Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

ÖVSÖMÖR

2018. július 01. - acelvaros34

A bárányhimlőt okozó Varicella zooster nevű her­peszvírus az eredeti fertő­zés után a gerincvelői vagy agyi érző idegdúcokba te­lepedve a szervezetben marad. Az esetek 20 száza­lékában, többnyire 50 év felett újra működésbe lép, ekkor azonban már övsömört idéz elő annak az idegnek a beidegzési terü­letén, amelynek a dúcában megbújt.

A vírus az ideg­rost mentén leszáll a bőr­höz, ahol apró, folyadékkal telt, fájdalmas hólyagok je­lennek meg, égető érzés kíséretében. A leggyakrab­ban körben, övszerűen, a deréktájon fordulnak elő, de kialakulhatnak az arcon is. A Varicella az immun-készséget csökkentő álla­potokkal (pl. betegségekkel vagy a stresszel) hozható összefüggésbe. 2—4 hét alatt elmúlik, de a fájdalom akár hónapokig elhúzódhat.

Nézzünk néhány hatékony gyógymódot övsömör ellen

A hólyagosodás és a viszketés ellen

  • Ha tartunk otthon aloe vera palántát, vágjunk le róla egy levelet, és kenjük a belőle kipréselt zselét a bőrünkre – a tej­szerű nedv enyhítheti a hólyagosodást. Esetleg használjunk vény nélkül kapható, közel 100 százalékban aloe verát tartal­mazó készítményt.
  • Megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával keverjünk száraz sütőporból krémet, és kenjünk belőle bőségesen az érintett területre. Ez a házi „kenőcs” szárítja a hólyagokat, és csillapít­ja a viszketést.
  • A keserűsó és víz krém állagú keveréke szintén szárítja a hólyagokat, és csökkenti a gyulladást. Alkalmazzuk közvetlenül a bőrön, tetszés szerinti gyakorisággal.
  • Kutatások bizonyítják a mentafélék családjába tartozó cit­romfű hatékonyságát az övsömör kialakulásáért felelős her­peszvírusokkal szemben. Tegyünk 2 teáskanálnyit a szárított növényből egy csészényi forrásban lévő vízbe. Hagyjuk le­hűlni, és egy vattalabda segítségével kenjük be vele a bőrün­ket. Gyógynövényszakértők gyakran javasolják, hogy a főzet­hez adjunk rózsaolajat, illetve valamilyen mentafélét, például borsmentát vagy fodormentát.
  • Keverjünk össze némi ecetet és mézet krémes állagúvá, majd kenjük a sebekre.



A fájdalom ellen

  • Áztassunk egy törülközőt hideg vízbe, csavarjuk ki, és te­rítsük az érintett területre. Víz helyett hideg tejet is használ­hatunk – sokan ez utóbbit jóval hatékonyabbnak tartják.
  • Ha a hólyagok gyógyulását követően is fájdalmaink vannak, töltsünk meg egy zacskót jéggel, és simogassuk vele a bőrt.
  • Egyes betegeknél a csípős ételek fogyasztása enyhíti a fáj­dalmat. Az erős paprika „erejét” adó kapszaicin az agyban nyugtató és fájdalomcsillapító hatású neuropeptideket (endorfinokat és enkefalinokat) szabadít fel.
  • A kapszaicint tartalmazó krémeket az övsömör utáni poszt-herpeszes neuralgiás fájdalom enyhítésére használják. A kezelt területet érzéstelenítik, mert a fájdalomreceptorokból egy erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású anyagot szabadítanak fel.

 

A támadás visszaverése

  • Szedjünk lizin kiegészítőt a betegség akut szakaszában. Ez az aminosav gátolja a vírusok szaporodását.
  • Erősítsük az immunrendszerünket, és segítsük a fertőzés el­leni harcban kasvirág- és aranypecsétfű-kapszulával.
  • A macskakarom, amelyet a dél-amerikai indiánok régóta használnak gyógyításra, ígéretesnek tűnik a vírusfertőzések, köztük az övsömör kezelésében is. Keressünk 3 százalék alka­loid- és 15 százalék polifenol-tartalmú készítményt, melynek a címkéjén Uncaria Tomentosa vagy Uncaria Guianensis olvasható.

 

A megelőzés ereje

  • Az övsömör nem fertőző, de a hólyagokról átvitt vírus bá­rányhimlőt okozhat azoknál, akik korábban még nem fer­tőződtek meg vele. Betegségünkről tájékoztassunk mindenkit, akivel kapcsolatban állunk, s kerüljük a fizikai kontaktust ter­hes nőkkel, kisgyermekekkel és idősekkel.

 

Hasznos

  • A tünetek megjelenését követően késlekedés nél­kül forduljunk orvoshoz. A vírus elleni gyógyszerek alkalmazásának azonnali megkezdése csökkentheti a kitörés súlyosságát és időtartamát, továbbá meg­előzheti a posztherpeszes neuralgiát, az övsömör fájdalmas utóhatását is. Akkor is keressük fel házi­orvosunkat, ha a roham ideje alatt vagy utána erős fájdalom gyötör. Ha az öv­sömör az orrunkat, a hom­lokunkat vagy más, a szem környékén lévő területet érint, fennáll a szemkáro­sodás veszélye.

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr7614085945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása