Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

LÁZ

2018. augusztus 20. - acelvaros34

A láz leggyakrabban azt jelzi, hogy a szervezetünk valamilyen fertőzést próbál leküzdeni. A magas hőmér­séklet gátolja a kórokozók szaporodását, és gyorsítja a szervezet ellenanyag-ter­melését. 37-38 “C között hőemelkedésről, 38-39 °C között mérsékelt lázról, 39-40,5 °C között magas lázról, 40,5 °C fölött pedig hiperpirexiáról beszélünk…

A szervezet védekezőké­pessége 37,5 °C-on a leg­aktívabb, ezért a hőemel­kedés nem feltétlenül követel kezelést. Kivétel ez alól, amikor az izzadás, a hidegrázás vagy a kettő egyszerre súlyos rosszullé­tet okoz, vagy ha az érin­tett személy gyermek, láz­görcsre hajlamos, cukorbe­teg, labilis keringésű, idős vagy terhes.

 

Vigyázat! Soha ne adjunk  16 éven aluliaknak láz esetén aszpirint, mert egy életveszélyes betegség, az úgynevezett Reye-szindróma kialakulását okozhatja, amely agyi elváltozásokkal és a máj zsírosodásával jár.



Természetesen azért bevethetünk hűsítő trükköket

Hűvös nyugalom

  • A langyos fürdő (hűtőfürdő) már elég hideg ahhoz, hogy lejjebb vigye a testhőmérsékletünket. A hideg víz nem jó, mert védekezésre készteti a szervezetünket: mivel a bőrben szűkíti az ereket, a szervekben meg tágítja, ez utóbbiakba túl sok vér áramlik. A belsőnk tehát felmelegszik ahelyett, hogy lehűlne.
  • A hűtőfürdőt gyermeknek úgy készítsük el, hogy először testhőmérsékletű vizet engedünk a kádba, beleültetjük a kis beteget, majd hideg vizet adunk a fürdőhöz, amíg az a testhő­mérsékletnél hűvösebb, langyos  nem lesz   (kb. 28—32  °C). Ügyeljünk rá, hogy ne hűljön ki nagyon a víz. 5-10 perc után vegyük ki a gyereket, és töröljük szárazra.
  • Mosakodjunk meg langyos vízbe mártott szivaccsal; a meleg területeken, például a hónaljnál és az ágyéknál többször is. A víz párolgása csökkenti a testhőmérsékletet.
  • A hűtőborogatással ugyanolyan hatékonyan tudjuk a meg­emelkedett testhőt csökkenteni, mint a hűtőfürdővel. Csavar­juk az egész testet nyaktól lefelé langyos vizes lepedőbe, majd száraz lepedővel takarózzunk be. Amint a vizes lepedő felme­legedett, langyos vízzel hűtsük le, és ismét burkolózzunk be vele. A tarkóra vagy a csuklóra helyezett hideg, nedves törül­köző nem elég hatékony, esetleg hőemelkedés esetén használ­ható. Vigyázat! A lepedőt ne áztassuk hideg vízbe. A testhő­mérséklet hirtelen csökkentése nem javasolt.

 

Izzasztó megoldás

  • Készítsünk egy csésze cickafarkteát. A gyógynövény kitá­gítja a pórusainkat, és serkenti a verejtékezést, ami felgyorsítja a láz lefolyását. Áztassunk 1 evőkanálnyi gyógynövényt egy csésze forró vízben 10 percig. Hagyjuk lehűlni, és szűrjük le. Igyunk egy-két csészével, amíg izzadni nem kezdünk.
  • A bodzavirág szintén elősegíti az izzadást, ráadásul, ha a lá­zat influenza vagy megfázás okozza, a betegségek más tünetei, például a túlzott nyáktermelődés ellen is hatékony. Tegyünk a gyógynövényből 2 teáskanállal egy csészényi forrásban lévő vízbe, hagyjuk 15 percig ázni, majd szűrjük le. Igyunk napon­ta három csészével, amíg a láz el nem múlik.
  • Igyunk forró gyömbérteát, amely szintén serkenti az izza­dást. Elkészítéséhez tegyünk fél teáskanál őrölt gyömbérgyöke­ret egy csészényi forrásban lévő vízbe. Leszűrve fogyasszuk.

 

Tűzzel a forróság ellen

  • Szórjunk cayenne-i borsot az ételünkre, vagy fogyasszunk hozzá erős paprikát. Mindkettőnek a csípősségét adó kapszaicin a legfontosabb összetevője, amely fokozza a verejték kivá­lasztását, és felgyorsítja a vérkeringést.

 

Lentről kezdve

  • Próbáljuk ki a vizes zoknis kezelést, az egyik népszerű régi gyógymódot. Lefekvés előtt melegítsük fel a lábfejünket forró vízben, azután áztassunk vékony pamutzoknit hideg vízbe, csa­varjuk ki, és vegyük fel. Végül húzzunk rá egy pár száraz gyap­júzoknit is. Ez a módszer a lábfej vérkeringésének serkentésé­vel csillapítja a lázat. Ne alkalmazzuk azonban, ha a hálószo­bánk nagyon hűvös.
  • Vegyünk mustáros lábfürdőt. Adjunk literenként 2 teáska­nál mustárport a forró vízhez, és áztassuk benne a lábunkat.

 

Folyadékpótlás

  • A láz a verejtékezés miatt jelentős folyadékveszteséggel jár­hat, ami a kiszáradás veszélyével fenyeget. Igyunk naponta legalább 8—12 pohár folyadékot — amikor elegendő mennyi­séget fogyasztunk, a vizeletünk világossárga színű. A sportita­lok az elveszített ásványi anyagokat is pótolják.
  • A C-vitaminban gazdag narancs- és más gyümölcslé segít az immunrendszerünknek leküzdeni a fertőzést.
  • A hideg szőlő is hozzájárulhat a szervezet hidratálásához, mivel magas a folyadéktartalma – és kellemes jóleső finomság.



Hasznos

  • Forduljunk orvoshoz, ha a lázunk meghaladja a 39 °C-ot, vagy a 38 °C-os láz három napnál tovább tart, illetve ha nyakmerev­ség, erős fejfájás, légszomj, fényérzékenység vagy bőr­kiütés kíséri. Hat hónapos­nál fiatalabb csecsemőt, ha lázas, vigyünk orvoshoz. Az öt év alatti gyermekek 2-5%-ánál lázgörcs lép fel; ilyenkor mentőt kell hívni. A gyermek elveszíti az esz­méletét, szeme felakad, vagy oldalra, egy pontra mered. A végtagjai megfe­szülnek, rángani kezdenek, nem tud lélegezni, az arca is elszürkül. A rosszullét oldódik, de kórházi megfi­gyelést igényel.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr3214190921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása