Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

VÍZHÓLYAG

2018. június 23. - acelvaros34

Mi a jobb módszer: ha felszúrjuk vagy ha békén hagyjuk a hólyagokat? Soha ne bántsuk a kisméretű, illetve az olyan hólyagokat, amelyek valószínűleg nem fakad­nak ki. Kisebb az esélye az elfertőződésnek, ha a hólyagot fedő bőr érintetlen marad, és megvárjuk, hogy a folyadékréteg alatt új bőr fejlődjön. A nagyméretű, dörzsölődésnek kitett hólyagokat óvatosan szúrjuk fel, az égési hólyagokat viszont ne piszkáljuk.


Eközben az alább felsorolt módszerekkel enyhíthetjük a fájdalmat, és felgyorsíthatjuk a gyógyulást:

Mit lehet, és mit nem?

  • Ha csak lehetséges, hagyjuk a hólyagot érintetlenül, és tartsuk tisztán szappanos vízzel. Hogy ne dörzsölődjön, ken­jünk rá petróleumzselét vagy más bőrlágyító krémet.
  • Az, hogy mikor, vagy egyáltalán be kell-e kötözni a hólya­got, nagymértékben függ az elhelyezkedésétől. Ha nagy az esé­lye annak, hogy lehorzsoljuk, érdemes bekötni. Tegyünk rá sebtapaszt, és cseréljük legalább naponta egyszer. Egyébként a legjobb szabadon hagyni, hogy érje a levegő.
  • A körömvirágkrémet régóta alkalmazzák sebgyógyításra. Vigyük fel a hólyagra, és helyezzünk rá sebtapaszt vagy gézt.
  • Körömvirágkrém helyett az aloe vera zselé is megfelel. Te­gyünk rá kötszert.
  • Éjszakára vegyük le a kötszert a hólyagról, hogy levegő érje. Ez gyorsítja a gyógyulási folyamatot. Ha azonban a hólyag érzékeny területen van, és az ágynemű dörzsölheti, éjjel is hagyjunk rajta vékony kötést.
  • Próbáljuk ki a Preparation H kenőcsöt. Igaz ugyan, hogy aranyérre fejlesztették ki, de olyan összetevőket tartalmaz, amelyek enyhítik a viszketést és az égő érzést, ezenkívül pedig védőréteget képez a bőrön.
  • Csillapítsuk a fájdalmat és a viszketést vizes borogatással. Áztassunk egy ruhát hideg vízbe, csavarjuk ki, majd óvatosan terítsük a hólyagra.

 

Ha kifakad…

  • Ha a hólyag felnyílik, mossuk meg szappanos vízzel, és hagy­juk szabadon. Ha könnyen szennyeződés kerülhet bele, akkor tegyünk rá steril kötszert. Naponta négyszer vegyük le a kö­tést, és kezeljük a területet egy rész teafaolaj és három rész nö­vényi olaj keverékével. A teafaolaj baktériumölő hatással ren­delkezik, és megelőzi a fertőzést.

 

Óvatosan a tűvel!

  • Csak akkor szúrjuk fel, ha feltétlenül szükséges; ha pél­dául különösen nagy méretű a hólyag, vagy olyan helyen talál­ható, ahol elkerülhetetlenül dörzsölődik.
  • Sterilizáljuk  a  tűt.  Fogóval vagy csipesszel tartsuk nyílt lángba néhány másodpercig, amíg vörösen nem izzik. Hagyjuk lehűlni. Tisztítsuk meg a hólyagot és környékét gyógyszer­tári alkohollal vagy valamilyen kézfertőtlenítővel.
  • Tegyünk steril gézlapot a hólyagra. A tűt vízszintesen tartva szúrjuk ki a hólyag oldalát, majd a gézlapot lenyomva fi­noman préseljük ki belőle a folyadékot. Ügyeljünk arra, ne­hogy felszakítsuk a legfelső bőrréteget, amely az alatta lévő, rendkívül érzékeny bőrt védi.
  • Tegyünk a kezelt területre fertőtlenítőkrémet, végül steril kötszert. Ez utóbbi lehet speciális, zselés „hólyagtapasz”, amely párnázza a sebet, csökkentve a rá nehezedő nyomást. Naponta kétszer cseréljük.
  • Ha a hólyag később újra megtelik, ugyanezzel a módszerrel szúrjuk fel ismét.
  • A bőrünk gyógyulásának felgyorsítása érdekében használ­junk E-vitaminos körömvirágbalzsamot. Késsel nyissunk fel egy E-vitamin-kapszulát, adjunk hozzá ugyanannyi körömvirág­ olajat, és kenjük a hólyagra. Legfeljebb egy hétig szükség sze­rint ismételjük a kezelést.



A megelőzés ereje

  • Ne higgyük, hogy felnőttkorban már nem változik a cipő­ méretünk vagy a lábfejünk formája. Ezért nagyon figyeljünk oda cipővásárláskor, és csak akkor vegyük meg a kinézett láb­belit, ha tényleg kényelmesen illeszkedik a lábunkra. A felpró­bálásnál ugyanolyan zoknit viseljünk, mint amilyet az új cipő­vel is hordani fogunk.
  • Délután vegyünk cipőt. Napközben ugyanis a lábfejünk megduzzad, és ehhez képest reggel akár fél számmal is kisebb­nek tűnhet a méretünk.
  • Ügyeljünk arra, hogy az új cipő orra elég tágas legyen. Amikor felállunk, egy hüvelykujj  szélességnyi helynek kell maradnia a leghosszabb lábujjunk és a cipő között.
  • Ha hosszú sétára vagy kirándulásra indulunk, vegyünk két pár zoknit, hogy csökkentsük a súrlódást. A belső zokni le­gyen valamilyen vékony anyagból, amely felszívja a nedvessé­get, a külső pedig pamutból.
  • Izzadásgátló szerrel is szárazon tarthatjuk a lábfejünket, így kisebb valószínűséggel alakul ki hólyag.
  • Futás előtt kenjük be a hólyagosodásra hajlamos területeket petróleumzselével.
  • Kertészkedéskor puha bőrkesztyű viselésével előzhetjük meg a hólyagok kialakulását a kezünkön. Az is segíthet, ha emellett vastagabb nyelű szerszámot használunk, vagy puha anyagot tekerünk rá ott, ahol fogjuk.
  • Ha kedveljük az ütős sportokat, valószínűleg gyakran okoz­nak kellemetlenséget a tenyéren keletkező hólyagok. Kérdez­zük meg a sportboltban, hogy ki lehet-e cserélni az ütő mar­kolatát, vagy tegyünk fel valamilyen nedvszívó, puha burkola­tot a nyélre.

 

Hasznos

  • Igen, ha a hólyag különö­sen nagy (5 cm-nél na­gyobb átmérőjű). Vegyük komolyan a fertőzésre uta­ló jeleket is: ilyen a szűnni nem akaró fájdalom, a láz, a hólyag körüli bőrpír, a sűrű, illetve kellemetlen szagú folyadékgyülem. Egyes, hólyagképződéssel járó betegségek, például a bárányhimlő, az ekcéma és az ótvar, szintén orvosi kezelést igényelnek

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr1914066155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása