Megbízható gyógymódok otthonra

Megbízható gyógymódok otthonra

MÉZ

2018. július 03. - acelvaros34

A méz édesebb, mint a cukor- egy evőkanálnyi 65 kalóriát tartalmaz, a fehér cukor 48 kalóriájával szemben. Sűrű, szirupos állaga révén enyhíti a torokfájást, különösen forró citromléhez vagy kamillához keverve. Elpusztítja a baktériumokat, elősegíti a vágások és sebek gyógyulását, megszünteti a székrekedést, csillapítja a gyomorfekély okozta fájdalmat, és felfrissíti a fáradt izmokat.

 

Nézzük a további előnyeit:

Jaj a kórokozóknak!

  • Az antibiotikum felfedezése előtt a fertőzések óriási veszélyt je­lentettek: még a kis sebek és horzsolások is halálos kimenete­lűvé válhattak. Az orvosok ezért gyakran használtak mézet, amely baktériumölő anyagokat, hidrogén-peroxidot és propo­liszt tartalmaz. Még napjainkban is, amikor a fertőtlenítőkré­mek nélkülözhetetlen tartozékai a gyógyszeres szekrényeknek, bizonyos esetekben a méz hatékonyabb sebtisztító szer lehet. Nem véletlen, hogy több gyártó is forgalmaz mézzel átitatott kötszert nehezen gyógyuló sérülések ellátásához.
  • A méz — magas cukortartalmának köszönhetően — elvonja a nedvességet a sebből, tehát megszünteti a baktériumok szapo­rodásához szükséges nyirkos környezetet. A külső szennyeződé­seket is távol tartja a sérült bőrfelszíntől. Indiában kifejezetten ezzel kapcsolatos vizsgálatokat végeztek, és kimutatták, hogy a mézzel bekent égési sérülések gyorsabban, kevesebb fájdalom­mal és kisebb heggel gyógyultak, mint azok, amelyeket ezüst-szulfadiazinnal, a szokásos égés elleni készítménnyel ápoltak.
  • Mézzel még bizonyos szembetegségeket, például kötőhártya­gyulladást is kezelnek. Egy kísérletben, amelyben több mint 100 olyan beteg vett részt, akik nem reagáltak a hagyományos terápiákra, az orvosok kipróbáltak egy mézes kenőcsöt. Az ese­tek 85 százalékában javulást figyeltek meg. A méz rövid ideig szúró érzést és szemvörösödést okozhat, de ezenkívül kicsi a valószínűsége, hogy bármilyen más mellékhatást váltana ki. Mindenesetre csak orvos tudtával próbáljuk ki.

 

Könnyű emésztés

  • A népi gyógyítók sokféle emésztőrendszeri panaszt kezeltek mézzel. Mára bizonyítékok is szólnak hatékonysága mellett.
  • Enyhíti a gyomorfekély tüneteit: A méz csökkenti a gyulladást, serkenti a vérkeringést, továbbá elősegíti a gyomor és a bélrendszer belső falát borító sejtek növekedését. A méz elpusztítja a fekélyek többségét okozó Helicobacter pylori baktériumot. Valószínűleg a legjobb választás a nyers méz, mivel a pasztörizáláshoz használt magas hőmérsékleten egyes hatóanyagok elveszhetnek.
  • Elősegíti a szabályos bélműködést: A méz magas fruktóz- (gyümölcscukor-) tartalma miatt az időnként jelentkező székre­kedés kiváló ellenszere. Az emésztetlen gyümölcscukor táp­anyagként szolgál a hasznos bélbaktériumok számára, miközben szerves savak képződnek belőle. A savképződés következtében fokozódik a bélmozgás, és emelkedik a széklet víztartalma, s ez hashajtó hatást fejt ki.

 

Néhány figyelmeztető szó

  • A méz a Clostridium botulinum spóráját tartalmazhatja. A bakté­rium okozta ételmérgezés, a botulizmus esetenként halálos kimenetelű idegrendszeri károsodással is járhat. A spórák nem szaporodnak a felnőttek és az idősebb gyerekek bélrendszeré­ben, csecsemőkében azonban igen. Vigyázat! Egy éven aluli gyerekeknek soha ne adjunk mézet!
  • A méhpempő a méhek mézzel és virágporral kevert garatmi­rigy-váladéka. Különlegessége, hogy a méhek kizárólag ezzel táplálják leendő méhkirálynőjüket (más lárvát nem). Magas táp­anyag- és cukortartalma miatt sokan csodaszernek tartják. Ne alkalmazzuk azonban, ha allergiánk vagy asztmánk van: bizo­nyos pollenekre érzékeny embereknél a méhpempő fogyasztá­sa asztma kialakulásához vezethet, asztmás betegeknél pedig sú­lyos mellékhatásai lehetnek.



Mire jó még:

  • akné
  • allergia
  • alvászavar
  • gégegyulladás
  • gyomor- és nyombélfekély
  • köhögés
  • májfolt
  • torokfájás

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonigyogymodok.blog.hu/api/trackback/id/tr6414090003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása