Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

HÁNYINGER, ÉMELYGÉS

2018. június 18. - acelvaros34

Az émelygés és a hányin­ger rendkívül kellemetlen, kínzó érzés, amely gyakran hányással végződik. Bár kézenfekvőnek tűnhet azt gondolni, hogy oka kizáró­lag az emésztőrendszer valamilyen betegsége lehet, ez egyáltalán nem így van.

Az agyban, azon belül is a nyúltvelőben elhelyezkedő hányásközpontot ugyanis négy különböző helyről érkező inger aktiválhatja: a tápcsatornából, az egyen­súlyérző rendszerből, a ké­miai anyagokra érzékeny receptorokból és a felsőbb agyi központokból. Kivált­hatja tehát gyomorrontás, gyomor- és bélhurut, agyrázkódás, szívinfarktus, utazási betegség, a terhességgel járó élet­tani változások, rákos megbetegedések, kemoterápia, gyógyszerek, továbbá egyszerűen csak az undor vagy a szorongás.

 

Az alábbi módszerek segítségével hatékonyan szüntethetjük meg az enyhébb rosszulléteket

Gyógynövényes főzetek

  • A hányinger és az utazási betegség (tengeribetegség) elleni egyik legrégebbi és talán leghatékonyabb orvosság a gyömbér. Igyunk egy csésze gyömbérteát — a filteres is jó, de a friss gu­móból készült erősebb. Hámozzunk meg egy darab gyömbér­gyökeret, és a sárgás részéből reszeljünk le 1 púpos teáskanál­nyit. Tegyük egy bögrébe, öntsünk rá egy csészényi forrásban lévő vizet, borítsunk rá egy csészealjat, és hagyjuk 10 percig állni. Forrón vagy egy kicsit lehűlve fogyasszuk. Tetszés szerint tea helyett néhány gyömbéres süteményt vagy kandírozott gyömbért is bekaphatunk.
  • A borsmenta megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját. Mind a filteres, mind pedig a teafű formában forgalmazott borsmen­tateából nagy választékot találunk a gyógynövényboltokban és a gyógyszertárakban. Bármikor megihatunk egy csészével, amikor hányingerünk van.

 

Édes, de nem émelyít

  • A koncentrált cukor hatékonyan csillapítja az émelygést. Ilyen esetben nyugodtan kapjunk be l evőkanálnyi melaszt vagy mézet.
  • Készítsünk házi hányinger-csillapító szirupot. Tegyünk fél pohár cukrot és negyed pohár vizet egy serpenyőbe, majd közepes lángon kevergessük addig, míg átlátszó sziruppá nem válik. Miután szobahőmérsékletűre hűlt, vegyünk be szükség szerint 1 vagy 2 evőkanálnyit.
  • Nyissunk ki egy üveg cukros üdítőt, és jól kevergessük ki belőle a szénsavat. Kivételesen most szobahőmérsékleten fo­gyasszuk az italt.

 

Háborítatlan nyugalom

  • Amikor hányingerünk van, legjobb, ha lefekszünk, és moz­dulatlanok maradunk. A mozgás ugyanis ingerli az egyensú­lyozó szervet a középfülben, s ez hányáshoz vezethet. Fekvés közben tegyünk hideg vizes borogatást a homlokunkra, és összpontosítsunk a légzésünkre, hogy eltereljük a figyelmünket a problémáról.

 

Pontos megoldás

  • Masszírozzuk a hüvelykujjunkkal az alkar belső oldalán, a csukló tövétől három harántujjnyira középen, az inak között lévő akupresszúrás pontot (Szívburok-6). Nyomjuk erősen körülbelül l percig, azután tegyük a hüvelykujjunkat kicsit közelebb a csuklónkhoz, és nyomjuk további l percig. Ismé­teljük meg a másik karunkon is.

 

Megfelelő diéta

  • Ha éhesek vagyunk, és a hányinger ellenére úgy érezzük, hogy bírjuk, együnk pirítóst vagy néhány szem kekszet. Amint a gyomrunk egy kissé megnyugodott, fogyasszunk egy kevés könnyű fehérjét, például párolt csirkemellet. A zsíros éte­leket felejtsük el, legalábbis addig mindenképpen, amíg telje­sen rendbe nem jövünk.

 

 

 

Hasznos

  • Forduljunk orvoshoz, ha már napok óta émelygünk; ha sokat hányunk; ha a távozó gyomortartalom véres; ha 24 órája képte­lenek vagyunk ételt vagy italt magunkban tartani; vagy ha erős ütés érte a fejünket. A szívrohamot időnként hányinger kíséri, ezért haladéktalanul hív­junk mentőt, ha hirtelen mellkasi fájdalom lép fel.
  • Ha a hányinger hányáshoz vezet, a szerveze­tünk rengeteg sót és folyadékot veszít, s ez a kiszáradás veszélyével fenyeget. Oldjunk fel 8 csapott teáskanálnyi cukrot és l teáskanálnyi sót l liter vízben. Az italt eleinte óvatosan fogyasszuk, apró kortyokban, majd amint a gyomrunk megnyugszik, egyre bátrab­ban. Hasonló módon megpróbálhatunk vala­milyen rehidrálóporból készített folyadékot is magunkhoz venni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6414055600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása