Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

KÖSZVÉNY

2018. augusztus 23. - acelvaros34

A köszvényes roham – és a vele járó szenvedés – hirtelen támad. Az egyik percben még boldogan teszünk-veszünk, a másikban pedig már kínzó fájdalom gyötör Először ösztönösen az aszpirinhoz nyúlnánk – ne tegyük…

Az aszpirin lelassítja a húgysav kiürülését, s ez tovább rontja a helyzetet. Sokkal jobb választás az ibuprofen, egy másik gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapító.

Ezután bátran bevethetjük az alábbi házi gyógy­módokat is

Polcolás és jegelés

  • Akut roham esetén próbáljunk a lehető legkevesebb időt tal­pon tölteni, és tartsuk megemelve az érintett ízületet. A köszvény legsúlyosabb szakaszában az emberek többsége még egy lepedő súlyát sem képes elviselni a fájó ízületen.
  • A hideg tompítja a fájdalmat, és lehúzza a duzzanatot. Bugyoláljunk be egy jégtömlőt, hogy megóvjuk a bőrünket, és ha bírjuk, alkalmazzuk naponta háromszor körülbelül 20 per­cig, két-három napon át.

 

Gyógyító piros bogyók

  • A cseresznye régi népi gyógyír a köszvényre. Gyulladás­csökkentő, illetve a vérben lévő húgysav közömbösítését elő­segítő vegyületeket tartalmaz. Ha tehát úgy érezzük, hogy kö­zeledik a köszvényroham, együnk egy-két marék friss cseresz­nyét, vagy ha épp nincs szezonja, néhány kanálnyi konzervet. Kutatások szerint körülbelül 20 szem cseresznye elfogyasztása vált ki ugyanolyan fájdalomcsillapító hatást, mint egy ibuprofent tartalmazó tabletta. (Az aszalt cseresznye ugyanolyan haté­kony, mint a friss gyümölcs.)
  • Az eper és a málna is a cseresznyéhez hasonló hatással ren­delkezik, igaz, csak akkor, ha nagyobb mennyiségben fogyaszt­juk. Ha szeretjük, lakmározzunk belőlük bőségesen.

 

Kiegészítők fontos szerepben

  • A naponta fogyasztott halolaj vagy lenmagolaj nagy mennyiségben tartalmazza az erős gyulladáscsökkentő hatásáról is­ mert eikozapentaén savat (EPA-t). A lenmagolaj ajánlott adag- ja naponta 1-3 g (l g olaj körülbelül l evőkanálnyinak felel meg). Inkább olajat vásároljunk, ne kapszulát, mert abból a kí­vánt hatás eléréséhez legalább egy tucatot be kell venni. A hal­olaj javasolt adagja szintén napi 1—3 g, kapszula vagy olaj for­májában. Vigyázat! Ekkora adagot csak halolajból szabad szed­ni, halmáj- vagy tőkehalmájolajból nem. Az utóbbiak ugyanis ilyen dózisban a megfelelő mennyiségű gyulladáscsökkentő anyag mellett túlságosan sok A- és D-vitamint tartalmaznak.
  • Az ananászban lévő enzim, a bromelin enyhíti a gyulladást. A terápiás hatás eléréséhez a tablettának grammonként 2000 MCU-t (tejalvadási egységet)  kell tartalmaznia. Akut köszvényroham esetén étkezések között vegyük be a tájékoztató­ban előírt mennyiséget.
  • A friss zeller vagy a zellermag kivonatot tartalmazó tabletta vizelethajtó hatása révén elősegíti a húgysav kiürülését.
  • Az ízületi gyulladások kezelésére régóta használt csalánlevél szintén csökkenti a húgysav szintjét. Három hónapnál tovább ne használjuk; tartsunk szünetet. A gyógynövényt alkalmazhat­juk helyileg is: mártsunk egy tiszta ruhát csalánlevélből főzött teába, és tegyük a fájó ízületre. Ha saját kezűleg szedjük a nö­vényt, viseljünk kesztyűt, hosszúnadrágot és hosszú ujjú felsőt a csaláncsípések ellen. Vigyázat! A csalántinktúra alkoholt tar­talmaz, ami súlyosbítja a köszvényt.

 

A vízivóknak könnyebb

  • Igyunk sok folyadékot: naponta legalább nyolc nagy po­hár vizet vagy gyógyteát. A folyadék segít ugyanis feloldani a húgysavkristályokat, majd kimosni a húgysavat a szervezetünk­ből — ráadásul gátolja a vesekő kialakulását is, amely igen gyak­ran érinti a köszvényes betegeket.
  • Az alkohol fokozza a húgysav termelődését, és gátolja a kiürülését. A sör különösen káros, mivel több purint tartalmaz, mint a többi alkoholtartalmú ital.

 

Gyógyszerellenőrzés

  • Ha vízhajtó gyógyszert szedünk – például magas vérnyo­más ellen – érdeklődjünk orvosunknál más kezelési lehető­ségek iránt. A vízhajtók kivonják a felesleges folyadékot a szervezetből, és mellékhatásként csökkentik a vizelettel távozó húgysav mennyiségét, s ez súlyosbítja a köszvényt.
  • A köszvényt néha a magas koleszterinszint miatt felírt niko­tinsav és az aszpirin is kiválthatja. Ha hajlamosak vagyunk a köszvényes rohamokra, ne szedjünk ilyen gyógyszereket.

 

Kiegyensúlyozott étrend

  • A felesleges kilók leadásával kordában tartható a köszvény, de a túlzásba vitt diétázás vagy a koplalás elhibázott lépés lenne. A drasztikus fogyókúrázás hatására ugyanis a sejtek még több húgysavat bocsátanak ki. Ha túlsúlyosak vagyunk, inkább próbáljunk lassan és fokozatosan lefogyni (hetente legfeljebb egy kilót).


Hasznos

  • Ha első alkalommal jelent­kezik ízületi érzékenység és duzzanat, forduljunk orvoshoz: köszvény vagy valamilyen fertőzés alakul­hatott ki. Az ízületi folya­dékból vékony tűvel vett minta mikroszkópos vizs­gálatával kimutatható a húgysav jelenléte. Számol­junk be az orvosunknak minden orvosságról és kiegészítőről, amelynek alkalmazását már korábban megkezdtük, mivel előfor­dulhat, hogy közülük vala­melyik esetleg növeli a köszvényroham kockáza­tát. A köszvény kezelésére receptre kapható gyógy­szerek állnak rendelkezé­sünkre.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr1114196621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása