Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

TERHESSÉG ALATTI PROBLÉMÁK

2018. július 18. - acelvaros34

A terhesség igen örömteli időszak, ám a hónapok múlásával egyre nagyobb fizikai és lelki terhet ró a leendő anyára. A reggeli hányinger csak a kezdet, s olyan problémák követhetik, mint a gyomorégés, a hát- és derékfájás, az alsó végtag ödémásodása vagy visszértágulatok kialakulása.

Ne keseredjünk el, hiszen ideiglenes vál­tozásokról van szó, és az alábbi jó tanácsok segítenek enyhíteni a panaszokat

A kimerültség ellen

  • Ne érezzünk bűntudatot azért, mert pihenésre vágyunk: napközben nyugodtan szundítsunk fél órát. A lábunk alá tegyünk annyi párnát, hogy az a szívünk vonalánál magasabban legyen, így ugyanis segítjük a vénákban a vér visszaáramlását. A pihenésre akkor is keressünk mindig alkalmat, ha már van egy kisgyerekünk (például próbáljunk akkor aludni, amikor ő, vagy nézzünk meg együtt egy mesefilmet).
  • Mozogjunk mindennap. Az úgynevezett aerob, vagyis a szervezetet fokozott oxigénfelvételre késztető sportok (például a gyaloglás vagy az úszás) növelik az erőnlétünket. A rendsze­res testedzés később a vajúdást és a szülést is megkönnyíti.

 

Könnyed léptekkel

  • Amikor fáj a lábunk, töltsünk meg két nagyobb lavórt vízzel — az egyiket kellemesen meleggel, a másikat hideggel. A me­leggel kezdve, áztassuk a lábfejünket felváltva három-három percig. Váltogassuk hatszor (értelemszerűen a hideg vízzel fog­juk befejezni). A meleg víz a lábfejbe vonzza a vért, a hideg pe­dig a visszaáramlást segíti elő. A lábfürdő után felpolcolt lábbal pihenjünk legalább tíz percet.

 

Gyomorégésre

  • A terhességi hormonok a gyomorszáj (cardia; a gyomor és a nyelőcső között lévő záróizom) ellazulását idézik elő, miköz­ben az egyre növekvő magzat nyomást gyakorol a gyomorra. Ezek együttesen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe jusson, ami égető érzést okoz. A kellemetlenség megelőzésére többféle megoldás létezik.
  • Ne együnk egyszerre sokat. Az esti étkezés és a lefekvés között hagyjunk legalább egy órát (ha lehet, akár hármat is).
  • Igyekezzünk elkerülni a túlzott testsúlygyarapodást. Lehetőleg ne hajoljunk le. Ha fel kell vennünk valamit, be­hajlított térddel guggoljunk le, fogjuk meg a tárgyat, majd óva­tosan emelkedjünk fel.
  • A mandulában található vegyületek erősítik a záróizmot, így a gyomornedv nem tud visszaáramlani. Arra azért figyel­jünk oda, hogy egy szem körülbelül 10 kalóriát tartalmaz, így a túlzott testsúlynövekedés elkerülése érdekében cserében le kell mondanunk valami más kalóriadús ételről.
  • Mellőzzük a gyomorszájat ellazító élelmiszereket, a kávét, a citrusfélék levét, az olajos sülteket, a borsmentát, a pa­radicsomos ételeket és az alkoholt.
  • Ha egyik módszer sem válik be, érdeklődjünk kezelőorvo­sunknál savkötők szedéséről. Bizonyos gyomorsav-közömbö­sítő gyógyszereket a terhesség alatt is biztonsággal alkalmazha­tunk — természetesen, amennyiben nem visszük túlzásba.

 

A hátfájás megelőzése

  • Ha csak lehet, ne ácsorogjunk hosszú ideig, különösen a terhesség későbbi hónapjaiban. A magzat növekedésével, va­lamint a medencetáji ízületek meglazulásával a hátfájás egyre gyakoribbá válik, ráadásul állás közben felerősödik.
  • Amikor mindenképpen muszáj állnunk, próbáljuk egyenlő­en elosztani a testsúlyunkat mindkét lábunkon. Ha ugyan­is valamelyik csípőnket feljebb emeljük, oldalirányú nyomást fejtünk ki a gerincoszlop alsó részére.
  • Amikor ülünk, húzzuk ki magunkat. Időnként nyomjuk a derekunkat a szék háttámlájának, hogy erősítsük a támasztó iz­mokat. A hátunk mögé mindig rakjunk egy kispárnát, ami megtámasztja a deréktájat, és biztosítja, hogy a gerincoszlop megőrizze természetes hajlatát, így hosszabb ideig tudunk egy helyben ülni anélkül, hogy derékfájás lépne fel.
  • Az íróasztalnál ülve helyezzük a lábunkat alacsony zsá­molyra vagy lábtámaszra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6414120173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása