Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

NYELÉSI NEHÉZSÉGEK – LELKI OKAI

2018. augusztus 10. - acelvaros34

A nyelési panaszok arra utalnak, hogy bizonyos dolgokat, tényeket és helyzeteket nehezünkre esik „lenyelni”, azaz elfogadni és elviselni. A nagyobb falatokat csak üggyel-bajjal tudjuk „megrágni”, egyes dolgokat viszont „muszáj egyszerűen lenyelnünk”. Másokat pedig „képtelenek vagyunk olyan gyorsan megemészteni”.

E kife­jezések mindegyike az emésztés folyamata és az élettörténések közötti szoros összefüggésről tanúskodik. Valamit lenyelni annyit jelent, hogy az ember egy dolgot elfogad, a sajátjává tesz. Aki a kemény és többnyire jókora falatokkal, melyeket az élet nekünk juttat, nem tud megbirkózni, gyakran folyadék – többnyire alkohol – segítségével kísérli meg, hogy az könnyebben csússzon le a torkán. A mértéktelen alkoholfogyasztás étvágytalansághoz vezet. Következésképp az ember előbb-utóbb megelégszik a folyékony táplálékkal, mely könnyedén szétárad a szájban, s végképp lemond a valódi táplálékot jelentő szilárd falatokról.

 

A nyelési problémák egyik jellegzetes fajtája a levegőnyelés. A beteg nyelésre való készséget színlel, ám a tulajdonképpeni feladat­tól meghátrál.

 

Összefoglalva: Nyelési nehézségek csökkent készség bizonyos dolgok elfogadására, a tények tagadása

 

Amit tenni kell

  • A nyelési nehézségekkel küszködőnek meg keltene kérdeznie magától, miképpen tudná megoldani élete nyilvánvaló konfliktus­helyzeteit. Vagy le kell mondania, meg kell szabadulnia a kínzó feladattól, vagy pedig annak elvégzése érdekében fokoznia kell belső készségét és megértő-képességét. A kellemetlen feladat mi­benlétére valószínűleg gyorsan fény derülhet egy rövid, de mélyreható beszélgetés során.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr5614172941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása