Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

KÖRÖMBETEGSÉGEK

2018. augusztus 24. - acelvaros34

A benőtt lábköröm mellett valószínűleg a gombásodás az egyik leg­kellemetlenebb körömbe­tegség. Ez utóbbi esetben a köröm – többnyire a nagy­lábujjon – megvastagszik, elszíneződik és törékennyé válik. Gyakori rendellenes­ség még a köröm törede­zése, amelyet az öregedés, a kiszáradás vagy a nem megfelelő táplálkozás okozhat.

Az alábbiakban ,,a körmünkre nézünk”, és egészségesebb táplálkozással, válogatott étrend-kiegészítőkkel és gombaölő szerekkel megszüntetjük a fenti problémákat

Első számú ellenség: a gomba

  • A teafaolaj erős fertőtlenítőszer, amely elősegítheti a ma­kacs körömgomba eltűnését. Ugyanolyan hatékony, mint a vényköteles gomba elleni gyógyszerek. Tegyünk néhány csep­pet az elszíneződött körömre naponta egyszer-kétszer, lehe­tőleg fürdés vagy zuhanyozás után, amikor a víztől még puha.
  • A gomba elleni hintőpor magába szívja a nedvességet, és megakadályozza a gombák elszaporodását. Szórjunk ebből a gyógyszert tartalmazó hintőporból egy keveset a zokninkba.
  • Ha hazaérkezéskor a lábfejünk izzadt, vegyünk fel tiszta zoknit. Ha irodában dolgozunk, vigyünk magunkkal egy má­sik párat, hogy munkakezdés előtt átcserélhessük. » Ne vágjuk ki a körömágybőrt (a körömre nőtt bőrredőt), mivel fontos védelmi szerepet tölt be. Ha eltávolítjuk, a gom­bák és baktériumok könnyen megtelepednek a körömágyban.

 

Egy kis körömerősítés

  • Vegyünk be naponta, étkezés közben valamilyen biotint (H-vitaminként is ismerik) tartalmazó készítményt. Az állator­vosok már sok évvel ezelőtt felfedezték, hogy ez a vitamin megerősíti a lovak patáját – a pata pedig főként keratinból épül fel, ugyanabból az anyagból, amely az emberi körmöt alkotja. A gyenge és töredezett körmöt biotin alkalmazásával helyreál­líthatjuk, ám legalább fél évig kell folytatnunk a kezelést ah­hoz, hogy az eredmény láthatóvá váljon. A biotin étrendi for­rásai közé tartozik az árpa, a diófélék, a rizs, a szója, a gomba, a vese, a máj, az élesztő, a tojássárgája. A napi mennyiséget egy tojással elkészített nagy adag saláta vagy zöldségtál tartalmazza.
  • Igyunk naponta egy csésze mezeizsurló- vagy csalánteát. Ezek a növények rengeteg kovasavat és egyéb ásványi anyagot tartalmaznak, amelyekre a körömnek szüksége van a növeke­déshez. Filteres kiszerelésben is kaphatók.

 

Körömszépítő ételek

  • Ha a körmünk töredezett, vagy lemezesen leválik, fogyasszunk több esszenciális zsírsavakat tartalmazó élelmiszert, pél­dául olajos húsú halat (makrélát, szardíniát, lazacot) vagy len­magot. Amennyiben nem eszünk sok halat, szedjünk naponta l evőkanálnyi lenmagolajat (használhatjuk salátákhoz is), vagy szórjunk őrölt lenmagot a müzlibe és más ételekbe.
  • A ligetszépeolaj esszenciáliszsírsav-forrás. Linolsav- és gamma-linolénsav-tartalmánál fogva serkenti a köröm növekedését.
  • Ha a körmünkön fehér foltok jelennek meg, elképzelhe­tő, hogy cinkhiányban szenvedünk. Ehhez az ásványi anyag­hoz étrendi úton marha- és sertéshús, máj, szárnyasok (külö­nösen a sötét húsok), tojás, tenger gyümölcsei, sajt, babfélék, diófélék és búzacsíra fogyasztásával juthatunk hozzá.

 

Hidratálás és védelem

  • Ha a körmünk száraz, töredezett, dörzsöljünk rá petróleum­zselét vagy valamilyen zsíros krémet, amely benntartja a ned­vességet. Hatékonyabb, ha elalvás előtt pamutkesztyűt húzunk. ” Viseljünk gumikesztyűt mosogatáshoz és olyan háztartási munkákhoz, amelyek során vízbe kell nyúlni.
  • Az aceton- vagy formaldehid tartalmú lemosók rendkívüli módon szárítják a körmünket. Használjunk inkább acetát alapú körömlakklemosót.

 


Hasznos

  • Hacsak nem gyanakszunk valamely alapvető tápanyag hiányára, a töredezett köröm csupán kozmetikai probléma, nem valódi egészségügyi rendellenes­ség. A körömgomba-fertő­zés viszont nagyon ma­kacs, és ha nem kezeljük, akár hónapokig, sőt évekig is elhúzódhat – kérjünk inkább tanácsot orvosunk­tól, hogy gyorsan megsza­baduljunk tőle.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr9814199751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása