Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

SZÁJSZÁRAZSÁG

2018. augusztus 02. - acelvaros34

A száj kiszáradásáért több­nyire az elégtelen nyálelvá­lasztás a felelős – amit előidézhetnek bizonyos gyógyszerek, a szájrák elle­ni sugárkezelés, a kemote­rápia vagy valamilyen mű­tét. A Sjörgen-szindróma néven ismert autoimmun betegség a külső elválasztású mirigyek sorvadásával és hiányos működésével, főleg a könny- és nyál­termelődés elapadásával jár együtt…

A szájszárazság az öregedéssel is kapcso­latban állhat: a 65 év felet­tiek körülbelül 40 százalé­kánál fordul elő. Mivel a nyál véd a szájfertőzé­sektől és a fogszuvasodás­tól, elégtelen termelődése esetén rossz szagú lehelet, szájsebek, lyukas fogak, va­lamint gombás és bakteriá­lis fertőzések alakulhatnak ki a szájüregben.

 

Kipróbálhatjuk a vény nélkül kapható nyálpótló készítményeket is, illetve bevethetjük az alábbiakban felsorolt trükköket

 

Mi van a gyógyszerszekrényben?

  • Rengeteg gyógyszer csökkenti a nyáltermelést. Ellenőriz­zük a betegtájékoztatókat, és ha a mellékhatások közt száj­szárazság is szerepel, kérdezzük meg orvosunkat, nem szedhet­nénk-e másfajta készítményt. A leggyakrabban antihisztaminok és orrdugulás elleni szerek, különböző vérnyomáscsökkentők (enalapril, amlodipin), valamint antidepresszánsok (fluoxetin, paroxetin) okoznak ilyen panaszt.

 

Hidratálás belülről

  • Mindig legyen nálunk egy üveg ásványvíz, gyakran igyunk belőle, minden egyes korttyal alaposan körbeöblítve a szánk belsejét.
  • A nyáltermelés serkentésére facsarjunk a vízbe néhány csepp zöldcitrom- vagy citromlevet, esetleg öntsünk bele egy teáskanálnyi almaecetet.
  • A cukormentes rágógumi vagy selyemcukor segít a nyál­termelés serkentésében. A xilit nevű édesítőszert tartalmazó rágógumi a fogszuvasodást okozó baktériumok mennyiségét is csökkenti.
  • A csilipaprikában lévő csípős anyag (kapszaicin), amelytől könnyezünk, és folyik az orrunk, egyúttal a nyáltermelést is fo­kozza. Elég egy csipetnyit hozzáadni az ételhez.

 

A megelőzés ereje

  • Korlátozzuk a kávé és más koffeintartalmú italok, vala­mint az alkohol fogyasztását, mert vízhajtó hatásuk miatt a szervezetünk több folyadékot veszít. Tartózkodjunk a szénsavas italoktól. Ha a szánk kiszáradt, nincs elég nyálunk az ilyen innivalókban található sav megfe­lelő lebontására.
  • Mondjunk nemet a sós ételekre és az erősen savas ita­lokra, például a narancslére és a limonádéra. Ezek ugyanis irri­tálhatják a nyálkahártyát, és égető, csípő érzést okozhatnak, ha a szánk túlságosan száraz. Válasszunk inkább alma- vagy körte­levet, illetve tejes italokat.
  • Együnk minél kevesebb cukrozott rágcsálnivalót.
  • Szokjunk le a dohányzásról.

 

Éjszakai gondoskodás

  • Hogy megakadályozzuk a szánk kiszáradását, éjjel használ­junk a hálószobában párásító készüléket, vagy terítsünk vizes törülközőt a radiátorra.



Száj- és fogápolás

  • Olyan szájvizet válasszunk, amely nem tartalmaz alko­holt. Az alkohol ugyanis kiszárítja a szánkat, és irritálhatja a már amúgy is érzékennyé vált ínyünket.
  • Keverjünk egy nagy csipet sót és egy nagy csipet szódabi­karbónát egy pohár meleg vízbe. Öblítsük ki vele a szánkat, és köpjük ki. Ez az oldat közömbösíti a szájüregben a savakat, és kimossa a fertőző anyagokat.
  • A legtöbb fogkrémben megtalálható nátrium-lauril-szulfát is irritálhatja a szájüreg szöveteit, ezért keressünk inkább a gyógynövényboltban olyan terméket, amely e nélkül az anyag nélkül készült.
  • Rendszeresen és alaposan mossunk fogat, használjunk fogselymet. A nyál fontos szerepet játszik az ételmaradékok eltávolításában, ezért amikor a szánk kiszárad, még fokozottab­ban kell ügyelnünk a fogaink ápolására.

 

Orron át

  • Amikor az orrunk eldugul, akaratlanul is a szánkon át vesszük a levegőt, ami aztán a szájüreg kiszáradásához vezet.

 

Hasznos

  • Ha szájüregünk néhány napnál hosszabb ideig szo­katlanul száraz, beszéljünk orvosunkkal vagy fogorvo­sunkkal. Különösen fontos ez akkor, ha a nyálelválasztás elégtelensége akadályoz az étkezésben vagy a be­szédben, illetve ha a száj­üregünk vörös és irritált. Amikor beszámolunk a problémáról, mindenkép­pen tegyünk említést azok­ról a gyógyszerekről, ame­lyeket szedünk, mivel ezek is közrejátszhatnak a száj­szárazság kialakulásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr8614157241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása