Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

ORRVÉRZÉS

2018. június 28. - acelvaros34

Akkor kezd el magától vérezni az orrunk, amikor az orrlyukban megpattan­nak a vérerek. Nagyon gyakran nem is állapítható meg egyértelműen, hogy ez miért következik be az erre hajlamos embereknél, de annyi bizonyos, hogy az orr piszkálása vagy a nyál­kahártya felsértése, kis­gyermekeknél pedig az orrba dugott idegen test is kiválthatja.

Az orr érzé­keny belső nyálkahártyáját irritálhatja továbbá a lakás száraz, meleg vagy a lég­kondicionált helyiség levegője. A keménnyé, rugalmatlanná vált artériák szintén hozzájárulhatnak, csakúgy, mint bizonyos gyógyszerek, például az aszpirin, az ibuprofen és más gyulladáscsökkentők, illetve a warfarin vagy egyéb véralvadásgátló készítmények.

Az orrvérzést általában pár perc alatt elállíthatjuk- különösen, ha az alábbiakban ismertetett, jól bevált és hatékony módszerekhez folyamodunk:

 

Szorítás és tömítés

  • Az orrvérzést legegyszerűbben az alábbi módszerrel állíthat­juk el. Üljünk egyenesen, a fejünket kissé előrehajtva (soha nem hátra, nehogy a vér a torkunkba folyjon). Először óvato­san fújjuk ki a véralvadékokat, amelyek megakadályozhatják a vérerek gyógyulását. Ezután az ujjunkkal szorítsuk össze az orrcimpánkat, és nyomjuk az arcunk felé. Tartsuk így legalább 10 percig. Ha a vérzés nem áll el, újra fogjuk be az orrunkat még 10 percig.
  • A fenti ötlet általában beválik, ám ha mégsem, egy összete­kert gézdarabbal tömjük be az orrlyukat, majd fogjuk be újabb 15-20 percig. Miután a vérzés elállt, hagyjuk bent a gézt még körülbelül két órán át. Ha így sem múlik el a vérzés, kér­jünk orvosi segítséget – szakszerű tamponálásra vagy az ér megégetésére lehet szükség.
  • Kenjünk egy kevés citromlét vagy levendulaolajat a vér­zés forrására, amennyiben azt azonosítani tudjuk (általában az orrsövény elülső részén található).
  • Tegyünk jégtömlőt vagy varázsmogyoróval átitatott hideg borogatást az orrunk külső részére, a vérző oldal felőli orrcimpára. A hideg és a gyógynövény is összehúzza a vérereket az or­runkban, így elállítja a vérzést.

 

Szájon át?

  • A nagyszüleink annak idején egy barna papírzacskóról téptek le egy kis, négyzet alakú darabot, rászórtak egy kevés sót, és a fogíny meg a felsőajak közé tették, közvetlenül az orr alatti területre. Az is előfordult azonban, hogy egy pénzérmét vagy kisméretű, lapos gombot helyeztek a felsőajak alá, megint csak az érintett orrcimpa felőli oldalon. Arra azonban nincs semmiféle tudományos bizonyíték, hogy ezek a módszerek ténylegesen beválnak.

 

A megelőzés ereje

  • Naponta igyunk meg legalább nyolc nagy pohár vizet, hogy a nyálkahártya ne száradjon ki. (A folyadékbevitelünk ak­kor megfelelő, ha a vizeletünk halványsárga, nem pedig sötét.)
  • A központi fűtés hatásának ellensúlyozására télen működ­tessünk párásítókészüléket, vagy szárítsuk a mosott ruhákat a radiátoron.
  • Kenjük be az orrlyuk belsejét petróleumzselével vagy hid­ratáljuk bő mennyiségben alkalmazott sótartalmú orrsprayvel. Ez utóbbit otthon is elkészíthetjük 1 teáskanálnyi só és 5 dl forralt víz összekeverésével. E két módszer akkor is hasznos, ha repülőútra készülünk, ha nemrég épültünk fel a náthából vagy arcüreggyulladásból, illetve ha nagyon száraz az idő.
  • Vásárolhatunk a gyógyszertárban A-vitamin-tartalmú ola­jos orrcseppet is, amely táplálja, és a kiszáradástól védi a nyál­kahártyát. Használjuk megfázáskor rendszeresen, az orrváladékozást csökkentő orrcseppek után.
  • Ha szénanáthánk van, az allergének okozta állandó irritáció és a gyakori orrfújás rendkívüli módon igénybe veszi az orr­nyálkahártyát. Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el az al­lergia kezelését.
  • Az aszpirin gátolhatja a véralvadást, ami nem túl szeren­csés akkor, ha gyakran vérzik az orrunk. Ugyanakkor, amennyiben az orvos írta fel a gyógyszert, ne hagyjuk abba önké­nyesen a szedését. Beszéljünk kezelőorvosunkkal.
  • A C-vitamin megerősíti a hajszálerek falát, ezenkívül lénye­ges összetevője a kollagénnek, amely az orr nyálkahártyájának nedvesen tartásához szükséges anyagok egyike. Ha gyakran bajlódunk orrvérzéssel, fogyasszunk sok, C-vitaminban gazdag élelmiszert: narancsot, grépfrútot, kivit és zöldségeket. Esetleg vegyünk be naponta legfeljebb 1000 mg C-vitamint. A C-vi­taminnal  együtt  szedjünk  bioflavonoid kiegészítőt,  például szőlőmag kivonatot,   erdeifenyőkéreg-kivonatot,   pycnogenolt vagy proantocianint is. A flavonoidok bizonyíthatóan erősítik a hajszálereket.



Hasznos

  • Forduljunk orvoshoz, ha az orrunk gyakran, egyértel­mű ok nélkül vérzik, illetve ha magas vérnyomásunk vagy érelmeszesedésünk van, és az orrvérzés 10 percnél tovább tart. Akkor is kérjünk sürgősen orvosi segítséget, ha az orrvérzés a fejet ért ütés következ­ménye, vagy a vér esetleg híg és vizenyős (ez agyvíz jelenlétére utalhat). Továb­bá, ha az orrvérzés nem múlik el 30 perc alatt, és gyengének vagy bágyadt­nak érezzük magunkat.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7914079411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.07.06. 12:53:01

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása