Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

TERMÉKETLENSÉG

2018. július 16. - acelvaros34

Terméketlenségről akkor beszélünk, ha egy párnak egyévi rendszeres, védekezés nélküli nemi élet után sem sikerül a fogamzás (nem is gondolnánk, hogy ez milyen gyakori probléma). Az orvosok ma már tudják, hogy a két nem képviselői között közel megegyező az érintettek száma..

Az esetek egyharmadában a nő ivarszerveinek rendelle­nessége, a másik harmadában a férfi ,,magtalansága”, a fennmaradó egyharmadban pedig mindkettőjüknél megfigyelhető tényezők állnak a háttérben.

NŐKNEK

Készenlétben

  • A peteérés (ovuláció) előtt és után öt nappal vagyunk a leg­termékenyebbek. Időnként töröljük le a hüvelyi területet egy papír zsebkendővel, és ellenőrizzük a méhnyaknyák állagát: amennyiben a váladék nyúlós és tojásfehérjéhez hasonló, jók az esélyek a teherbe esésre. (A nyák megkönnyíti a spermium szá­mára a petesejthez jutást.)
  • A gyógyszertárban kapható ovulációs tesztek segítenek megállapítani, hogy mikor következik be peteérés. Amennyiben a teszt – amelynek elvégzéséhez vizeletmintára, illetve a nyálból vagy a hüvelyváladékból vett kenetre lehet szükség -három hónap alatt nem jelez ovulációt, forduljunk orvoshoz.

 

A megfelelő testsúly elérése

  • Ha súlyfeleslegünk van, és teherbe szeretnénk esni, ez elég erőt adhat, hogy lefogyjunk. A zsír ösztrogént termel, a magas ösztrogénszint pedig csökkenti a fogamzóképességet.
  • A túlzottan alacsony testsúly is okozhat terméketlenséget. Elegendő mennyiségű zsír hiányában a peteérés rendellenes lehet, vagy a méh képtelen befogadni a megtermékenyített petesejtet. Adjunk több egészséges kalóriát az étrendünkhöz – sovány fehérjét, teljes kiőrlésű gabonaféléket, valamint olyan jótékony zsírokat, mint az olívaolaj.

 

Lazábban

  • Komoly  fizikai   megerőltetés   mellett   szervezetünk  nagy valószínűséggel képtelen felkészülni a terhességre, így például az egy óránál hosszabb testedzés gátolhatja a peteérést (ez­zel a problémával női sportolók és balett-táncosok gyakran szembesülnek). Ha gyermeket szeretnénk vállalni, lassítsunk egy kicsit a tempón.
  • A felmérések szerint a váltakozó ritmusú, stresszes munkát végző nők általában nehezebben esnek teherbe. Tűzzünk ki elérhető szakmai célokat, és próbáljuk magunk mögött hagyni a munkahelyi feszültséget, amikor hazaérünk. A feszültség csökkentése érdekében meditációs vagy jógagyakorlatokat is végezhetünk.

 

Rejtett összefüggések

  • Próbáljuk mellőzni az antihisztaminokat és az orrdugu­lás elleni szereket. Ezeket a gyógyszereket az orrüregben felgyülemlő váladék mennyiségének csökkentésére fejlesztet­ték ki, de a méhnyaknyákra is hatást gyakorolnak. Ez utóbbi pedig fontos szerepet játszik abban, hogy a spermiumok eljus­sanak a méhen át a petevezetékbe, ahol a megtermékenyítés megtörténhet.
  • Az olyan gyulladáscsökkentő szerek, mint az ibuprofen és az aszpirin, gátolhatják a peteérést, illetve a megtermékenyült petesejt megtapadását a méhfalon. Használjunk inkább paracetamolt a fájdalom csillapítására.



FÉRFIAKNAK

Készenlétben

  • Ha a partnerünk peteérését megelőző néhány napban ne­met mondunk a szexre, az ovuláció idején több spermium­mal próbálkozhatunk majd a megtermékenyítéssel. Tulajdon­képpen minél több idő telik el az utolsó ejakuláció óta, annál magasabb lesz a spermaszám.
  • Hordjunk boxeralsót a szoros alsónadrág helyett – ez utóbbi benntartja a hőt, és a túl nagy meleg hatására kevesebb egészséges spermium termelődik a herékben. A szűk farmert ugyancsak érdemes lazább viseletre cserélni, és mellőzzük a forró fürdőket meg a szaunázást, ha az apaságra készülünk.

 

A kiegészítők is segíthetnek

  • A cink növeli a tesztoszteronszintet és a spermaszámot, rá­adásul hozzájárul, hogy a spermiumok életképesebbé váljanak. Mivel gátolja a réz felszívódását a szervezetünkben, a két ásvá­nyi anyagot együttesen alkalmazzuk.
  • A sejteket és a szöveteket károsító szabad gyökök (a külső elektronhéjukon párosítatlan elektronnal rendelkező moleku­lák) a spermiumoknak is árthatnak. Ezt azonban antioxidáns C- és E-vitamin alkalmazásával elkerülhetjük. Ha véralvadás­gátló gyógyszert vagy a véralvadást befolyásoló más orvosságot (például aszpirint) szedünk, előbb kérdezzük meg orvosunkat, javasolja-e az E-vitamint.
  • A közelmúltban végzett vizsgálatok során azoknál a férfiak­nál, akik három hónapig mindennap szeléntablettát szedtek, a spermiumok mozgásképessége jelentősen megnövekedett. A spermaszámra ugyanakkor semmilyen hatást sem gyakorolt.
  • A pycnogenol, egy Délnyugat-Franciaország partjai men­tén élő fenyőféle kérgének kivonata erős antioxidáns, amely ja­víthatja a spermiumok állapotát. Egy nemrégiben végzett vizs­gálat során a terméketlen férfiak spermiumainak minősége és mozgásképessége jelentősen javult a pycnogenol három hóna­pig tartó szedése után. A készítmény gyógynövényboltokban kapható.
  • A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a nagy mennyi­ségű esszenciális zsírsavat tartalmazó lenmagolaj szintén elő­segíti az egészséges spermiumok termelődését. Emellett azon­ban egyéb jótékony hatással is rendelkezik: csökkenti a kolesz­terinszintet, és véd a szívbetegség ellen. Vegyünk be naponta 1 evőkanállal étkezés közben. Akár gyümölcslébe, joghurtba, salátaöntetekbe vagy más ételekbe is keverhetjük (főzéskor ne használjuk, mert hő hatására értékes vegyületei elbomlanak).

 

NŐKNEK ÉS FÉRFIAKNAK

Füst- és koffeinmentesen

  • A dohányzás mindkét nem esetében csökkenti a ter­mékenységet, a fogamzás után pedig a nőknél egyértelműen növeli a vetélés kockázatát. A nikotint fogyasztó nők pete­fészkében bizonyítottan gyorsabban csökken az egészséges pe­tesejtek száma, mint a nem dohányzókéban. A férfiaknál összességében kevesebb spermium termelődik, ráadásul ezek közül több lesz a sérült.
  • Érdemes kerülni a koffeintartalmú italokat, mert fogyasztá­suk mindkét nemnél csökkentheti a termékenységet. A gyógyszeres szekrényben is nézzünk körül: bizonyos orvosságok kof­fein felhasználásával készülnek.

 

Megfelelő időzítés

  • Peteéréskor (az időpontot a méknyaknyák vizsgálatával vagy ovulációs teszttel állapíthatjuk meg) három napon át na­ponta legalább egyszer kerüljön sor együttlétre.
  • Ha nem szeretnénk a peteérés figyelésével bajlódni, a leg­utóbbi menstruáció első napjától számított nyolcadik naptól minden második nap szeretkezzünk, egészen a huszadik na­pig. A spermium élettartama három nap, ez a rendszeresség és gyakoriság tehát biztosítja, hogy amikor az ovuláció bekövet­kezik, a spermiumok készenlétben várakozzanak.

 

Hasznos

35 év alatt egyévi, 35 év felett pedig hathavi siker­telen próbálkozás után érdemes igénybe venni az orvosi segítséget. Velünk egy időben partnerünk is keresse fel orvosát, hogy minden szükséges vizsgá­latra sor kerülhessen.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr2014115653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása