Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

SZEMÖLCS

2018. június 23. - acelvaros34

A humán papillomavírus (HPV) egyes típusai külső sérülésen át a bőrbe jutva a hámsejteket gyors szapo­rodásra késztetik. A bőr felszínén elszarusodott, ér­des, kemény, általában bőr­színű csomók, szemölcsök jelennek meg. A vírus átvi­hető közvetlen érintkezés­sel, de meleg, nedves pad­lón, törülközőn is megél. A közönséges szemöl­csök a kézen, a könyökön, a térden, ritkábban a tal­pon fordulnak elő...

A lógó szemölcsök a nyakon és az arcon, a szemhéjon, vala­mint a hajlatokban. A talpi szemölcsök a lábra nehe­zedő súly miatt a bőr mé­lye felé terjednek, ahol nyomhatják az idegvégző­déseket. A lapos vagy kúszószemölcs gyorsan terje­dő apró, lapos képződmény, mely leggyakrabban gyere­keken látható. 50 éves kor felett gyakoriak az időskori lapos szemölcsök, a bőrből kiemelkedő barna foltok.

A szemölcs eltávolításához nem kell feltétlenül orvoshoz fordulni és igénybe venni a modern technológiát felhasználó eljárásokat, számos megoldás megoldás létezik rá.

 

Mi a leghatékonyabbakat gyűjtöttük össze:

Elszigetelés

  • Egy nemrégiben végzett vizsgálat szerint még a krioterápiánál is hatékonyabb, ha a szemölcsöt szorosan leragasztjuk. Akkora ragtapaszt használjunk, amely éppen lefedi a szemöl­csöt, és hagyjuk rajta hat napig. A tapasz eltávolítása után né­hány percre áztassuk vízbe a területet, és egy dörzskefével vagy habkővel reszeljük le a vastag, elhalt bőrréteget. Hagyjuk sza­badon a szemölcsöt éjszakára, majd reggel kezdjük újra a ke­zelést, és ismételjük egészen addig, amíg a szemölcs el nem tű­nik. Vigyázat! Ha a szemölcs az arcon vagy a nemi szervek kör­nyékén helyezkedik el, forduljunk inkább orvoshoz!

 

Irritáló anyagok

  • Tegyünk frissen zúzott fokhagymát közvetlenül a szemölcs­re, és kötözzük be. A szemölcs hólyagosodni kezd, és egy hét leforgása alatt leesik. Cseréljük mindennap a kötést és a fok­hagymát, ügyelve, hogy ez utóbbi ne érintkezzen a környező egészséges bőrrel (esetleg kenjük be petróleumzselével ezt a területet.) Gyógynövényszakértők azt is javasolják, hogy nyers fokhagyma fogyasztásával vagy naponta 3 fokhagymakapszula szedésével segítsük az immunrendszert a vírus legyőzésében.
  • Mártsunk ecetbe egy darab vattát, és ragasszuk a szemölcs­re naponta legalább 1-2 órára.
  • Tépjünk le egy szál gyermekláncfüvet, törjük el a szárát, és csepegtessük tejszerű nedvét a szemölcsre. Ismételjük minden­ nap. Ily módon enyhe irritációt váltunk ki, arra ösztönözve az immunrendszert, hogy legyőzze a szemölcsöt okozó vírust. Vi­gyázat! Ne használjunk gyomirtóval kezelt gyermekláncfüvet.
  • Az előzőhöz hasonló módon a kertünkben növő vérehulló fecskefüvet is használhatjuk a szemölcsök eltüntetésére. Tép­jük le a növényt, és a szárából előbukkanó narancssárgás ned­vet kenjük a szemölcsre.

 

Savas megoldás

  • Zúzzunk porrá néhány C-vitamin-tablettát, keverjük össze annyi vízzel, amennyit felvesz, és kenjük a szemölcsre. Fedjük be ragtapasszal. A tabletta — magas savtartalmának köszönhe­tően — segít eltávolítani a szemölcsöt, és a vitamin a vírus el­len is felveszi a harcot.
  • Ha tudunk szerezni egy apró nyírfakéreg darabot, nedvesít­sük be egy kevés vízzel, és ragtapasszal erősítsük belső részével lefelé fordítva a szemölcsre. A kéreg szalicilsavat tartalmaz, amelyet sok vény nélkül kapható szemölcs elleni készítmény­hez is felhasználnak.

 

Konyhai orvosságok

  • Ragtapasszal rögzítsünk egy banánhéjdarabot (belső felével lefelé) a szemölcsre minden este, lefekvés előtt. A héj egy olyan vegyületet tartalmaz, amely fokozatosan eltünteti a szemölcsöt. » Tegyük ugyanezt egy citromhéjdarabbal. A héjban talál­ható olaj fertőtlenítő hatású.
  • A papája egy olyan enzimet tartalmaz, amely lebontja az el­halt szövetet. Ejtsünk apró bemetszéseket egy éretlen gyümölcs héján, gyűjtsük össze a kiszivárgó folyadékot, és hagyjuk meg­szilárdulni. Keverjük össze vízzel, majd kenjük a szemölcsre reggel és este.
  • Az egyik népi gyógymód szerint a szemölcsöt egy lédús, frissen levágott nyers burgonyaszelettel kell bedörzsölni. (Ré­gen úgy hitték, hogy ez a praktika csak akkor működik, ha utána elássák a burgonyát.)
  • Egy héten át mindennap zúzzunk össze egy friss bazsali­komlevelet, majd vízálló ragtapasszal rögzítsük a szemölcsre. A fűszernövény vírusölő anyagokat tartalmaz.

 

A-tól Z-ig

  • Naponta többször kenjünk a szemölcsre aranypecsétfű-tinktúrát. Ez a gyógynövény különféle baktérium- és vírusölő összetevőket tartalmaz.
  • Sokak szerint az E-vitamin-olaj is jó a szemölcsök ellen. Naponta egyszer törjünk fel egy E-vitamin-kapszulát, és a tar­talmát dörzsöljük a szemölcsre. Helyette tőkehalmájolajat is használhatunk.
  • Ha tartunk otthon aloe vera palántát, törjünk le egy levelet a növényről, és préseljünk ki belőle egy kevés zselét a sze­mölcsre; egyébként pedig próbáljuk ki a gyógyszertárban kap­ható gélek valamelyikét. Ismételjük mindennap. Irritáció ese­tén keverjünk növényi olajat az aloéhoz, a szemölcs környékét pedig kenjük be petróleumzselével.

 

Vizes lábkezelés

  • A talpon található szemölcsök érzékenyek a hőre, ezért né­hány héten belül megszabadulhatunk tőlük, ha naponta 15 per­cig forró vízben áztatjuk a lábfejünket (esetleg keverjünk hozzá 1:4 arányban ecetet).

 

A megelőzés ereje

  • Az uszodában és az öltözőben viseljünk szandált vagy pa­pucsot. A szemölcsöt okozó vírus általában meleg, nyirkos környezetben szaporodik.
  • Mindig alaposan töröljük szárazra a talpon, illetve a kézfe­jünkön található szemölcsöket, hogy csökkentsük a vírus ter­jedésének veszélyét. Amikor a szemölcsök nedvesek, általában jobban fertőznek.
  • Ne vakarjuk a szemölcsöt, nehogy átvigyük más bőrfelüle­tekre is a fertőzést.

 

Hasznos

  • Ha egy bőrelváltozásról nem tudjuk eldönteni, hogy szemölcs-e, vizsgál­tassuk meg orvosunkkal. Bizonyára ki szeretnénk zárni a bőrrák lehetőségét, és elkerülni azt a hibát, hogy szemölcs elleni szert kezdjünk alkalmazni egy tyúkszemre vagy anyajegy­re. Minden szexuálisan aktív nőnek évente javasolt nőgyógyászati (méhnyak-) szűrést végeztetnie, ám fertőzések – például nemi szervi szemölcs – esetén ennél gyakoribb ellenőr­zésre is szükség lehet. A szeméremtájon megje­lenő kocsányos, karfiol­szerű növedékeket (condyloma) szexuális úton terjedő fertőzés okozza. Bizonyos típusuk növeli a méhnyakrák kockázatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr214049846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása