Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

BENŐTT LÁBKÖRÖM

2018. június 28. - acelvaros34

Főként a nagylábujjon lévő vastag köröm hajlamos be­felé nőni, bőrpírt és fájdal­mat okozva, ráadásul a sé­rült terület könnyen elfer­tőződhet. Néhány ember lábkörme eleve úgy nő, hogy esetükben szinte el­kerülhetetlenül kialakul ez a probléma..



Kiválthatja azonban az is, hogy szűk cipőt vagy zoknit viselünk, illetve nem megfelelően vágjuk le a lábkörmünket. Az olyan rendellenességek, mint a bütyök vagy a kala­pácsujj szintén növelik a lábköröm benövésének valószínűségét.

Az alább ismertetett módszerekkel orvosolhatjuk a bajt:

Fürdő a lábnak

  • Töltsünk meg félig egy lavórt forró vízzel, s oldjunk fel benne néhány evőkanál sót. Áztassuk a lábunkat a sós vizes fürdőben naponta 15 percig, így a benőtt láb köröm környé­kén felpuhul a bőr. A só fertőtlenít, és csillapítja a duzzanatot.

 

Segít a géz

  • Lábáztatás után mossuk le a sót szappanos meleg vízzel, öblítsük le folyó vízzel, és hagyjuk megszáradni.
  • Mártsunk egy tiszta fogpiszkálót gyógyszertári alkoholba, majd a segítségével óvatosan nyomjunk egy kis darab steril gézt a lábköröm éle és az érzékeny bőrfelület közé. A köröm így nem tud belevágni a bőrünkbe, illetve a hús felett fog to­vábbnőni, amelybe korábban beágyazódott.
  • Tegyünk rá egy kis fertőtlenítőszert, és ismételjük meg a műveletet mindennap egy tiszta gézdarabbal.

 

A láb higiéniája

  • Mindennap vegyünk tiszta zoknit. A kórokozókat ugyan nem lehet teljesen távol tartani, egy kis odafigyeléssel mégis csökkenthetjük a fertőzés veszélyét.
  • Fürdéskor vagy zuhanyzáskor alaposan súroljuk le a lábfe­jünket szappanos mosdókesztyűvel. Töröljük szárazra, majd kenjünk fertőtlenítőkrémet a lábujjunkra.

 

Szabadon mozgó lábujjak

  • Otthon, illetve meleg időben viseljünk nyitott orrú láb­belit. A szoros cipő csak súlyosbítja a problémát, mivel még mélyebbre nyomja a körmöt a sérült bőrbe. A he­gyes orrú lábbeli a benőtt köröm egyik legnagyobb ellensége.

 

A megelőzés ereje

  • Körömvágás előtt néhány percig áztassuk a lábfejünket me­leg vízben. A felpuhult körmöt egyenesre vágjuk, ne kere­kítsük le a széleket, csupán finoman reszeljük le a sarkokat, hogy ne maradjanak élesek. Az összes lábkörmünket így ápol­juk, de fordítsunk különös figyelmet a nagylábujjunkra, amely a legproblémásabb.
  • Ne tépkedjük, hanem ollóval vágjuk le a beszakadt láb­körmöt. Ha egy darabot leszakítunk, a köröm megmaradó szegélye belenőhet a lábujjba.
  • Mindig a nap végén vásároljunk cipőt. A lábfejünk álta­lában megdagad az egész napos talpalástól, ezért délután egy kicsivel nagyobb.
  • Ügyeljünk rá, hogyan kötjük be a cipőnket. A lábfejünk ne csúszkáljon a cipőben, hogy a lábujjaink ne nyomódjanak állandóan a cipő orrának. A legjobb, ha a cipőfűző a lábközép felső részén a legszorosabb (de még nem kényelmetlen).
  • Bármilyen hihetetlenül hangzik, a szűk zokni vagy harisnya is hozzájárulhat a köröm benövéséhez, hiába bő és kényelmes a cipő. Válasszunk olyan zoknit vagy harisnyát, amely nem szorítja össze a lábujjakat.




Hasznos

  • Fertőzésre utal, ezért ne próbálkozzunk otthoni kezeléssel, ha a lábujjunk­ból genny szivárog. Akkor is szükség van orvosi ellá­tásra, ha a körömágyat ért sérülés következtében a köröm görbén nő. A piros­ság, és különösen a lábfe­jen felfelé terjedő csíkok súlyos fertőzésre utalnak akkor is, ha az állapot nem jár lázzal. Ha cukorbeteg­ségben szenvedünk, a be­nőtt lábkörömmel fordul­junk orvoshoz vagy pedikűröshöz: a lábfej többi rendellenességéhez hason­lóan ez is komoly szövőd­ményekhez vezethet.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr3814078875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása