Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

ÁGYÉKTÁJI VISZKETÉS

2018. június 15. - acelvaros34

Az ágyéktáji - a comb fölött, a nemi szervek, illetve a végbélnyílás környékén jelent­kező - viszketés elsősorban a férfiak körében gyakori. Amennyiben odafigyelünk a higiéniára, ez a panasz könnyedén kezelhető vény nélkül kapható gombaölő szerekkel, az irritációt csökkentő krémekkel, ülőfürdővel, borogatásokkal, valamint a legújabb, haté­kony lemosókkal.

A szeméremtájéki bőrfelület kivörösödését és visz­ketését a Tinea cruris nevű gomba idézheti elő, de a lábgombásodást okozó Tinea pedis is átterjedhet az ágyékra. Kiválthatja to­vábbá élesztőgomba- vagy valamilyen bakteriális fer­tőzés, de egyszerű bőrirri­táció is: az ágyék meleg, nedves terület, ahol gyako­ri a dörzsölődés, így könnyen kialakulhatnak bőr­problémák.

Próbáljuk ki az alábbi módszereket:

SZEMÉREMTÁJI VISZKETÉS ESETÉN

Gyógynövényes lemosók

  • A kakukkfű erős gombaölő hatású anyagot, timolt tartalmaz. Tegyünk 2 teáskanálnyi friss vagy szárított növényt egy csészé­nyi forrásban lévő vízbe, és hagyjuk 20 percig állni. Ha kihűlt, mártsunk vattalabdát a teába, és törölgessük át vele a szemérem­test környékét.
  • A gyömbér 23 gombaölő vegyületet tartalmaz. Reszeljünk le 30 g gyömbérgyökeret, adjuk egy csészényi forrásban lévő vízhez, majd hagyjuk ázni 20 percig. Miután kihűlt, vattával vigyük fel az érintett testfelületre.
  • Az édesgyökér szintén gombaölő hatású, és a kínai orvoslás régóta használja az ágyéki viszketés kezelésére. Keverjünk 6 teás­kanálnyi porított édesgyökeret egy csésze forró vízbe, majd hagyjuk 20 percig ázni. Miután kihűlt, törölgessük át vele az érintett területet.
  • A teafaolaj baktérium- és gombaölő hatású természetes fertőtlenítő. Kenjük vékony rétegben a bőrünkre naponta há­romszor, és a viszketés elmúlása után is alkalmazzuk még két hétig. Ha a tiszta olaj irritálja a bőrünket, keverjünk 10 cseppet 2 evőkanálnyi körömvirágkrémbe. Naponta kétszer vigyük fel az érintett területre. Vigyázat! A teafaolajat szájon át sose alkal­mazzuk!

 

Megfelelő ruhaviselet

  • Hordjunk bő, szellős ruhákat. A testhez simuló darabok­ban az ágyéktáj befülledhet, s ez fokozhatja a viszketést.
  • Viseljünk pamut alsóneműt, különösen sportoláshoz, aktív mozgáshoz. Ez a kellemes anyag beszívja az izzadságot, így megóvja az érzékeny bőrt.
  • Viseljünk pamut alsóneműt, különösen sportoláshoz, aktív mozgáshoz. Ez a kellemes anyag beszívja az izzadságot, így megóvja az érzékeny bőrt.

 

Tisztán és szárazon

  • Ha kimelegedtünk és megizzadtunk, rögtön zuhanyozzunk le, majd vegyünk fel tiszta alsóneműt és ruhát. Minél hama­rabb le kell mosnunk magunkról a gombák szaporodásának kedvező verejtéket. Ugyancsak ne maradjunk sokáig nedves fürdőruhában.
  • A sportoláshoz használt ruhát mindig mossuk ki, mielőtt újra felvennénk.
  • Ha lábgombánk van, előbb vegyük fel a zoknit, és csak azután az alsóneműt. Ha az alsónemű felhúzás közben érint­kezik a meztelen lábunkkal, a gomba átterjedhet az ágyékra.
  • A tisztálkodáshoz lehetőleg illatanyagoktól mentes szap­pant használjunk.
  • Soha ne használjunk másokkal közös törülközőt.
  • Fürdés után szárítsuk meg az ágyékunk környékét a leghűvösebb fokozatra állított hajszárítóval.

 

Hintőporozás

  • Öltözködéskor vagy az alsónemű cseréjénél szórjunk hintő­port a szemérem tájékára. A por magába szívja a nedvességet, így szárazon tartja a bőrünket.

 

Fogyókúra

  • Ha túlsúlyosak vagyunk, szabaduljunk meg a felesleges kilóktól. A testhajlatok könnyen bemelegszenek, és nyirkossá válnak, kiváló terepet biztosítva a gombák elszaporodásához.

 

Hasznos

  • Ha a viszkető ágyékon kis hóiyagok jelennek meg, vagy a rendellenesség néhány hetes otthoni keze­lés után sem múlik elfor­duljunk orvoshoz. Elképzel­hető ugyanis, hogy allergiás reakciót váltott ki bennünk valamilyen anyag, amellyel a ruházatunk révén érint­keztünk (az elasztikus alsó­neműkben lévő latex, vagy a mosóporunk valamely összetevője). Ritkább eset­ben az ágyéki viszketés valamilyen súlyos betegség­gel, például cukorbajjal vagy rákos megbetegedés­sel hozható összefüggésbe.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr9114049776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása