi módszer is: állítsuk a hajszárítót meleg fokozatra, és fújjuk vele a levegőt a nyakunkra.

 

Rövid masszázs

  • Próbáljuk ki a következő egyszerű trükköt: a hüvelykuj­junkkal vagy az ujjaink hegyével 3 percig gyakoroljunk egyen­letes nyomást a fájó nyaki területre, így jelentősen csillapít­hatjuk a fájdalmat.
  • A finom masszírozás csodákat művelhet nyak- és vállfájdalom esetén. Tegyük a bal kezünk ujjait a nyakunk jobb oldalá­ra, közvetlenül a fülünk alatt, és simogassuk az izmokat lefelé irányuló mozdulatokkal, a kulcscsont felé haladva. Ismételjük háromszor, majd nyomkodjuk végig a nyakunkat a másik ol­dalon is. Néhány csepp levendula- vagy muskátliolajjal ele­gyített masszázsolaj vagy -kenőcs használatával még eredmé­nyesebb lehet a kezelés.

 

Kenhető ellenszer

  • Alkalmazzunk valamilyen vény nélkül kapható, kapszaicin-tartalmú krémet. A hatóanyag az idegvégződéseket ingerelve elősegíti a nyugtató neuropeptidek (enkefalinok és endorfinok) kibocsátását az agyban.

 

A megelőzés ereje

  • Próbáljunk meg háton fekve aludni. Használjunk speciá­lis nyaktámasztó párnát. Érdemes új matracot is venni, ha a jelenlegi már túl régi, és besüpped alattunk.
  • Fontos, hogy a székünk megfelelően támassza a hátun­kat és a fejünket (szükség esetén tegyünk deréktámaszt, össze­csavart törülközőt vagy kispárnát a derekunk mögé), és soha ne görnyedjünk előre.
  • Ülő és álló testhelyzetben is ügyeljünk a helyes tartásra: a vállunk és a csípőnk egy vonalban legyen.
  • Ne a vállunkkal szorítsuk a fülünkhöz a telefont. A nyakhú­zódás elkerülése érdekében használjunk headsetet vagy kihangosítható telefont.
  • A sportmelltartó a nagyobb kebleknek jobb alátámasztást biztosít, és szélesebb pántjának köszönhetően egyenletesebben osztja el a súlyt a két váll között, így csökkentheti a nyak- és vállfájdalmat.
  • Ne pakoljuk tele az oldaltáskánkat, a súly ugyanis nem egy­szerűen a vállunkra nehezedik, hanem a természetes testtartás megváltoztatását is szükségessé teszi. A legjobb választás a háti­zsák (természetesen csak akkor, ha mindkét pántját használ­juk) vagy az övtáska.
  • A számítógép monitorját olyan magasra és olyan szögben állítsuk be, hogy a fejünk előrehajlása vagy a nyakunk nyújtogatása nélkül is jól láthassuk.
  • Lehetőleg ne hordjunk magas sarkú cipőt. Közvetett mó­don ez is hozzájárulhat a nyakfájdalom kialakulásához, mert a gerincoszlopot a természetestől eltérő tartásra készteti, és a fejünk szükségszerűen előrehajlik
  • Amikor hidegre és nyirkosra fordul az idő, mindig viseljünk sálat. A télies időjárás súlyosbíthatja a nyakmerevsé­get és a fájdalmat.
  • Ne üljünk vagy aludjunk huzatban. Ha a hálószoba na­gyon hűvös, kössünk sálat éjszakára.



Hasznos

  • Forduljunk orvoshoz, ha az otthoni kezelés nem válik be, és a fájdalom három napnál tovább tart, ha nem tudjuk a karunkat a fejünk fölé emelni, vagy képtele­nek vagyunk megmozdítani a vállunkat. Haladéktalanul menjünk el a rendelésre, ha a váll- vagy nyakfájda­lom esés, esetleg baleset után jelentkezik. Sürgős ellátásra van szükségünk akkor is, ha a nyakunk nemcsak fáj, hanem merev is, fáj a fejünk, lázunk van, nem halványuló bőrkiütés jelent meg, és fényérzé­kenységet észlelünk – ezek a tünetek agyhártyagyulla­dásra utalnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6214177619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása