Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK, FORRÁZÁS

2018. június 14. - acelvaros34

Az égési sérülések többsége otthon következik be, ahol általában forró víz, olaj vagy zsír kerül a bőrre. A bőrnek csupán a külső rétegét (a felhámot) érin­tő, első fokú égési sérülés esetén bőrpír és -érzé­kenység, valamint duzzanat jelentkezik.

Nyílt láng és gőz a felhám alatt az irhát is károsíthatja. Az ilyen másodfokú sérülése­ket erősebb fájdalom és hólyagosodás kíséri. A har­madfokú égés eleinte nem fáj, hiszen a bőr teljes egé­szében, az idegvégződések­kel együtt roncsolódik; a bőrfelület elszenesedett, illetve viasszerű. Azonnali kórházi ellátást és kezelést igényel.

Cselekedjünk gyorsan! Még az első fokú égési sérülés is or­vosi ellátást igényel, ha tenyérnyinél nagyobb kiterjedésű. A hámszövetek mélyebb roncsolódása, illetve áramütés okozta sérülések esetén sürgősen hívjunk segítséget! Amennyiben csupán a felső bőrréteg egy kis területe érintett, biztonsággal követhetjük az alábbi lépéseket.

 

Az alább felsorolt módszerekkel javíthatjuk szervezetünk öngyógyító képességét:

Mi a teendő?

  • Amilyen hamar csak lehet, tartsuk a megégett bőrfelületet folyó hideg víz alá legalább 10 percig. Ha nincs a közelben csap, alkalmazzunk valamilyen más hideg, nem irritáló folyadé­kot, például tejet vagy behűtött teát.
  • Távolítsunk el minden ékszert vagy ruhadarabot, amely a megégett testrészt elszoríthatja, ha az bedagadna.
  • Fedjük be lazán steril kötszerrel az égési sérülést. Nedves ruhát is helyezhetünk a kötés tetejére, hogy a kezdeti, 10 per­ces folyó vizes kezelés után tovább hűtsük a sérülést.
  • Ne nyissuk fel a hólyagokat, mert azok természetes védő­réteget alkotnak.
  • Ne nyúljunk a sérüléshez legalább 24 óráig, hogy megin­dulhasson a gyógyulási folyamat. Ha egy hólyag felfakad, tisz­títsuk meg a területét, tegyünk rá fertőtlenítőkrémet, majd la­zán kötözzük be steril kötszerrel.

 

A természet orvosságai

  • Préseljünk ki egy kis zselét a frissen levágott aloe vera le­vélből, és tegyük a sérülésre. A hűsítő zselé csillapítja a fajdal- mát, nedvesíti a bőrt, légmentesen lezárja a sebet, és távol tart­ja a baktériumokat. Használhatunk aloe vera alapú krémet is, naponta két-három alkalommal.
  • Kamillavirágból régóta készítenek égési sérülésekre gyógy­írt. A hámréteg gyorsabb regenerálódását segítik a kamillakré­mek vagy az erős kamillafőzetbe mártott borogatások.
  • A körömvirágkrém ugyancsak gyengéden gyógyít. Tetsző­leges gyakorisággal alkalmazható.
  • A szederlevél antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. 100 ml hideg vízbe tegyünk 10 g szárított levelet, forraljuk fel, majd hagyjuk ázni 15 percig. Szűrjük le, ízesítsük mézzel, és gargarizáljunk tetszés szerinti gyakorisággal.

 

Tejjel és mézzel

  • A méz eredményesebben alkalmazható az égési sérülések kezelésére, mint az ilyen ese­tekben általában javasolt krémek hatóanyaga, az ezüst-nitrát. A mézzel bekent égési sérülések kevesebb fájdalommal és gyorsabban gyógyulnak, a hegesedés pedig ki­sebb mértékű.
  • Áztassunk mosdókesztyűt jéghideg tejbe, és tegyük a sérü­lésre, alkalmanként 10 percig.

 

Homeopátiás orvosságok

  • A hólyagosodással nem járó égési sérülésekre alkalmazzunk csalánt (Urtíca) vagy orbáncfüvet és körömvirágot tartalma­zó krémet vagy tinktúrát.
  • Hólyagosodással járó égési sérülések esetén szájon át ve­gyünk be óránként golyócska Cantharis 9 CH-t.

 

Belsőleg

  • Az immunerősítő kasvirág segíti a bőr regenerálódását, s óv a fertőzés ellen. Naponta háromszor 15 cseppet keverjünk vízbe.
  • A gotu kóla (Centella Asiatica) egy trópusi növény, amelynek levele értékes sebgyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Kap­szula és külsőleg alkalmazható krém formájában egyaránt kap­ható

 

ÉGÉSI SÉRÜLÉSEK A SZÁJBAN

  • Egy hörpintés a forró teából, egy jókora harapás a még gőzölgő sajtos pizzából — és a várt kellemes íz helyett kínzó fáj­dalmat érzünk. A szájpadlásunkon lévő hámszövet nagyon vé­kony, ezért könnyen megéghet. A sérülés gyógyulása, akárcsak a többi testrészen, sokáig tart. Ha egyszerűen hagyjuk, hogy a szervezetünk tegye a dolgát, az általában egy hetet jelent, de ha gyorsan cselekszünk, és azonnal lehűtjük a leforrázott terü­letet, csökkenthetjük a regenerálódás idejét.

 

Tűzre víz

  • A szájüreg égési sérülését gyorsan hűtsük le. Öblögessünk hideg vízzel 5—10 percig, vagy amíg a fájdalom nem enyhül.
  • Sokkal hatékonyabb, ha jeget alkalmazunk, feltéve persze, hogy van kéznél. Szopogassunk jégkockát, amíg az égető ér­zés el nem múlik.
  • Amint sikerült lehűteni és megnyugtatni a sérült területet, keverjünk fél teáskanálnyi sót egy pohár meleg vízbe, majd öb­lögessünk és gargarizáljunk a sós oldattal. (Ne nyeljük le!) A só fertőtleníti a sebet.

 

Hűs és édes

  • Ha pórul jártunk a pizzával, és megégette a szánkat, hűtsük le egy-két gombóc fagyival (különösen ajánlott ez a vigaszta­ló módszer gyerekeknek).




Hasznos

  • Régen azt tartották, hogy az égési sérülésre vajat kell kenni. Ez azonban csak annyira jó, mint benzinnel tüzet oltani. A zsír ugyanis a szövetekben tartja a hőt, ezért csak tovább ront a helyzeten. Maradjunk inkább a bőséges mennyi­ségű hideg víznél
  • A szájpadlás égésénél a sérülést követő néhány napban ne fogyasszunk forró ita­lokat. Hagyjuk langyosra hűlni a teát és a kávét, vagy részesít­sük előnyben a hideg innivalókat. Átmenetileg vegyük le a pirítóst az étlapról, valamint ugyanez vo­natkozik minden ropogós élelmiszerre, például a burgonya­sziromra, a nyers répára vagy a kemény húsú almára, amelyek felsérthetik a gyógyuló sebet a szájban. Kerüljük az erős fűszereket, amelyek irritálják a sérült bőrfelületet.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7014047622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.24. 23:01:57

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása