Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

CSALÁNKIÜTÉS

2018. június 26. - acelvaros34

A csalánkiütés allergiás reakció, amely a cukorka nagyságútól a csészealj méretűig terjedő, viszkető, vöröses vagy fehér dudorok, illetve csíkok formájá­ban jelentkezik a bőrön. A foltokat a felszabaduló hisztamin okozza, az a ve­gyület, amelynek hatására az apró bőrerekből folya­dék szivárog a környező szövetekbe.

Nem teljesen világos, miért hajlamosak egyesek a csalánkiütésre, sőt a kiváltó tényezők lis­tája is rendkívül hosszú és változatos. A teljesség igé­nye nélkül közéjük sorol­hatjuk például a napfényt, a hőt, a hideget, a nyomást, a vírusfertőzést, a stresszt vagy bizonyos gyógyszere­ket. Bármi, ami allergiához vezethet, csalánkiütést is előidézhet, tehát idetartoz­hat virágpor, a házipor, az állatszőr, a poratka, vala­mint a kagyló és számos más élelmiszer is. Érdemes tehát fényt deríteni a csalánkiütést kiváltó tényezőkre, hogy a jövőben elkerülhessük ezeket.

 

Miközben az orvosság hatására várunk, az alábbi házi gyógymódokkal enyhíthetjük a tüneteket:

Hűvösre tenni a viszketést

  • Vegyünk hűvös fürdőt, vagy alkalmazzunk hideg borogatást. Az alacsony hőmérséklet összehúzza a véredényeket, és meggátolja a hisztamin további felszabadulását. A viszketés még hatékonyabb csillapítására tegyünk 5 evőkanál zablisztet vagy 3 evőkanál szódabikarbónát a fürdővízbe, és áz­tassuk benne magunkat 10-15 percig.

 

Kenhető gyógyszerek

  • Kenjük be a kiütést kalaminnal vagy varázsmogyoróval. Ezek a szerek összehúzzák a vérereket, így megakadályozzák a (viszketéshez vezető) folyadékkiáramlást.
  • A gyomorpanaszokra adott magnézium-hidroxidot és bizmut-szubszalicilátot is kipróbálhatjuk. Lúgos kémhatásuknak köszönhetően segítenek csillapítani a viszketést.
  • Egy kis pohárban szódabikarbónából vagy borkőből né­hány csepp víz hozzáadásával keverjünk krémet. Kenjük a ki­ütésekre, hogy enyhítsük az irritációt.
  • 1 teáskanál (bármilyen) ecet és l evőkanál langyos víz elegyébe mártott vattalabdával töröljük át a kiütéseket.
  • Egy régi, hagyományos kínai orvosság receptjét követve for­raljunk 60 g barnacukrot és 30 g friss gyömbért néhány per­cig 2 dl ecetben. Az így kapott folyadékot azután keverjük meleg vízhez, majd naponta többször kenjük be vele alaposan a bőrünket.

 

Csalán ellen csalánnal

  • A gyógynövényszakértők az antihisztaminok szedése helyett a csalánt ajánlják. Vegyük be naponta az előírt mennyiségű kapszulát, vagy szedjünk néhány marékkal a növényből, párol­juk meg, és fogyasszuk el. Viseljünk kesztyűt, hosszúnadrágot és hosszú ujjú felsőt, hogy védjük magunkat a csalánlevelek csí­pése ellen.

 

Hal és C – vitamin

  • A halolaj olyan esszenciális zsírsavakat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. Szedjük na­ponta kapszula formában, vagy fogyasszunk sok lazacot, friss tonhalat, makrélát és más olajos húsú halat.
  • Vegyünk be naponta legfeljebb 1000 mg C-vitamint három adagban. Ilyen mennyiségben a C-vitamin olyan hatást fejt ki, amely az antihisztaminok működéséhez hasonló.

 

Stoptábla a stressznek

  • A stressz szintén kiválthatja, vagy tovább ronthatja a csalán­kiütést. Ha feszültek vagyunk, végezzünk relaxációs gyakorla­tokat, meditáljunk vagy jógázzunk.
  • Főzzünk egy csésze kamilla- vagy macskagyökérteát. Ezek a gyógynövények nyugtató hatásuk révén enyhítik a stresszt.

 

A megelőzés ereje

A csalánkiütés elkerülése érdekében ki kell derítenünk az okát.

  • A csalánkiütést jellemzően kiváltó élelmiszerek közé tartoz­nak, a diófélék, a kagyló, a cso­koládé, a halak, a paradicsom, a tojás, a friss bogyós gyümölcsök és a tej. Néhányan bizonyos élelmiszerek­ben és borokban lévő tartósítószerekre, például a szulfitokra érzékenyek. A gyanússá vált ételeket és italokat iktassuk ki az étrendünkből, és figyeljük meg, hogy csökken-e a rohamok gyakorisága.
  • Az allergiás reakciót leggyakrabban előidéző gyógyszerek közé tartoznak az antibiotikumok és a nem szteroid gyul­ladásgátlók, például az aszpirin és az ibuprofen. Az orvosok azonban nemritkán olyan esetekkel is találkoznak, amikor egyes nyugtatok, vízhajtók, diétás étrend-kiegészítők, savkö­tők, ízületi gyulladás elleni gyógyszerek, vitaminok, szem- és fülcseppek, hashajtók és hüvelyöblítők tehetők felelőssé.



Hasznos

  • A csalánkiütés ugyan kelle­metlen, de általában ártal­matlan. Szerencsés esetben néhány perc vagy óra alatt eltűnik, de időnként több napig is eltarthat. Amennyiben a szem kör­nyékén vagy a szájüregben jelenik meg, illetve légzési nehézséget, zihálást, szédü­lést tapasztalunk, hívjunk mentőt, mert egy életve­szélyes állapotról, az úgy­nevezett anafilaxiás sokk­ról lehet szó, és a belső szövetek duzzanata elzár­hatja a légutakat, s ez fulla­dáshoz vezet. Ha krónikus csalánkiütésben szenve­dünk, amely nem reagál az enyhébb kezelésekre, or­vosunk szájon át szedhető szteroidkészítményt írhat fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr1714073379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.27. 04:51:47

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.28. 03:01:27

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása