Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

REGGELI HÁNYINGER

2018. augusztus 06. - acelvaros34

A terhesség alatti gyakori hányinger közismert jelen­ség, ez azonban nem jelen­ti azt, hogy meg is lehet magyarázni. Az orvosok úgy vélik, hogy a reggeli hányingert (amely nem mindig reggel jelentkezik) az ösztrogénszint emelke­dése, enyhe kiszáradás (elégtelen folyadékbevitel) vagy a terhesség korai sza­kaszára jellemző alacsony vércukorszint okozhatja..

A stressz, az utazás, bizo­nyos ételek és egyes sza­gok egyaránt súlyosbíthat­ják a problémát. Bánjunk a gyógynövényes orvosságokkal ugyanolyan óvatosan, mint bármilyen más szerrel a terhesség alatt, és alkalmazásuk előtt feltétlenül beszéljünk orvosunkkal.

Enyhülés a gyomornak

  • Semmi sem mulasztja el jobban a reggeli hányingert, mint egy csésze gyömbértea. Utazási rosszullét (tengeribetegség) ellen is ajánlják. Elkészítéséhez használjunk gyógynövénybol­tokban kapható filtert, vagy tegyünk fél teáskanálnyi reszelt gyömbérgyökeret egy csésze forró vízbe, hagyjuk 5 percig áz­ni, majd leszűrve fogyasszuk.
  • A kamilla-, a citrombalzsam- és a borsmentatea szintén hatékonyan enyhíti a hányingert. Tegyünk 1-2 teáskanálnyit a szárított gyógynövényből egy csésze forró vízbe. Vigyázat! Ha gyomorégésünk is van, kerüljük a borsmentát.
  • A málnalevélteát a reggeli hányinger kezelésére használják, de sok nő fokozatosan növelt dózisokban a terhesség későbbi szakaszában is fogyasztja a szülés megkönnyítése érdekében (mert fokozza a méh izomzatának tónusát). Adjunk a szárított növényből 1-2 teáskanálnyit egy csésze forró vízhez. A terhes­ség első harmadában ne igyunk egy pohárnál többet naponta. Egyesek szerint a málnalevelet nem szabad a terhesség korai szakaszában szedni, a vetélésre vagy koraszülésre hajlamos nők­nek pedig egyáltalán nem kellene alkalmazniuk, de egyelőre nem léteznek az ezeket a vélekedéseket alátámasztó tudomá­nyos bizonyítékok. A legjobb, ha orvosunk tanácsát követjük.
  • Igyunk állott, szobahőmérsékletű gyömbéritalt a gyomor megnyugtatására. Senki sem tudja, miért, de sok kismamának beválik (a bolti üdítőkben azonban nincs elég gyömbér ahhoz, hogy kifejtse hatását). Soha ne fogyasszuk addig, amíg a szén­sav nem távozott belőle, mert a buborékok fokozzák a gyo­morsav termelődését.
  • Rágcsáljunk ánizs- vagy édesköménymagot, amelyek köz­tudottan csillapítják a háborgó gyomrot.

 

Fontos vitamin

  • Az elvégzett vizsgálatokban azoknál a terhes nőknél, akik naponta háromszor 25 mg (összesen napi 75 mg) B6-vitamint vettek be három napon keresztül, ritkábban és enyhébb formá­ban jelentkezett reggeli hányinger és hányás. Ne feledjük azonban, hogy a B6-vitamin bevitelének biztonságos felső ha­tára naponta 10 mg, és — a többi vitaminhoz hasonlóan — ter­hesség alatt csak akkor szedjük, ha megbeszéltük orvosunkkal.

 

A csukló és a hányinger

  • Hordjunk akupresszúrás csuklópántot, amely állandó nyo­mást gyakorol a hányingert befolyásoló akupresszúrás pontokra.
  • Ha nem tudunk beszerezni csuklópántot, alkalmazzuk ma­gunkon az akupresszúrát. Fordítsuk felfelé a karunkat, keres­sük meg az alkar belső oldalán, az orsó- és a singcsont között középen, a csukló tövétől két és fél harántujjnyira lévő pontot (Szívburok-6). Nyomjuk a hüvelykujjunkkal, és közben lassan számoljunk el tízig. Ismételjük három-öt alkalommal, illetve addig, amíg a hányinger el nem múlik.





Víz és jég

  • A víz a legjobb orvosság. Bármilyen furcsának tűnik, azok­nak a kismamáknak, akik óránként megisznak egy pohár vizet, sokkal ritkábban van reggel hányingerük. Akkor is fogyasszunk el egy pohár vizet, amikor éjszaka felkelünk, és kimegyünk vé­cére. Ez hozzásegít ahhoz, hogy a következő napot a lehető legjobb közérzettel kezdhessük. Ha elég vizet iszunk, a vizeletünk halványsárga. Amennyiben sötét, vagy rendkívül erős sza­got áraszt, a szervezetünknek több folyadékra van szüksége.
  • Ha semmi sem akar megmaradni bennünk, próbáljuk ki a gyümölcsös jégkrémet. A hideg édesség pótolja a hányás során veszített cukrokat, és mivel fagyasztott vizet is tartalmaz, a kiszáradástól is óv.

 

Citruskúra

  • Szagolgassunk egy szelet citromot — sokak szerint ez (egye­lőre ismeretlen okból) segít a hányinger elmulasztásában. Igyunk citromos vizet vagy más, citrom alapú italt.
  • Reszeljünk le egy kevés grépfrút-, narancs- vagy manda­rinhéjat, és tegyük a teánkba. Ne feledjük először alaposan megmosni a gyümölcsöket.

 

A megelőzés ereje

  • Reggel azzal is megelőzhetjük a hányinger jelentkezését, hogy még felkelés előtt eszünk valamit. Tartsunk kekszet az ágyunknál, és amint felébredünk, kapjunk be néhányat.
  • Napközben sokszor együnk, keveset. A könnyű ételek nem terhelik meg az amúgy is érzékeny gyomrot. Körülbelül óránként érdemes bekapni valamit, de soha nem túl sokat. Egy fürt szőlő, egy alma, néhány szem dió vagy egy-két szelet sajt tökéletesen megfelel.
  • A terhességi vitaminokat étellel vegyük be, így nagyobb valószínűséggel bennünk is maradnak — akár egy szem keksz vagy teasütemény is megteszi.
  • Kerüljük az olajban sült, zsíros ételeket, amelyek nehe­zebben emészthetőek, és kiválthatják, illetve felerősíthetik a hányingert.

 

Az orrunknál fogva

  • A reggeli hányingert főként szagok váltják ki – az anozmiában (a szagok érzékelésének hiányában) szenvedő nőknél alig fordul elő. Szellőztessük gyakran a lakást, és kerüljük a rossz levegőjű, ételszagul helyiségeket. Akár arra is megkérhetjük a családtagjainkat, hogy mossanak gyakrabban fogat, a hányin­gert ugyanis a rossz lehelet is kiválthatja. Ez az érzékenység a 12—14. hét körül elmúlik, tehát ne csüggedjünk, nem mara­dunk örökre ilyen „finnyásak”.



Hasznos

  • Noha rendkívül kellemet­len, csupán akkor válik aggasztóvá a reggeli hány­inger, amikor semmilyen étel vagy ital nem marad meg bennünk, és jelentő­sen csökkenni kezd a test­súlyunk, illetve ha a negye­dik hónap után sem múlik el, és az otthoni kúrák nem segítenek. Haladékta­lanul hívjunk orvost, ha vért vagy kávézacchoz ha­sonló anyagot (emésztett vért) hányunk, ha a hányás kiszáradást és alultápláltsá­got okoz, és egy kilónál többet fogyunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7714165247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása